< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Feljelentéssel fenyegették meg a belügyminisztert

| Mobile | RSS

Feljelentéssel fenyegették meg a belügyminisztert

Jövedelmük csökkenése miatt feljelentéssel fenyegették meg a belügyminisztert a román rendőrök, akik hétfőn tüntettek a minisztérium épülete előtt.
Az elégedetlenség oka az étkezési juttatások csökkentése. Traian Igas belügyminiszter a múlt héten bejelentette, hogy júniusban 550 lejjel (körülbelül 35 ezer forinttal) szorítják le a szakmában dolgozóknak járó élelmiszer-támogatásokat, amelyek értéke így 130 lejre (mintegy kilencezer forintra) csökken. A tárcavezető ugyanakkor hozzátette, hogy júliusban a rendőrök már újra kézhez kapják a támogatás teljes összegét, majd az utolsó negyedévben visszakapják a júniusban elvesztett pénzt is. A szakszervezetek ugyanakkor jogtalannak nevezik az intézkedést, szerintük az ellentétes a kollektív munkaszerződésben foglaltakkal. A munkavállalók érdekvédelmei szervezetei kilátásba helyezték, hogy “hivatali visszaélés” címén büntetőjogi feljelentést is tesznek a tárcavezető ellen – írja az MTI.

A híradások szerint a jövedelemcsökkentő intézkedés a belügyminisztérium 140 ezer alkalmazottját érinti, elsősorban a rendőröket, a tűzoltókat, a csendőröket és a határrendészeket. Marin Gruia, az országos rendőrszakszervezet elnöke a Mediafax hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta: a még dolgozó rendőrök közül is sokan már a létminimum szintjére süllyedtek, mivel Gruia állítása szerint bérük átlagosan mindössze havi ezer lej (mintegy 65 ezer forint). Gruia úgy tudja, hogy a tárca ráadásul tízezer rendvédelmi dolgozót készül elbocsátani a közeljövőben. Szerinte a megmaradók képtelenek lesznek ellátni a rendfenntartás feladatait.
forrás:168 óra

Leave a Reply 205 megnézve, 1 alkalommal mai nap |