< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Jelentést készít a Velencei Bizottság Kemény kritika vár az Orbán-kormányra

| Mobile | RSS

Jelentést készít a Velencei Bizottság Kemény kritika vár az Orbán-kormányra

Számos ponton elmarasztalja az Európa Tanács Velencei Bizottsága az új magyar alkotmányt, mert az a kormánykoalíció hatalmának bebetonozását segítheti – ez áll abban a jelentéstervezetben, amely a hvg.hu birtokába jutott.
A hvg.hu szerint az Európa Tanács alkotmányügyekért felelős intézménye a sarkalatos törvények túlzottan széles körű alkalmazása, az alkotmány preambulumában fellelhető ellentmondásos kitételek, a Költségvetési Tanácsra vonatkozó szabályok, a szabályozó testületek függetlensége, az alkotmánybíróságra vonatkozó szabályok, valamint az AB elnökének kiválasztása, illetve kompetenciáinak korlátozása miatt aggódik.

A független nemzetközi jogtudósokból álló bizottság június 18-19-én megszavazandó véleménye kimondja, hogy mindezek a pontok a jelenlegi kormánykoalíció azon törekvését tükrözhetik, hogy megszilárdítsák hatalmi pozícióikat és politikai befolyásukat – írja a hvg.hu.

A hírportál hozzáteszi, Velencei Bizottság jelentése nagy hatással lehet arra, milyen utat választ a téma megközelítésében az Európai Unió is. Az Európai Parlament – tanulva a médiatörvény esetéből – júliusi plenáris ülésén tervezi napirendre tűzni a vita utáni szavazást.
forrás:168 óra

Leave a Reply 379 megnézve, 1 alkalommal mai nap |