< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Obama kereszttűzben az elnökjelölti tévévitán

| Mobile | RSS

Obama kereszttűzben az elnökjelölti tévévitán

2011. június 14. | 1 Hozzászólás | Nincs kategorizálva

A hét republikánus elnökjelölt, akik hétfőn a CNN kamerái előtt tartott választási vitát, együttesen támadták az elnök politikáját.

Az egymással szembeni konfrontálódást kínosan kerülte, de szinte egységfrontot alkotva támadta Barack Obama elnök politikájának összes szóba került aspektusát az a hét republikánus elnökjelölt, aki hétfőn a New Hampshire állambeli Manchesterben, a CNN kamerái előtt tartott választási vitát.

Az est egyik legjellemzőbb pontja az volt, hogy Tim Pawlenty volt minnesotai kormányzó a többször kínálkozó lehetőség ellenére sem volt hajlandó bírálni riválisát, Mitt Romneyt, pedig néhány nappal ezelőtt még “Obamneycare” néven mosta össze a republikánus vetélytársa által Massachusettsben bevezetett egészségbiztosítási reformot Barack Obama baloldalinak bélyegzett szövetségi egészségbiztosítási reformjával. A vitaest azzal ért véget, hogy a hét aspiráns megdicsérte egymást, és abban egyetértett, hogy a részvevők mindegyike méltóbb Amerika vezetésére, mint a jelenlegi elnök.
Barack Obama

A konzervatív vitapartnerek akkor sem kívántak lesújtani a mezőnyt támogatottság szempontjából magabiztosan vezető Romneyra, amikor egy nézői kérdés felvetette: mennyire komoly lehet a jelölt abortuszellenes elkötelezettsége, amikor néhány éve még az ellenkezőjét vallotta jelenlegi álláspontjának. A riválisok ugyanakkor nem bírálták Pawlenty gazdasági programját sem, amely radikális adócsökkentéseket irányozna elő.

Romney egyébként kínos nyelvbotlásba keveredett, amikor kijelentette, hogy az amerikaiaknak akkor kell kivonulniuk Afganisztánból, amikor a “tálib hadsereg” egyedül képes lesz magát megvédeni, de azonnal “afgán hadseregre” módosított.

“Csak az afgánok vívhatják ki Afganisztán függetlenségét a tálibokkal szemben” – tette hozzá.

A vitán Romney és Pawlenty mellett részt vett Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor, Newt Gingrich volt képviselőházi elnök, Michele Bachmann minnesotai és Ron Paul texasi képviselő, valamint Herman Cain üzletember. Bachmann képviselőnő a televíziós vitafórumot kihasználva jelentette be, hogy az szükséges iratok beadása után hétfőtől ő is hivatalos elnökjelöltnek tekinthető – amivel tulajdonképpen nem okozott szenzációt, miután elvállalta a szereplést az aspiránsi vitaműsorban.
Barack Obama

Az első kommentárok szerint az első, előzetesen komolynak tekintett, de udvarias unalomba fulladt vita győztese Mitt Romney, akinek az est folyamán egyetlen ismert gyenge pontját sem érte támadás.

Romney támogatottsága a USA Today/Gallup és a CNN/OPC felmérése szerint egyaránt 24 százalékon állt a vita előtt, messze maga mögé utasítva hétfői vitapartnereit, akik egyikének népszerűsége sem érte el a kétszámjegyű értéket. Mindkét kutatás szerint egyébként (16 illetve 20 százalékkal) Sarah Palin a második helyen – igaz, országos szinten a volt alaszkai kormányzó és alelnökjelölt elutasítottsága a legerősebb valamennyi aspiráns közül. Palin még nem jelentette be, hogy versenybe száll-e az elnökségért, s nem vett részt a fórumon.

A Boston Globe szintén hétfőn megjelentetett közvélemény-kutatása 32 százalékra tette Romneynak a republikánus táboron belüli támogatottságát, a többiek pedig mind a 10 százalékos küszöb alá szorultak.

A tévévita kivétel nélkül konzervatív nézeteket hangoztató részvevői egyébként valamennyien szót emeltek a súlyosan eladósodott szövetségi állam szerepvállalásának visszaszorítása és a szabadpiac gazdaságélénkítő önszabályozó szerepének érvényesítése mellett.
forrás:hiradó.hu

Leave a Reply 231 megnézve, 1 alkalommal mai nap |