< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: Sajtóközlemény Az ingatlanok bérbeadásának áfaszabályai

| Mobile | RSS

Sajtóközlemény Az ingatlanok bérbeadásának áfaszabályai

2011. június 8. | hozzászólás | Nav

Az adóhatósági ellenőrzések tapasztalatai szerint az adózók egy része nem, vagy felületesen ismeri, e szolgáltatás áfarendszerbeli kezelését. Az ingatlanok bérbeadásának áfaszabályait mind a bérbeadónak, mind a bérbevevőnek meg kell ismerni, ahhoz, hogy e szolgáltatatást az áfatörvény előírásainak megfelelően nyújtsák, illetve vegyék igénybe.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: áfatörvény) rendelkezései alapján, fő szabály szerint az ingatlan bérbeadása adómentes szolgáltatásnak minősül, azaz sem felszámítani, sem megfizetni nem kell a bérleti díj után az általános forgalmi adót.

Ez alól kivétel, tehát minden esetben adóköteles:
– a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás nyújtása,
– a közlekedési eszköz elhelyezésének, parkolásának biztosítását szolgáló ingatlan (praktikusan: garázs) bérbeadása,
– az ingatlannal tartósan összekötött gép, egyéb berendezés bérbeadása,
– széf bérbeadása.

A fő szabály szerint tehát adómentes a bérbeadás, azaz adófizetési kötelezettség nem terheli, de adólevonási jog sem illeti meg a bérbeadót a szolgáltatásához kapcsolódó beszerzést terhelő előzetesen felszámított áfa tekintetében. Ebben az esetben nem köteles számla kiállítására, de legalább a számviteli törvény rendelkezéseinek megfelelő egyéb bizonylatot ki kell bocsátania a bérbevevő részére.

Az áfatörvény a bérbeadással kapcsolatban a bérbeadónak választási lehetőséget biztosít, azaz dönthet úgy is, hogy adókötelessé teszi ezt a tevékenységét, és választása szerint, vagy a teljes bérbeadásra, vagy a lakóingatlanon kívüli ingatlanok bérbeadására alkalmazza. A bérbeadó e döntését köteles az állami adóhatóságnál írásban előre bejelenteni, amely választástól ezután 5 évig nem térhet el.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága

Leave a Reply 324 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: