< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Viktor a nyugdíjzivatarban – parlament percről percre

| Mobile | RSS

Viktor a nyugdíjzivatarban – parlament percről percre

Navracsics Tibor Alföldi Róbertet védi, Vona Gábor önfeledt dáridózás miatt háborog, és mindenki szerette Mádl Ferencet. Aztán a Jobbik törlesztéscunamit vizionál, a A Fidesz a honvédelmet öninterpellálja, az MSZP pedig Robin Hooddal példálózik.

14:52 Elmúlnak az utak

Sajnos Matolcsy György a mai napig nem tudja, hogy a saját tárcájánál,a nemzetgazdasági minisztériumnál milyen területeket érint a februárban meghirdetett zárolás. Az egyik legsúlyosabb tétel az LMPs-s Scheiring Gábor szerint az útpénztár megcsapolása – ahonnan mintegy 9.5 milliárd forintot vontak el. Márpedig az utak megtartása, felújítása nélkül meghal a vidék. Ezt a folyamatot erősíti, hogy az épületfelújításokra szánt pénzből is lecsípett 620 milliót a kormányzat. Fónagy János államtitkár szerint annyi pénz maradt az utakra, hogy a minimális szinten tartásra fussa.

14:39 Rend über alles

Hende Csaba szerint a honvédelemnél és a tárcánál immár a rend az úr, 45 rendbeli bűncselekmény miatt tettek feljelentést, felszámolták a beszállítókra telepedő parazita-hálózatot, és felmérték, hogy az előző rendszerben legalább 1.8 milliárd forintos kár érte a honvédelmet. De a seregnél rend volt, rend van, és rend lesz, ígérte a miniszter. Ágh szerint ez remek.

14:33 Rend van-e seregnél

A fideszes Ágh Péter öninterpellálja Hende Csabát, hogy most már korrupció mentesen működnek-e a honvédelmi tárca különböző cégei – amelyek több százmilliós kárt okoztak, a tárca egyes vezetőinek aszisztálásával.

14:27 Törlesztéscunami

A Jobbikos Lenhard Balázs a hitelmentő-csomagot ekézi, mondván: a befagyasztott árfolyamok ugyan lélegzethez juttatják az adósokat, de 2015-től jön a bedőlés-cunami, ugyanis 2015-től egyszerre kell a törlesztést, az árfolyam-különbözetet és annak kamatát fizi, ezt pedig senki nem bírja. Cséfalvay államtitkár szerint a csomag igenis jó.

14:04 Nemzete által vész el

Lukács Tamás azt nehezményezi, hogy az ENSZ-biztossal június 2.-án egyeztetett a médiatörvény kapcsán, és erőteljesen felháborodott, hogy bár a biztossal egyeztetett a konzultációra meghívott civil szervezetekről, két nappal a megbeszélés előtt egy 15 fős listát kapott, hogy kiket kell meghívnia. Nos, a külügyi bizottság kereszténydemokrata elnöke szerint így készülnek a nemzetközi jelentések – azaz egy kis kör próbálja megőrizni véleménymonopóliumát, és álláspontját rákényszeríteni a többségre. Aki a nemzetére támad, a nemzete által vész el – figyelmeztet Lukács.

14:01 Lejárt a porladási idő

Hende Csaba válaszában megállapítja, hogy a kommunisták 50 évig akarták a múltat végképp eltörölni – ennek részeként a rákoskeresztúri temető 10 ezer – az első világháborúban elesett – katonát rejtő parcelláját számolták fel az ’50-es években, mondván: lejárt a porladási idő, lehet rájuk temetni. Hende Csaba szerint a katonasírokat most mindenesetre kiemelten kell kezelni.

13:56 Dicsőség

Május utolsó vasárnapja sokáig, a szovjet megszállásig a hősök napja volt – és egy tábla is tartozott hozzá: ezen sorjáztak az első világháborúban meghalt tisztviselők. Varga István most annak örül, hogy ez a tábla végre visszakerült a Parlament folyosójára, az új Magyarország dicsőségére.

13:50 Széll, alkotmány, Audi

Cséfalvay Zoltán a munkanélküli helyzetre nem reagál, ehelyett felsorol, többek között beszél a Széll Kálmán tervről, ami 2012 után is stabilizálja Magyarországot, az alaptörvénybe foglalt eladósodási tilalomról, a 10 kisadó megszüntetéséről, az Audi,a Mercédesz beruházásáról, illetve arról, hogy az államháztartási hiány csak 4,2 százalék, a nyolcadik legjobb eredmény az unióban.

