< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Balsai is alkotmánybíró lehet

| Mobile | RSS

Balsai is alkotmánybíró lehet

Szívós Mária, a Fővárosi Bíróság tanácselnöke, Balsai István fideszes országgyűlési képviselő, Pokol Béla jogász, politológus, Szalay Péter, a Fidesz-vezetők sajtóperes ügyvédje, illetve Dienes-Oehm Egon, a KDNP korábbi választottja lehetnek az Alkotmánybíróság új tagjai. Ők a Fidesz jelöltjei a négy új, illetve egy régi, de üresen álló bírói posztra. Rajtuk kívül a Fideszben Péterfalvi Attila volt adatvédelmi biztos neve merült még fel.

Elképzelhető, hogy a testületet nem a korábban esélyesnek tartott Stumpf István, hanem a jelenlegi elnök, Paczolay Péter irányíthatja tovább.
Egyes vélemények szerint Stumpf elveszítette Orbán Viktor bizalmát, mert a taláros testület tagjaként az alkotmánybírósági megsemmisítő határozatok többségét támogatta. Tavaly októberben például nemcsak egyetértett a 98 százalékos különadóról szóló jogszabály megsemmisítésével, hanem párhuzamos indoklásában jelezte, hogy a többségtől eltérően ő azért tartja azt alkotmányellenesnek, mert a törvény hátrányosan kezeli a közszférában dolgozókat a versenyszektorban dolgozókhoz képest. A 98 százalékos különadóról szóló szabály második megsemmisítésénél – idén májusban – már nem írt párhuzamos indoklást, teljesen egyetértett a testületi döntéssel. Akadnak azonban, akik úgy tudják, a kormányfő ennek ellenére volt miniszterét szívesebben látná az Ab élén, mint Paczolayt.

Az Alkotmánybíróság elnökének június 31-én jár le a mandátuma, amit azonban a parlament szeptember 1-ig meghosszabbított. Egyesek szerint azért, mert ha ezt nem tették volna, akkor a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint a taláros testület júliusban maga választhatott volna elnököt, akár a kormány ellenében. Szeptembertől egyébként 11-ről 15-re nő a taláros testület tagjainak száma, és ugyanekkor léphet hivatalba az Ab parlament által megválasztott elnöke. A jelenleg hatályos alkotmányt és az Alkotmánybíróságról szóló törvényt fideszes javaslatra hétfőn módosította a Ház, ennek értelmében a testület teljes létszámának biztosításához szükséges tagokat július 31-ig választják meg, valamint e határidőig az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával a testület tagjai közül elnököt választanak. A testület hivatalban lévő tagjai – a jelenleg még hatályban lévő alkotmány értelmében – kilenc éven át maradhatnak posztjukon, az újakat azonban, köztük az elnököt, már tizenkét évre választják meg.

Az Ab tagjait jelölő eseti bizottságot még nem hívták össze – mondta lapunknak Ipkovich György, aki Dr. Simon Gáborral képviseli majd az MSZP álláspontját ebben a testületben. A képviselő hozzátette, hogy a szocialista frakció mostanáig nem döntött arról, kiket jelöl alkotmánybírónak, ám mert az ellenzék javaslataira a kormánypártok nem eddig sem figyeltek, a valóságban sajnos nincs értelme jelölni. A taláros testületnek az lesz majd tagja, aki tizenöt tagú eseti bizottságban – amelyben nyolc képviselő fideszes, kettő KDNP-s, kettő MSZP-s, kettő jobbikos, egy pedig LMP-s – legalább nyolc igen szavazatot kap.

forrás:hirposta/F.Á. / Népszava

Leave a Reply 299 megnézve, 1 alkalommal mai nap |