< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Török választás: Erdogan elbukta a kétharmadot //Türk seçim: Erdoğan üçte ikisi başarısız oldu

| Mobile | RSS

Török választás: Erdogan elbukta a kétharmadot //Türk seçim: Erdoğan üçte ikisi başarısız oldu

Kevesebb mint 50 százalékos eredménnyel aratta zsinórban harmadik győzelmét a törökországi parlamenti választásokon Recep Tayyip Erdogan és az Igazság és Fejlődés Pártja. Az előzetes várakozások kétharmados többségről és egy iszlám fordulatról szóltak. Erdogan most alázatot, és konszenzust ígért.

Az előzetes adatok szerint a szavazatok 49,9 százalékát szerezte meg a vasárnapi parlamenti választásokon a 2002 óta kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja, és vele Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök. Így az iszlamista gyökerű párt – az előzetes várakozások ellenére – nem szerezett kétharmados többséget. Sőt az 550 fős parlamentben megszerzett 325 képviselői hely együttműködésre kell, hogy késztesse az ellenzéki pártokkal.

A kritikusok szerint Erdogan a győzelmét arra akarta a használni, hogy egy alkotmánymódosítással korlátozza a szabadságjogokat és iszlám fordulatot vezessen be, miközben magát bebetonozza a hatalomba. Törökországban sokan féltik az ország világi berendezkedését az AKP-tól. Az ellenzék szerint a kormány több intézkedése autokratikus jellegű, és aggasztó az is, hogy újságírókat börtönöznek be.

Ankarában mondott győzelmi beszédében a miniszterelnök ugyanakkor “alázatot” ígért, és azt mondta, hogy kész együtt dolgozni a riválisaival. “Az emberek azt üzenték nekünk, hogy az új alkotmányt konszenzussal és tárgyalással kell megalkotnunk, így azt meg fogjuk vitatni az ellenzéki pártokkal. Az új alkotmány megfelel majd a béke és az igazságosság követelményeinek” – jelentette ki Erdogan.

“Az új alkotmány konszenzust igényel, és azt, hogy párbeszédet folytassanak a többi párttal és a társadalom széles rétegeivel” – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek a választásokat követően Cengiz Aktar, az isztambuli Bahcesehir Egyetem professzora.

“Majd meglátjuk, hogy Erdogan és a kormánytöbbség valóban készen áll-e erre, vagy megy a maga útján, rákényszerítve saját álláspontját a Törökországra – ebben az esetben nehéz idők jönnek” – tette hozzá a professzor.

forrás:atv.hu/jpost/S.I.
MTI, atv.hu
Türk seçim: Erdoğan üçte ikisi başarısız oldu

kar az yüzde 50 Türkiye, Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet ve Kalkınma Partisi parlamento seçimlerinde üçüncü düz zafer aldı. önceki beklenti ve többségről açmak üçte ikisi bir İslam söylüyor. Erdoğan şimdi tevazu ve fikir birliği söz verdi.

Ön rakamlar Pazar günü yapılan parlamento seçimlerinde oyların yüzde 49.9, 2002 yılından bu yana kazandığı gösterisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan ve onun valisi. Böylece, İslamcı kökenli parti – üçte iki çoğunluğu ile elde değil – önce beklentileri rağmen. Ayrıca, 550 kişilik parlamentoda 325 sandalye muhalefet partilerinin çağrısı için işbirliği gerekir kazandı.

Eleştirmenler, Erdoğan alkotmánymódosítással için zafer kullanma özgürlükleri kısıtlayan ve İslam devriminden tanıtmak çalıştı söylemek çimentolar kendisi iktidarda iken. Türkiye’de pek çok gelen AKP’nin ülkenin laik yapısı korku. Muhalefet, hükümet eylem daha doğada otokratik dedi, ve aynı zamanda gazeteci tutuklu olduğu endişe vericidir.

Ankara, başbakanın zafer konuşması, ancak “tevazu” sözü söyledi ve o rakipleri ile çalışmaya hazır olduğunu söyledi. “İnsanlar fikir birliği ve uzlaşma ile yeni anayasayı o muhalefet partileriyle görüşecek böylece oluşmuş olması gerektiğini bize bir mesaj gönderdik yeni anayasa barış ve adalet ihtiyaçlarına cevap verecek.” – Erdoğan söyledi.

“Yeni anayasa uzlaşma ve diğer partiler ve toplumun büyük bölümü ile bu diyalog gerektirir” – seçimlerde Cengiz Aktar, İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi’nde profesör sonra Reuters haber ajansına verdiği demeçte.

“Biz Türkiye’nin kendi konumunu onu zorlayarak, Erdoğan ve bir çoğunluk hükümeti, bunu yapmak için veya gitmek kendi yolunu hazır olduğunu göreceksiniz – bu durumda, zor zamanlar geliyor” – o profesör ekledi.

Kaynak: atv.hu / jpost / S.I.
MTI, atv.hu

Leave a Reply 409 megnézve, 1 alkalommal mai nap |