< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Sugárfertőzöttek a japánok

| Mobile | RSS

Sugárfertőzöttek a japánok

2011. június 3. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Fukushima – Japán lakosságának csaknem fele szenvedhetett valamilyen mértékű sugárfertőzést – áll a Pew Research Center közvélemény-kutató intézet felmérésében.

Ennyien vallják azt, hogy a március 11-i cunami okozta atomerőmű-katasztrófa óta fertőzött területen jártak, vagy sugárzó ételből fogyasztottak. Pontos adatok erre vonatkozóan nincsenek, hisz az elmúlt egy hónapban már nem mérik az emberek sugárdózisát, ha egyik városból a másikba utaznak. Ennek ellenére a számok megdöbbentőek, még akkor is, ha a fertőzöttek nagy része csak alacsony dózist kapott, és nem kell tartania súlyos egészségkárosodástól.

Elérte Európát a radioaktív felhő
Már a tokiói ivóvíz is sugároz
Pedig a helyzetet tovább ronthatja, hogy a márciusban megsérült atomerőmű állapota egyáltalán nem javult. A Bloomberg információi szerint a kettes reaktor radioaktív fűtőrúdjai szinte teljesen leolvadtak, s lassan a katasztrófa megállítására feltöltött hűtőmedencék is túlcsordulnak. A hűtőkádakba folyamatosan, kézi erővel szivattyúzzák a tengervizet, hogy a leolvadt rudakat a kritikus hőmérséklet alatt tartsák. Ám ha – ahogy a Bloomberg állítja – öt napon belül megtelnek a medencék, a víz is felhevül, s már nem tudja hűteni a rendszert. A legjobb esetben is a tengerbe kell visszaereszteni a súlyosan szennyezett vizet, ami további károkat okozhat a tengeri élővilágban.

– Még mindig magas a kockázata, hogy radioaktív víz kerüljön a tengerbe – mondta Hikaru Kuroda, az erőművet üzemeltető Tepco cég munkatársa.

– Öt, legfeljebb hét napunk van, mire a hűtőtartály vízszintje eléri a gát tetejét.

Ebben az erőműben történt a nukleáris baleset még márciusban

Fukushima területén több tucat munkás dolgozik, ám az első katasztrófa után magas sugárfertőzést elszenvedett, úgynevezett „fukushimai százak” állapotáról mára teljes hírzárlatot rendeltek el. De ettől függetlenül is rengeteg kritika éri az erőmű üzemeltetőit, amiért létfontosságú adatokat hallgatnak el a helyzet komolyságát illetően. Egyes szakemberek szerint sosem fogjuk megtudni az igazat arról, mi zajlik a pokoli erőműben.
forrás:blikk.hu

Leave a Reply 262 megnézve, 1 alkalommal mai nap |