13:46 240 ezer ember nem kapott ellátást

A kormány olyan, mint egy kifordított Robin Hood, a szegényektől vesz el, hogy a gazdagoktól adjon, ezt mutatja például az új adórendszer, magyarázza Szekeres Imre. A szocialista politikus szerint az csak súlyosbítja a helyzetet, hogy a kormány mindenhol segíteni akar, csak a tények nem érdeklik, így szeretne rokkantnyugdíjasokat vezényelni egy nem létező munkaerőpiacon, és így veszi el a magánnyugdíjpénztáritásokat, hogy szétszórja a szélben. Az pedig rendkívül súlyos helyzet, hogy áprilisban a munkanélküliek mintegy 42 százaléka nem kapott ellátást (ez mintegy 240 ezer ember).

13:41 Kicsi farmer a jó farmer

Ángyán József örül, hogy az LMP is kis- és középgazdaságokat akar, és a földet a helyiek között osztaná szét, illetve felpörgetné a helyi piacokat. Ezenkívül az államtitkár szerint egy, a szocialisták által szétrabolt agráriumot kell most helyre tenni, vissza kell szorítani a multikat – és utóbbi törekvés szellemében le kell rövidíteni a végfelhasználók és a termelők közötti láncot. Azaz egyes települések közvetlenül szállíthatnának állami fogyasztóknak – például iskolásoknak és katonáknak. Augusztus végére pedig elkészül egy részletes földkataszter, és utána jön a stratégia.

13:36 Pici, bio parasztgazdaságokat

Szabó Rebeka öko-mezőgazdaságot akar, mert az LMP-s honatya szerint az olajalapú, nagyipari agrárium halálra van ítélve. Úgyhogy a zöldek föld- és tőkeújraosztást követelnek, helyi forrásokon alapuló innovációt, helyi piacokat, biogazdaságot. Ha a kormány tovább folytatja politikáját, akkor meghal a vidék, tömeges lesz az elvándorlás, mondta Szabó.

13:31 Önfeledten esküdtek

Navracsics Tibor szerint ha Vona Gábor mentális jobblétét elősegíti, hogy a parlament meghallgatta eheti epeömlését, akkor legyen, de vegye eszébe a Jobbik elnöke, hogy a pártja még a parlamentben sem volt, amikor a Fidesz ápolta Trianon emlékét. És, figyelmeztetett a közigazgatási miniszter, miközben Vona az önfeledt ünneplést hányja a Fidesz szemére, addig határon túli magyarok százai tették le az állampolgársági esküt – a Fidesz politikájának köszönhetően. Ami pedig az Alföldi-ügyet illet, Navracsics Blaskó művész úrnak hisz, aki igazoltan ért a színházhoz.

13:26 Dáridózni nagyon helytelen!

Vona Gábor örül, hogy június 4.-ét az Országgyűlés a nemzeti összetartozás napjává emelte, no de a lelkekben még nem sikerült meggyógyítani a trianoni csonkolás okozta sebeket. Egyrészt a Jobbik elnöke szerint vérlázító, hogy egyes kormányzati emberek még dáridóztak is holott ez nem ünnepnap inkább a gyász napja. Másodsorban az is baj, hogy míg az Országgyűlés a holokauszt alkalmából emléknapot ült, addig Trianon alkalmából semmi ilyet nem tett. Harmadsorban pedig ki kell vágni a nemzeti kultúra templomából a beteglelkű sebzett Alföldi Róbertet. Vona szerint a Jobbik egyébként nem a direktor művészetét akarja megítélni, ugyanis a Nemzeti Igazgatójának kinevezése színtiszta politika – azaz a Fidesz hibája.

13:17 Napirend előtt vegyesvágott

Ma a napirend előtt lesz szó belső Trianonról, a kormányzat gazdaságpolitikájáról, és a hősök emléktáblájáról, no meg a nemzetközi jelentések rejtelmeiről.

13:14 Nyugdíj és a hálószoba

A mai nap legfontosabb témája a nyugdíjkedvezményeket metélő alkotmánymódosítás – amiről Orbán Viktor megígérte, hogy akkor is végigviszi, ha a tüntetők beköltöznek a hálószobájába. A Fidesz frakció valószínűleg érti, melyik gombot kell megnyomni.

13:12 In memoriam Mádl Ferenc

Az elhunyt Mádl Ferencre emlékszik a parlament – a képviselői hajtókákon fekete szalag, az államfőnek kijáró helyen fehér rózsák, és egy gyászkeretes kép.
forrás:atv

Leave a Reply 254 megnézve, 1 alkalommal mai nap |