< Böngészés > Főoldal / Katasztófavédelem, Riport / Blog article: Az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közötti, a kritikus infrastruktúra védelmével foglalkozó konferencia Budapesten

| Mobile | RSS

Az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közötti, a kritikus infrastruktúra védelmével foglalkozó konferencia Budapesten

A magyar uniós elnökség nevében a BM országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2011. június 9 -10 között rendezte meg Budapesten az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közötti, a kritikus infrastruktúra védelmével foglalkozó konferenciát. Ahol megjelent…

Dr. Bakondi György tű. Altábornagy, katasztrófavédelmi főigazgató, illetve Dick Heimans, az Európai Bizottság Belügyi Főigazgatóság Katasztrófa- és Terrorlehárítási Osztályának vezetője, továbbá Kristine Poptanich, az Egyesült Államok Kritikus Infrastruktúra Védelmi Hivatal főtanácsadója.

A konferencián a delegáció kiemelt képviselőjeként Eleni Tsakopoulos Kounalakis az Egyesült Államok budapesti nagykövete is jelen volt.

Az eseményen az Európai bizottság és az uniós tagállamok képviseletében mintegy 100 szakértő vett részt. Ausztriából 1fő, Belgium 3fő, Bulgária 2fő, Kanada 1fő, Czech Republic 2fő, Denmark 3fő, EC-JRC3 fő, European Commision 4fő, Finland 1fő, France1fő, General Secretariat 2 fő, Germani 2 fő, Greece 2 fő, Hungary 58 fő, Italy3 fő, Latvia 2 fő, Luxemburg 1 fő, Netherlands 3 fő, Norway1 fő, Poland1 fő, Portugal 1 fő, Románia 2 fő, Slovakia 2 fő, Slovenia 2 fő, Spain 2 fő, Sweden 1 fő, United Kingdom 2 fő, USA 16 fő.

A konferencián többek között az ipari ellátási lánc folytonosságának biztosításáról, az illetékes hatóságok szabályozási gyakorlatairól s tapasztalatairól, a kritikus infrastruktúrák védelmét szolgáló eszközrendszerről és az infrastruktúrák közötti kölcsönös függőségről folytattak párbeszédet.

Dick Heimans
Arról beszélt; – végtelenül örülünk, hogy Budapesten rendezték meg a konferenciát; amely fő üzenete, a magánszektorok létfontossága, a feladatok elosztása, ismertetése. Nélkülözhetetlen az együttműködés, mivel így válik ismerté az EU kritikai megfogalmazása!
Az USA segítséget nyújt a problémák megoldásában. Kiemelte; – közösen kell megfogalmazni a témaköröket, az infrastruktúra átszervezése nagyfokú feladatok előtt áll. Aktív részvétel mellett komolyan kell venni a panel programot.

Michael De Jong (Kanada)
Ő a rugalmasságról, a felelősség megosztásáról, tapasztalatok kicseréléséről deklarált, majd így folytatta, az ipari s a magánszektor közötti kölcsönösség nagyon fontos! Ebben segítséget nyújt a szövetségi kormányunk.
A szektorok közötti információáramlás érdemi feladattá vált. Ebből a munkából a rendőrség is kiveszi a részét. Beszélt a szakemberek képzéséről. Náluk a kormány megköveteli a szakemberek jelenlétét! Kanada s az USA közös infrastruktúra tervet dolgozott ki, s aláírták 2010. december 2 – án az okmányt. Ebben többek között szerepelt a források meghatározása, sebezhetőségi mutatók kidolgozása, információk megosztása, s a szektorokkal való együttműködés mechanizmusának megismerése.

Kristine Poptanich asszony (USA)
A kritikus infrastruktúra, mint gyakorlati fogalom a törvényeinkben szerepel. A magán szektorok és az állam közötti együttműködés kiváló. 18 infrastrukturális szektort hoztunk létre. Szükségünk van a kormány támogatására! Munkaprogramot készítettünk a felmerülő nehézségekről, melyet az Unióban is jól ismernek! A magyarországi szektorokról kiváló információkkal rendelkezünk!
Ismertette a Nemzeti Infrastruktúra Védelmi Tanács munkáját, feladatát, valamint az állami koordinációs központ szerepét. A központi szervezetek útmutatásai gyorsan hatékonyan jutnak el a Koordinációs Tanácshoz, hol a partnerek el tudják mondani a véleményüket, észrevételeiket.
A lakosság számára elengedhetetlen fontosságú szolgáltatásokat biztosító rendszerek, hálózatok és eszközök, azaz a kritikus infrastruktúrák megkülönböztetett védelmet élveznek a világon mindenhol. Ezek az infrastruktúrák ma már nem csak egy ország lakossága számára, hanem országok csoportjainak biztosítanak a mindennapi élethez elengedhetetlen funkciókat.

Dr. Bognár Balázs (Magyarország)
Kidomborította a biztosítás, a védelmi feladatokat, a megváltozott környezetet, az infrastruktúra változásait. Hangsúlyozta: – a biztonság, gazdasági –politikai kérdés, aminek szegmensei a politika, a társadalom, a gazdaság, a katonai, a rendőrségi terület is.
A Természeti katasztrófák sorozatai intő példa lehet az emberiség számára! Japán áldozatul esett ennek a katasztrófának. A biztonság az, amire szüksége van a világnak! Továbbiakban felhívta a figyelmet a terrorista veszélyekre. A védelmi helyzet itt válik lényegessé, s meg kell szüntetni a fenyegetéseket! Az embereket nem lehet terrorban tartani.
A technológiai eszközök fontossága nélkülözhetetlen! Az Európai Unión kívüli országokkal folytatott együttműködés szintén érdemi eleme az uniós kritikus infrastruktúra védelmi politikának.

Nélkülözhetetlen vált, többek között, az ipari ellátási lánc folytonosságának biztosítása, az illetékes hatóságok szabályozási gyakorlatának megismerése, az infrastruktúrák közötti kölcsönös függősége, például a párbeszéd, az űridőjárás fenyegetése.

A találkozót közös nyilatkozat elfogadása zárta.

-oil-

Leave a Reply 901 megnézve, 1 alkalommal mai nap |