< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Hogyan igazolható az eltűnt munkaviszony?

| Mobile | RSS

Hogyan igazolható az eltűnt munkaviszony?

2011. június 11. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A rendszerváltás előtt állami vállalatoknál töltött munkás évek sokaknak elvesztek. Hogyan lehet mindezt igazolni? Hogyan számolják a nyugdíjat az igazolatlan évek után? A 180 percben az Országos Nyugdíjfolyósítási Főigazgatóság osztályvezetője próbált segíteni.

A rendszerváltás környékén nagyon sok cég szűnt meg jogutód nélkül, alakult át kisebb gazdasági társasággá, és ez alatt az idő alatt az adatszolgáltatás meglehetősen pontatlan volt – mondta Horváth Anikó, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság osztályvezetője a a 180 percben. Sokszor nem volt, aki adatokat szolgáltasson a nyugdíjbiztosításnak, és ezek sajnos utólag már nehezen beszerezhetők. Ilyen esetben a jogszabály szerint egy egykorú okirattal (például kereseti igazolás) is igazolható a kieső időszak, ha azonban ilyen sincs, már gond van, a jogszabályok ugyanis azt írják elő, hogy mindenképpen valamilyen okirattal kell a munkaviszonyt bizonyítani, hiszen ellenkező esetben bárki állíthatná, hogy dolgozott.

Szolgálati időt lehet ugyan tanúkkal is bizonyítani, de emellett a kereseti adatokra is szükség van. Ha ilyenek végképp nincsenek, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság igyekszik segíteni a részbizonyítékok beszerzésében. Egy utasítás szabályozza, hogy például munkakönyvből hogyan kell keresetet elfogadni, így ha valakinek van munkakönyve, és abban szerepelnek a keresetre vonatkozó bejegyzések, akkor megpróbálnak olyan átlagkeresetet kiszámítani, ami méltányos lehet az ügyfélnek. Olyan eset egyébként, hogy valaki nem tudta igazolni szolgálati éveit, csak néhányszor fordult elő, de azoknak, akiket ez érint, mindez természetesen nem vigasz.
forrás:mr1

Leave a Reply 405 megnézve, 1 alkalommal mai nap |