< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Cigány álom

| Mobile | RSS

Cigány álom

2011. június 7. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Egy most napvilágra került kutatás szerint (Nemzeti Család-és Szociálpolitikai Intézet, Marketing Centrum, Közgáz), a magyarországi romák egészségügyi helyzete katasztrofális, várható élettartalmuk jóval rövidebb mint a többi magyar állampolgáré. Jelentős részük nem dolgozik, sőt, az újabb nemzedékek e szempontból még az előzőeknél is rosszabb helyzetben vannak. Magas a munkanélküliség, ráadásul a képzettebb romák töredéke dolgozik csak jelenleg, annak ellenére, hogy korábban már megjelentek a munkaerőpiacon. És így tovább.
Végülis, a kutatás nagyjából a mindennapi tapasztalatainkat igazolja, mondhatjuk, az ég világon semmi meglepő nincs benne.

A meglepő inkább az, hogy ki, milyen következtetéseket von le mindebből. A szélsőjobbon nem csodálkozunk. A szélsőjobbosoktól mást nem lehet várni. Ugorjunk. Az úgynevezett demokratikus pártok is meglehetősen óvatosan kezelik a kérdést. Merthogy az antiziganizmus szerintük olyan erős, hogy választóik támogatását veszélyeztetnék, ha határozottabban lépnének fel. Százezerszámra ígérni a munkahelyet, meg szép ünnepségek keretében hangzatos szerződéseket aláírni az jó – mert nem kerül sokba. Utána, úgysem történik semmi.
Persze, ne legyünk igazságtalanok, hosszú évtizedek kellenek bármin érdemi változáshoz. Csak az elejét látnánk már az útnak.

De ne kenjünk mindig mindent a politikusokra. Túl egyszerű, túl kényelmes. A kérdés annyi, akarunk-e egy olyan országban élni, amelynek egy jelentős kisebbsége lehetetlen körülmények közé szorul, kilátástalanul. Erős és magas kerítésekkel, gettókkal, férfias rendőrséggel ez is megoldható, csak – morálról, keresztényi érzésekről és a többi ne is beszéljünk – meglehetősen magas a társadalmi ára. Folyamatos konfliktusok, lázadások és az elpazarolt rengeteg emberi érték.
A másik verzió kétségtelenül macerásabb. Amikor az óvónőtől a bolti eladón át a rendőrig a kalauzig egészen az egyszerű bankelnökig a népek átérzik, hogy minden nehézség és eleinte jelentkező kudarc ellenére csak közösen változhat meg a világ. Nekik is komoly erőfeszítéseket kell tenniük. Bizony.
Álom? Hallottam már olyat, hogy merjünk merészet álmodni.

forrás: hírposta /Dési János népszava

Leave a Reply 242 megnézve, 1 alkalommal mai nap |