< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Elvehetik a színészek nyugdíját is

| Mobile | RSS

Elvehetik a színészek nyugdíját is

Budapest — Minden korkedvezményes nyugdíj veszélyben van? A kormány azt tervezi, hogy az 57 évnél fiatalabb rendvédelmis nyugdíjasokat visszatereli a munka világába. De pár elszólás szerint, a kabinet más változtatásokat is tervez.

– Orbán Viktor miniszterelnök kedden azt mondta, a korkedvezményes nyugdíjak rendszerét át kell alakítani, s mindenkinek részt kell vállalnia – mondta a Blikknek Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet vezetője. Pintér Sándor belügyminiszter hasonló „elkottyantásáról” nyilatkozott lapunknak Kónya Péter, a Független Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének elnöke is. Így nemcsak a rendőrök, hanem akár a művészek, bányászok korai nyugdíja is veszélyben lehet, hiszen ők 25 év munka után vonulhatnak vissza.
Gesztesi Károly színész egy éve nyugdíjas. Nem a saját járandóságát, hanem a kollégákét félti

Gesztesi Károly (48), a Jóban Rosszban sorozat sztárja egy éve „eszi a nyugdíjasok kenyerét”. 18 éves kora óta van színpadon, 30 éve a szakmában. – Egyszer az életben szerettem volna megragadni a lehetőséget, amit az állam ad – nyilatkozta tavaly, miután havi 40 ezer forint járandóságot állapítottak meg neki. Ám a hétfői alkotmánymódosítások miatt nem kizárt, számos kollégájával együtt neki is búcsút kell intenie a járandóságnak. Hiszen a változtatás elméletileg erre is lehetőséget ad.

– Remélem, nem születik ilyen döntés, hiszen alig néhány száz korkedvezményes nyugdíjas kollégám van. Nem az én pénzemért aggódom, amikor ezt mondom, hanem az övékért – mondta a Blikknek tegnap.

De akár a politikusok is keresztet vethetnek előjogukra. – 16 évig voltam képviselő, 55 évesen már képtelenség lett volna elhelyezkednem – mondta Csizmár Gábor (56) volt szocialista munkaügyi miniszter, aki tavaly vonult vissza. – Ne nekem akarjon munkát adni az állam, amikor az 500 ezer állástalannak sem bír.

A hétfői alkotmánymódosítás kimondja: csak az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személyek lesznek majd jogosultak ellátásra, igaz, a korhatár alattiaknak is járhat ellátás. Utóbbiaknak viszont akár csökkenthetik, megadóztathatják, vagy el is vehetik jussukat.

A Kormányzati Kommunikációs Államtitkárság a Blikk kérdésére azt írta, akár a színész- vagy a bányásznyugdíjak rendszere is megváltozhat majd. De úgy vélik, hogy ez nem visszamenőleges hatályú lesz, mint a rendvédelmiseknél. Így elvileg aki már kapja a nyugdíjat nem jár rosszabbul, de a visszavonulást megnehezíthetik.

forrás:blikk.hu

Leave a Reply 363 megnézve, 1 alkalommal mai nap |