< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Kétféle tabletta és egy kis lazac a legjobb kezelés

| Mobile | RSS

Kétféle tabletta és egy kis lazac a legjobb kezelés

2011. június 12. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Szívkatéteres koszorúér-tágítás után a beteg véralvadási kockázata jelentősen csökkenthető, ha a nemzetközi irányelvek által előírt, kettős gyógyszeres kezelés mellé omega-3 zsírsavat is kap – állapították meg Krakkóban dolgozó lengyel kutatók, akik eredményeiket az Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology legújabb számában közölték.

A koszorúérbetegség megelőzésére, illetve kezelésére az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakat meggyőző vizsgálatok eredményei alapján ajánlják a szívgyógyászok. Ezért fontos, hogy hetenként két-három alkalommal kerüljön valamilyen formában halétel – főként lazac és más zsíros tengeri hal – az asztalra.

Az omega-3 zsírsavak esszenciális zsírnemű anyagok, vagyis az emberi szervezet ezeket nem tudja előállítani. Ha valaki nem szereti a halat, az omega-3 zsírsav táplálékkiegészítő vagy gyógyszergyárak előállította tabletta, kapszula formában is bevehető.

Grzegorz Gajos és munkatársai azt vizsgálták, hogy a koszorúér-szűkület miatt kórházba kerülő betegeknél megváltozik-e a véralvadás mértéke, ha nemcsak a nemzetközi kezelési irányelvek szerinti kettős gyógyszerkombinációt kapják, hanem kiegészítésül még omega-3 zsírsavat tartalmazó tablettát is szednek.

Az Omega-PCI tanulmány során sem a beteg, sem a kezelőorvos nem tudta, hogy melyik résztvevő szed halolajat tartalmazó tablettát, vagy hatóanyagot nem tartalmazó, azonos külsejű változatot. A vizsgálati eredmények viszont egyértelműen bizonyították, hogy az omega-3 zsírsavat is szedő betegek véralvadékát lényegesen könnyebb volt szétoszlatni, mint azokét, akik csak a hivatalos tablettákat kapták.

A halolaj a véralvadás alapvető tényezőjének, a fibrinnek a keletkezését gátolta, az alvadék lyukacsosabb volt, ezért gyorsabban eltüntethető. A kutatók hangsúlyozzák, hogy így a koszorúér tágítással kezelt betegek biztonsága határozottan fokozható.

forrás:népszavaonline/MTI

Leave a Reply 316 megnézve, 2 alkalommal mai nap |