< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Ezrek menekülnek Szíriából, válogatás nélkül ölik a lakosokat

| Mobile | RSS

Ezrek menekülnek Szíriából, válogatás nélkül ölik a lakosokat

A szír hadsereg tankokkal és helikopterekkel támadja az egyik határmenti várost, szemtanúk szerint lövik a lakóházakat és az embereket. Törökország újabb és újabb menekülttáborokat kénytelen létesíteni.

Hivatalos közlések szerint már legalább 4300 ember menekült át Szíriából Törökországba a szír karhatalom vérengzése elől. Szemtanúk szerint azonban ez a szám jóval magasabb lehet. Az amerikai kormány és az ENSZ főtitkára is elítélte az Asszad-rezsim brutális fellépését, de nemzetközi beavatkozásról egyelőre nincs szó. Damaszkuszban jelenleg is ezrek tüntetnek, Asszad elnök lemondását követelve.

Újabb és újabb menekülttáborokat kénytelen létesíteni a török-szír határ törökországi oldalán a Nemzetközi Vöröskereszt és az ankarai kormány. Ezrével menekülnek ugyanis az emberek Szíriából a karhatalom vérengzései elől.

A legtöbben abból a határ menti városból indultak útnak, amelyet a szír hadsereg tankokkal és helikopterekkel támad. Szemtanúk szerint a tankok a lakóházakat lövik, és válogatás nélkül ölik az embereket. Elpusztítják a búzatermést és az olajfaligeteket. Sokan kisgyerekekkel menekülnek át Törökországba. A szíriai kormány szerint viszont a katonák a rend helyreállításán dolgoznak, miután a hét elején 120 rendőrt öltek meg a településen.

Az ellenzék pénteken ismét országszerte tüntetéseken követelte Asszad elnök távozását. A kialakult összecsapásokban legalább 32 civil életét vesztette. A három hónapja tartó ellenzéki megmozdulásokon és a karhatalom leszámolásában már legalább 1300 ember halt meg.

Közben New Yorkban szíriai bevándorlók demonstráltak az ENSZ-székház előtt, nemzetközi beavatkozást követelve. „Mindenki tudja, mi folyik Szíriában. Mire várnak még?” – türelmetlenkedett az egyik tüntető.

Az amerikai kormány és az ENSZ főtitkára is elítélte a szíriai kormány ellenzékkel szembeni brutális fellépését, de nemzetközi fellépésről egyelőre nincs szó. Biztonsági szakértők szerint, ha ilyenre sor kerülne, az Asszad-rezsim alighanem támadást intézne Izrael ellen.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 266 megnézve, 1 alkalommal mai nap |