< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Kinyírja a magyar partikultúrát a kormány

| Mobile | RSS

Kinyírja a magyar partikultúrát a kormány

2011. június 11. | hozzászólás | Kultúra

Kormányrendelet fogja szabályozni a zenés, táncos rendezvényeket a jövőben. A kortárs kultúra részét képző magyar partikultúra kemény időknek néz elébe. A rendelet a néptáncot kivette a szigorú előírások hatálya alól.

A hazai partikultúra a rendszerváltás óta a magyar politikusok pofozózsákja. Bár szinte bevallottan hidegen hagyja őket, hogy ebben a koordináta rendszerben zajlik a magyar kortárs kultúra egy kikerülhetetlen szelete, viszont ha éppen ki kell engedni valahol a gőzt, akkor remek szelep a drogos deviánsok gyülekezete, akik hallgathatatlan gépzenére vonaglanak extázisban.

A West Balkán-tragédia, amely egyébként apokaliptikus hatással volt a parti szubkultúra résztvevőire, előadói, szervezői és közönség oldalon egyaránt, már a hír kikerülése után pár órával, félelmetes reakciókat váltott ki a kormányból. Nyilván a jelenleg konzervatív szellemiségű vezetésnek alapjában sem a szíve csücske ez a szegmens, de egyáltalán nem kapott megkülönböztetett figyelmet az „elmúltnyolcévben” sem. A Kutliplex sem 2011-ben zárt be.

Ennek az eszetlen menetelésnek a nyomát látni abban a kormányrendeletben is, amelyet a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tétele címke alatt hozott meg a kormány. A rendelet szövegéből azonban kitűnik, itt minden lesz, csak biztonság nem. Az org4org hazai koncert és partiszervezőket tömörítő egyesület A hazai zeneipar a jogszabályozás után néven szervezett kerekasztal-beszélgetésén rendezvényszervezők, újságírók, sőt tömegirányítási szakemberek is beszéltek arról, hogy a West Balkán-tragédia után megindult szigorítási láz nyomán jól látható érdekek kezdenek körvonalazódni, kinek a bulija maradhat és melyik az a hely, amit hetente meg kell látogatni tűzoltókkal, ÁNTSZ-el, rendőrökkel és egyéb egyenruhásokkal, akik nyilván nem okoznak pánikot egy zsúfolt szórakozóhelye a buli közepén.

A kerekasztal beszélgetésen résztvevők a témák közül a kormányrendelethez érve a rövid helyzetértékelésből kiderült, hogy valamire egyértelműen szükség volt, hiszen pre-westbalkáni időkben tényleg kezdett kaotikussá válni a partiszervezés. Sőt a fiatalok között egy idő után legalább annyira (ha nem még inkább) divatos lett bulit szervezni, mint játszani azokon.

Rövid sztorizgatás is elindult az elmúlt hónapok tanulságairól. Kiderült például, hogy a tragédia után folytatott állandó razziázások során egy népszerű belvárosi underground klubban egy hónap alatt hatszor fordult meg az előbb említett rohamosztag a jegyző vezetésével, majd miután megjelenésükkel szétverték a bulit, angolosan távoztak, csak hogy a következő héten visszatérjenek és megismételjék az ellenőrzést. Már az is elgondolkodtató, ha az ellenőrző hatóságok ilyen szinten nem bíznak a saját munkájukban. Ezzel szemben más helyszíneken, például a hajógyári sziget hatalmas szórakoztató komplexumában egyáltalán nem történtek ellenőrzések.

Laki L. László, az Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakoztatásért ügyvezetője szerint ezer sebből vérzik a rendelet, de a rendezvényszervezők összefogásával sikerült elérni a kormányrendelet egyes részeinek módosítását. Például a külön szakirányú végzettség helyett úgy tűnik elég lesz a szakmai gyakorlat is ahhoz, hogy valaki partit szervezhessen, továbbá a több hónappal előbb beadandó meteorológiai előrejelzést elkészíttetése is kikerült. Több pozitív elem is bekerült, a bejáratnál ezentúl elkérhetnék a személyigazolványt a biztonsági őrök az életkor ellenőrzéséhez, valamint az ő képzettségüket (legalább négy szakképzett biztonsági) is előírja a tervezet. A lényeg azonban Laki szerint nem változott. Hozzátette, a biztonságosabb szórakozás irányába körülbelül öt mondat mutat a rendeletben.

A tervezet szövege önmagáért beszél, hiszen eleve nem terjed ki a hatálya törvényesen elismert egyházak és vallásfelekezetek által szervezett vallási szertartásokra, rendezvényekre, választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó gyűlésekre, vagy éppen közoktatási intézményekben az intézmény által szervezett rendezvényekre. Tehát a 10 ezer fős gólyabálok és a vallási megarendezvények esetében szükségtelenek azok a biztonsági óvintézkedések, amik viszont halaszthatatlanok, ha a rendezvény célja csak és kizárólag „zenés, táncos” szórakozás. „A rendelet alapján például az összes templomot be kellene zárni, hiszen az ajtók befelé nyílnak, ez pedig tűzvédelem szerint életveszélyes”.

Itt is született azonban kivétel egy utólagos rendeletmódosítással, amit nem is boncolgatnánk, álljon itt a magyar rögvalóság keretben:

fej

„2. zenés, táncos rendezvény: rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvánosan meghirdetett, nem zártkörű, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott – de nem kifejezetten népzenei, vagy népzenei feldolgozásra épülő – zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújtó rendezvény, amelyen a közönség kifejezetten táncolás céljából vesz részt, és a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezzen.”

A népzenei, néptáncos rendezvény tehát nem tartozik bele a zenés, táncos szórakozás műfaji meghatározásába…
forrás:fn.hu

Leave a Reply 405 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: