< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Róna: „halálra van ítélve Orbán elképzelése”

| Mobile | RSS

Róna: „halálra van ítélve Orbán elképzelése”

2011. június 13. | hozzászólás | Közélet

A miniszterelnök arról beszélt, hogy a kétharmados törvényekkel megköti a következő tíz kormány kezét.

A magyar miniszterelnök még csütörtökön utazott Bécsbe, a Világgazdasági Fórumra. Itt adott interjút a legnagyobb példányszámú osztrák bulvárlapnak. A Kronen Zeitungnak azt mondta Orbán Viktor, hogy a kétharmados törvények körét csak a gazdaságra terjeszti ki, és nem csinál titkot abból, hogy ezzel megköti a következő tíz kormány kezét. A miniszterelnök szerint ez stabilitást teremt.

Juhász Attila politológus úgy látja, Orbán Viktor kijelentése nemcsak kockázatos, hanem a folyamatosan változó gazdaságpolitikai helyzet miatt végrehajthatatlan is. „Bizonytalannak gondolom ennek az alakulását és ez biztos, hogy nem teremt stabilitást. Tehát éppen, hogy arra fognak törekedni a politikai riválisok, hogy ezeket a döntéseket megváltoztassák” – mondta a Political Capital szakértője.

Róna Péter közgazdász szerint Orbán Viktornak arra kellene törekednie, hogy a gazdasági kihívásokra gyors és okos válaszokat adjon a kormány, de a kijelentése nem ezt tükrözi. „Halálra van ítélve ez az elképzelés, általában véve, akik ilyen célokat tűztek ki maguk elé, sajnos magukkal rántották a mélységbe az általuk kormányzott társadalmakat” – fogalmazott a közgazdász.

Korábban a miniszterelnök arról beszélt, hogy a sarkalatos, azaz a kétharmados törvények között kell rögzíteni a nyugdíjrendszer, az adórendszer és a költségvetési gazdálkodás alapvető szabályait, még az idén.

„Azzal az elvvel, hogy hosszabb időszakra világos, kiszámítható viszonyokat teremtsünk, nincsen gondom, azzal viszont, hogy ezeket a kérdéseket ebben az évben véglegesen megválaszoljuk és meghozzuk, azzal vannak gondjaim” – mondta Balázs Zoltán közgazdász, politológus, aki szerint hosszabb egyeztetésre és nyilvános vitákra van szükség ahhoz, hogy ésszerű döntések szülessenek.
forrás: atv.hu

Leave a Reply 286 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: