< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Navracsics: a magyarok és a horvátok évszázadok óta együtt élnek Európában

| Mobile | RSS

Navracsics: a magyarok és a horvátok évszázadok óta együtt élnek Európában

2011. június 5. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Navracsics: a magyarok és a horvátok évszázadok óta együtt élnek Európában A magyarok és a horvátok évszázadok óta együtt vannak Európában, “egymás mellett éltünk barátságban, rokonságban és szomszédságban, jelentős részben közös állami keretben” – mondta Navracsics Tibor szombaton a Zala megyei Sormáson, az Együtt Európában elnevezésű magyar-horvát pikniken.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter kijelentette: most, amikor reményeink szerint újabb történelmi fordulópont előtt állunk, “nem kell, hogy bizalmatlanul és ismeretlenként méregessük egymást”.
Az egyre gazdagabb kulturális, tudományos és gazdasági kötelékek biztos alapot jelentenek szoros politikai kapcsolatainkhoz is. A két ország több évszázados kiváló kapcsolatai alapján úgy fogalmazott: “nyugodtan mondhatjuk mindenkinek, aki ezt a régiót figyeli, hogy nem igazak azok az állítások, miszerint Közép-Európa mindig nemzetiségi konfliktusok színhelye”.
A magyarok és a horvátok között, “leszámítva a nemzeti újjászületés 1848-49-es konfliktusát”, soha súlyosabb probléma nem volt, az “Együtt Európában számunkra természetes létforma” – fogalmazott. Hozzátette, hogy a küszöbön álló horvát EU-csatlakozás, amely “reményeink szerint a mostani magyar elnökség alatt a tárgyalások lezárásával is véglegessé válik”, nemcsak a politikai, gazdasági elit csatlakozása lesz, és ehhez szükségesek a hasonló rendezvények.
A Polgári Magyarországért Alapítvány, a Horvát Idegenforgalmi Közösség és a Hanns Seidel Alapítvány közös szervezésében, Magyarország európai uniós elnökségét és Horvátország csatlakozási tárgyalásainak közelgő lezárást közösen ünneplő zalai rendezvényen Drazen Bosnjakovic horvát közigazgatási és igazságügyi miniszter ugyancsak kifejtette: múltunkban számtalan érintkezési pont van.
Mint mondta: hálásak Magyarországnak a csatlakozási folyamat során nyújtott kiemelkedő támogatásért, “igyekeztek kiérdemelni, jó okot szolgáltatni” arra, hogy Magyarország tovább terjessze Horvátország jó hírét. Külön öröm, hogy Magyarország az uniós elnöksége alatt kiemelt témaként határozta meg a horvátországi csatlakozási tárgyalások lezárását. Úgy vélekedett, hogy Horvátország “tulajdonképpen az utolsó napokat számolja” a tárgyalások befejezéséig.
A zenés, kulturális programokkal kísért egésznapos rendezvényre Horvátországból és Magyarországról több mint háromszáz vendég érkezett, a politikusok mellett gazdasági, idegenforgalmi szakemberek, a két ország határ menti térségének önkormányzati vezetői. A megnyitón a szervezők nevében Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy európai együvétartozásunk “nem kizárólag a politikusok ügye, legalább annyira erősen a polgárok akarata”.
Emlékeztetett arra, hogy a mostani rendezvény napja, június 4. tavaly óta a magyarok számára a nemzeti összetartozás emléknapja, de a nemzetek összetartozásának napja is lehet. A két nemzet viszonyára vonatkozóan azt a következtetést vonta le, hogy szükségünk van barátokra és szövetségesekre mindkét oldalon.
Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének vezetője leszögezte: az Európai Unió tagállamai közül a legjelentősebb támogatást Magyarország nyújtotta Horvátország számára a belépési folyamat során. Úgy fogalmazott, hogy a turizmus talán az a terület, ahol a leginkább megvalósítható a két ország együttműködése, és reményét fejezte ki, hogy előbb-utóbb Magyarországra is annyi horvát turista érkezik, mint magyar Horvátországba.
Ulrich Kleppman, a Hanns Seidel Alapítvány magyarországi és horvátországi képviselője arról szólt, hogy mintegy két évtizede segítik a két országban a demokratikus átmenetet. Most is teljes mellszélességgel kiállnak Horvátország mielőbbi uniós csatlakozása mellett, és bíznak abban, hogy a szerződés aláírása minél hamarabb megtörténik.
forrás:hír3

Leave a Reply 485 megnézve, 1 alkalommal mai nap |