< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Nagyot bakizott a dalai láma ausztrál látogatásán

| Mobile | RSS

Nagyot bakizott a dalai láma ausztrál látogatásán

2011. június 14. | 3 hozzászólás | Életképek/bulvár

Nagyot bakizott a dalai láma ausztrál látogatásán

A tibeti vallási vezető úgy említette az ausztrál kormányfőt, mintha férfi lenne.

Kínos bakit követett el a dalai láma kedden Canberrában: úgy utalt az ausztrál miniszterelnökre, mintha a politikus férfi lenne. Előzőleg Julia Gillard közölte, hogy nem fogadja a tibeti vallási vezetőt.

“Ha az Önök miniszterelnöke érdeklődik a vallási kérdések iránt, akkor hasznos lenne egy ilyen találkozó, ha nem, én nem kérek hivatalos találkozót tőle” – mondta a 75 éves tibeti buddhista vezető. Angol nyelvű nyilatkozatában a mondat végi névmás hímnemű alakját használta.

Ekkor gyorsan odalépett hozzá kíséretének egy tagja, és a fülébe súgta a megfelelő alakot. “Ó, akarom mondani, tőle” – javította ki magát a tibeti vezető, immár a helyes, nőnemű formát használva. Az újságírók arról kérdezték a dalai lámát, mit szól hozzá, hogy Julia Gillard nem fogadja őt.

Ausztrália első női miniszterelnöke elmondta, hogy a dalai láma az elmúlt öt évben négyszer járt hivatalos úton náluk; volt, amikor találkozott vele, és volt, amikor nem. Julia Gillard hozzátette, ennek nincs köze Kínához, ez a kormány önálló döntése. Ausztrália egyébként élénk kereskedelmi kapcsolatokat ápol Kínával.

Peking rendszerint élesen tiltakozik az ellen, hogy a világ bármely országában hivatalosan fogadják a tibeti buddhisták szellemi vezetőjét. A kínai vezetés azzal vádolja a száműzetésben élő tibeti vezetőt, hogy Tibet függetlenségéért, a vízkészletei miatt stratégiai jelentőségű terület Kínától való elszakadásáért küzd.
forrás:fn.hu

Leave a Reply 322 megnézve, 1 alkalommal mai nap |