< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Már epilepsziás rohammal is támad a mutáns baktérium

| Mobile | RSS

Már epilepsziás rohammal is támad a mutáns baktérium

2011. június 3. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Mutáns baktérium felelős az hasmenésjárványért. Az Egészségügyi Világszervezet bejelentette, hogy egy eddig még soha nem izolált E-coli baktérium törzs felelős a járvány kitörésért. A fertőzésben már több mint kétezren betegedtek meg Németországban, Közülük 500 beteg állapota válságos, 16 ember pedig meghalt.

Az egyre több halálos áldozattal járó baktérium fertőzés az eddigi feltételezésekkel szemben mégsem Spanyolországból indult ki, de a gócpontot még nem tudták azonosítani.

Eközben Európa többi országában is egyre több betegnél mutatnak ki fertőzést. Már Csehországban és Ausztriában is jelentettek megbetegedést. Az eddigi 16 áldozat közül 14 nő volt. Schleswig Holstein tartományban az orvosok egyre több olyan pácienssel találkoznak, akiknél a fertőzés nem hasmenést, hanem súlyos neurológiai tüneteket, mint például epilepsziás rohamokat okoz. Az európai zöldség termelők vesztesége közben napról napra nő, ezért kártalanítást illetve kompenzációs kezdeményezéseket sürgetnek, amit az EU egészségügyi biztosa, John Dalli is megfontolandónak tart.

Oroszország betiltotta minden fajta zöldség behozatalát az Európai Unióból. A korlátozások és a fogyasztás csökkenés a magyar gazdáknak is jelentős export kiesést jelentenek. „A magyar zöldségek biztonságosan fogyaszthatók. A külföldi járvány miatt azonban érzékelhető egyfajta visszafogottság. A legnagyobb vevőnk Németország, itt mintegy heti 1000 tonna termék maradhat eladatlan” – mondta el Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács igazgatója.

Mártonffy szerint az Európai Unió megfelelő védelmi hálóval rendelkezik a termelők kártalanítására, feltéve, hogy a járvány nem húzódik el túlságosan.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 307 megnézve, 1 alkalommal mai nap |