< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A költségvetési csalás és a huliganizmus is előkerül kedden

| Mobile | RSS

A költségvetési csalás és a huliganizmus is előkerül kedden

Az Országgyűlés két új tényállással, a költségvetési csalással és a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással való visszaéléssel egészítheti ki a büntető törvénykönyvet. A képviselők a parlament kedden kezdődő, kétnapos ülésén emellett módosíthatják az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság hatáskörét.

A parlament kedden a megszokott interpellációs blokk után dönthet a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról, a népszavazásról, a honvédelemről, a katasztrófavédelemről, a Magyar Művészeti Akadémiáról, a sporthuliganizmusról, valamint a közfoglalkoztatásról és közbeszerzésekről szóló kormányzati törvényjavaslatok sürgős tárgysorozatba vételéről.

Az Országgyűlésnek döntenie kell még egyebek mellett a költségvetési csalás elleni fellépésről is. A kabinet a táppénzcsalások, valamint a rokkantsági nyugdíjjal összefüggő visszaélések csökkentése érdekében kéri a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását a Háztól. A változtatás elfogadása esetén két évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók ezen bűncselekmények elkövetői.

A képviselők módosíthatják az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság létrehozásáról szóló parlamenti határozatot is, így a jövőben a parlament választhatná meg a tizenöt tagúra bővülő testület elnökét is.

A határozathozatalok napirendjén szerepel még az országgyűlési képviselők számának csökkentéséhez szükséges választójogi reform előkészítéséről szóló országgyűlési határozat módosítása is, ha az alkotmányügyi bizottság keddig benyújtja és vitára alkalmasnak találja. Kormánypárti politikusok kezdeményezésére parlamenti döntés születhet az 555 évvel ezelőtti, július 22-i nándorfehérvári diadal emléknapjának megünnepléséről is.

A Ház a döntéshozatalok után kedden és szerdán is nagyrészt korábban már tárgyalni kezdett előterjesztésekhez benyújtott módosító javaslatok tárgyalásával folytatja munkáját, de napirendre kerül például a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról szóló törvényjavaslat, valamint a közoktatási törvény a tanárok óradíjfizetésével és a tanítási időkerettel összefüggő módosításának általános vitája is.

forrás:hirposta/(MTI)

Leave a Reply 279 megnézve, 1 alkalommal mai nap |