< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Megszorítások: több bántalmazás és nemi erőszak a gyerekotthonokban

| Mobile | RSS

Megszorítások: több bántalmazás és nemi erőszak a gyerekotthonokban

A sérült, illetve az érzelmileg kiszolgáltatott gyerekek egytől egyig potenciális áldozatok. Ráadásul kevesebb képzésre futja majd, és így bizony kevesebb vészhelyzetet ismernek fel a szakemberek.

A gyermekvédelmet sem kímélik a gazdasági megszorítások, állítja a Fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója. Molnár László szerint a szakszemélyzet létszáma például már most csökkent, ez pedig nagyobb kockázatot jelent, hisz így a gondozóknak még jobban meg kell osztaniuk a figyelmet. (Miközben a gondozókra így is óriási felelősség hárul és igen nehéz körülmények között kénytelenek dolgozni.)

Ráadásul a megvonások nem csak a személyzetet csökkentik, hanem a képzések számát is, holott a szakszolgálat igazgatója szerint Magyarországon nagyon jó képzések vannak a gyermekbántalmazás felismerésére és szakszerű kezelésére. Példaként egy vidéki óvodában történt esetet említett, ahol az óvónő éberségének volt köszönhető, hogy a nevelőapa most jól megérdemelt büntetését tölti. Az óvónő ugyanis észrevette, hogy a gyerekek obszcén játékokat játszanak a babákkal, majd ezt jelezte a gyermekjóléti szolgálatnak, ahol az alapos vizsgálatot követően a pszichológus értesítette a rendőrséget.

Az igazgató azt is elmondta, a bántalmazások tekintetében az értelmileg akadályozott, illetve egyéb sérült gyerekek különösen veszélyeztetettek, de az érzelmileg kiszolgáltatott gyerekek is egytől egyig potenciális áldozatok. A szentesi gyermekotthonban történtekkel kapcsolatban pedig Molnár László azt mondta, a legtöbb ilyen esetben maguk az elkövetők is áldozatok, mert sokukat eleve olyan családokból utalják be az otthonba, ahol ők is szexuális bántalmazásnak voltak kitéve.
forrás:atv

Leave a Reply 273 megnézve, 1 alkalommal mai nap |