< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Ázsia–Európa-csúcs Gödöllőn

| Mobile | RSS

Ázsia–Európa-csúcs Gödöllőn

Kína EU-elnökség diplomácia gazdaság külgazdaság beruházás

Magyarország lehet a Selyemút európai végpontja, ha megvalósulnak azok a nagyszabású együttműködési tervek, amelyekkel most érkeztek hazánkba kínai üzletemberek. A politikai együttműködésről hétfőn kezdődik az Ázsia–Európa-csúcs Gödöllőn.

A Mile Stone kis manufaktúraként kezdte néhány évvel ezelőtt, építkezési alapanyagokat, kőlapokat gyártott, tulajdonosa azonban elhatározta: nem elégszik meg ennyivel, személyesen látogatott el Görögországba és Olaszországba, ahol remek megállapodásokat kötött. A kínai cég külkereskedelmi igazgatója azt mondja, Magyarországon is sikerük lesz, a konferencia-kiállítás egy napja alatt ugyanis számos ígéretes tárgyalást folytattak.

Takács Zsolt, a China Markt igazgatója szerint lehet, hogy pont itt van a feladata a kereskedelmi szövetségnek, hiszen el kell érnie, hogy a kínai fél ne egyszerűen eladni akarjon Magyarországon, hanem telepedjen le, és itteni gyáraiban hazai munkaerőt foglalkoztatva, itt adózva, itthon termeljen. Vannak potenciális projektjavaslatok, ezeket benyújtottuk a magyar kormánynak is, és abban bízunk, hogy célba érnek – mondta az üzletember.

Takács Zsolt szerint egyébként a magyar cégeknek nyitniuk kellene a kínaiak felé, ebben azonban még lemaradásban vannak. Ha a hazai gazdasági élet szereplői még lassan is ébredeznek, a politika már előbbre jár a gazdasági kapcsolatok fellendítésében. Ezt jelzi az európai uniós elnökség egyik legnagyobb eseménye is, amely a jövő héten Gödöllőn kezdődik. Az Ázsia–Európa-csúcstalálkozón pedig már nemcsak a magyar kormány, hanem az Európai Unió tagországainak vezetői veszik majd fel a kapcsolatot Kína képviselőivel.
forrás:mr1

Leave a Reply 293 megnézve, 1 alkalommal mai nap |