< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Szima-ügy: van-e vaj a fején?

| Mobile | RSS

Szima-ügy: van-e vaj a fején?

2011. június 6. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Egyesek máris politikai mártírt faragnának a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének múlt pénteken őrizetbe vett vezetőjéből, pedig a Szima Judit vezette szervezet pénzügyi gazdálkodását már korábban is súlyos vádak érték. Szakszervezeti körökben sokan egyáltalán nem lepődnének meg, ha kiderülne: a vádak bizony nem alaptalanok. Éppen ezért különös, hogy az ügyészség csak most, illetve éppen most lépett az ügyben.
ÉnCégem üzleti díjcsomagok

“Szima kivitte az anyagot!” – mondta Pintér Sándornak az egyik rendvédelmis szakszervezető a Belügyminisztériumban tartott múlt csütörtöki egyeztetés végén, utalva arra: bármit is kommunikálnak a sajtónak, számításba kell venni, hogy a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) vezetője, Szima Judit is részt vett a tárgyaláson, így megkapta azt a 25 pontból álló dokumentumot, amit a kormány alá akar íratni a szakszervezetekkel. Amikor ez a mondat elhangzott, akkor Szima már nem volt a teremben, ő ugyanis még a tárgyalás első félideje előtt lelépett. Egy másik szakszervezeti vezető pedig arra hívta fel a miniszter figyelmét, hogy amíg Szima jelen volt, hangfelvételt készített arról, ami a teremben elhangzott. Pintér Sándor ekkor megnyugtatta a jelen lévő szakszervezetiseket. Azt mondta, a TMRSZ-vezér hiába viszi ki és teszi fel az internetre a tárgyalás elején kiosztott papírt, az csak egy munkaanyag, ami időközben bővítve lett, részinformációkat tartalmaz és ezért “egyikünk sem vállalja érte a felelősséget”. Pintér egyik kijelentése pedig arra utalt, a belügyminiszter csütörtökön már tudta, mi vár másnap a Tettrekész vezérére.

A TMRSZ korábbi főtitkárhelyettese, Balogh László már 2009-ben arról beszélt, hogy komoly visszaélések történtek Szima szervezeténél. Csak egy példa: a TMRSZ Szima szekszárdi lakását bérelte ki irodaként, vállalva, hogy fizeti a költségeket, ami csak 2008-ban egymillió forintos közműszámlát jelentett. Ráadásul Balogh akkori elmondása szerint Szima még neki, a helyettesének sem engedett betekintést a gazdálkodással kapcsolatos dokumentumokba, miközben elvárta tőle, hogy kérdés nélkül ellenjegyezze a pénzügyi tranzakciókat, melyekhez mindkettőjük aláírása kellett. A szervezet körüli furcsaságokat jelzi, hogy előzőleg három, időközben kizárt szakszervezeti titkár is kezdeményezte: rendkívüli közgyűlésen számoltassák el Szimát a TMRSZ gazdálkodásáról. Ezekre a vádakra Szima anno úgy reagált, hogy azok fordultak ellene és mószerolják, akiket kizártak a szervezetből.

A TMRSZ vezetője a többi szakszervezeti vezető között sem túl népszerű, amit jól jelez, hogy hiába hirdetett hétfőre országos megmozdulást a Kossuth térre, a 13 szakszervezetből egy sem csatlakozott az eseményhez. Úgy tudjuk, többen – köztük a sztrájkbizottság egykori vezetője, Árok Kornél – azért is bírálták Szimát, mert sokszor nem vett részt és nem is képviseltette magát a sztrájkbizottsági üléseken, így nem egyszer “lejárt szavatosságú” információkkal látta el a TMRSZ tagságát. Való igaz, Szima a múlt csütörtöki egyeztetést sem ülte végig, és annak ellenére, hogy az utcán “harcosabb” énjét mutatja, egy árva kérdése nem volt Pintér Sándorhoz. Ezzel szemben a többi szakszervezeti vezetővel éles szóváltásba került ugyanott, még az egyeztetés előtt, Árok Kornél például idiótának nevezte. Szima egyébként nemcsak a szakszervezeti körökben nem találta a helyét, a TMRSZ vezetőjét a Jobbikban sem tűrték meg sokáig. A Tettrekész és a Jobbik 2009 tavaszán kötött együttműködési megállapodást, mely szerint a párt a jövőbeli politikai programjaiban a TMRSZ javaslatait is figyelembe véve dolgozza ki a rendészeti kérdések megoldását. 2010 őszén azonban a párt és a szakszervezet szakított, aminek hátterében az állt, hogy Szima többet akart, mint amennyit a megállapodásért cserébe kapott. A szakszervezet főtitkára ugyanis nem jutott be az Európai Parlamentbe a párt listájáról, és nem lett országgyűlési képviselő sem. Szima Juditnak ezután felajánlották, hogy az országgyűlési választásokon az első tíz jelölt között szerepelhet, de a Tettrekész vezetője azt akarta, hogy az első tízben rajta kívül még két, a szakszervezet részéről megnevezett ember is benne legyen. Ez a kérése azonban nem teljesült.

Szakszervezeti körökben többen úgy vélik, bár Szima valóban kiáll az emberei mellett, a TMRSZ-t elsősorban saját céljaira használja fel, ezért senkit nem érhet meglepetés, ha az ügyészség valóban talál(t) bizonyítékokat a hűtlen kezelésre. Ezért sem mindegy, a sztrájkbizottság politikai ügyként kezeli-e a Tettrekész vezetőjének őrizetbevételét vagy sem. Az biztos, hogy a TMRSZ tagsága mártírként tekint rá. A Tettrekész jelenlegi vezetése ki is adta a “parancsot”: az a TMRSZ-es, aki nem vesz részt a hétfői budapesti demonstráción, menjen délután a Kaposvári Bíróságra, ott lesz ugyanis “a főtitkár asszony tárgyalása”.
Csakhogy az, hogy a TMRSZ szekszárdi székházában másnap reggel házkutatást tartott a nyomozóügyészség és még aznap őrizetbe vették Szima Juditot, a szakszervezeti körökben sem ért mindenkit meglepetésként. A hvg.hu úgy tudja, egyes szakszervezeti vezetőknek már a múlt csütörtöki tárgyalás idején voltak információik arról, hogy Szimát napokon belül “lekapcsolják” – erről amúgy a TMRSZ-en belül is keringtek hírek. Noha az őrizetbe vétel időzítése egyesek – például a sztrájkbizottság éléről korábban lemondott Kónya Péter – szerint üzenet értékű (és a többi szakszervezeti vezér számára figyelmeztetés), hiba lenne egyből politikai mártírt faragni a Tettrekész vezetőjéből. A TMRSZ gazdálkodását ugyanis már korábban súlyos vádak érték. Márpedig Szimát jelenleg hűtlen kezeléssel gyanúsítják, meg nem erősített információk szerint a nyomozóügyészek elsősorban arra kíváncsiak, hogy a főtitkár költött-e, illetve ha igen, mennyit a szakszervezet pénzéből saját céljaira.
forrás:hvg.hu

Leave a Reply 339 megnézve, 1 alkalommal mai nap |