< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Csaknem 9 ezer szíriai menekült Törökországba

| Mobile | RSS

Csaknem 9 ezer szíriai menekült Törökországba

Megközelíti a 9 ezret az elnyomás elől menekülő szíriai állampolgárok száma – adta hírül kedden egy hivatalos török forrás.

A jelentésből kiderül, hogy Szíriából az erőszakos hatósági fellépés nyomán az utóbbi napokban 8538-an érkeztek Törökországba. Keddre virradóra közel 2 ezer szíriai lépte át a határt. A legtöbben a Törökországtól mintegy 40 kilométerre található Dzsiszr es-Sugúr városából indultak útnak.

A szinte teljesen kiürült településen a hadsereg vasárnap heves harcot folytatott az ott működő “terrorista csoportok” ellen, és ellenőrzése alá vonta a várost.
Szíria – Menekültek

A hatóságok szerint ezek a csoportok ölték meg a biztonsági erők 120 tagját. Az ellenzék szerint azonban a szóban forgó halálesetek azzal hozhatók összefüggésbe, hogy zendülés tört ki a katonák között, miután többen megtagadták a rezsim távozását követelő, fegyvertelen civilek megtámadására felszólító parancsot.

A szíriai menekülteket a Vörös Félhold török szervezete által létesített sátortáborokban szállásolták el a dél-törökországi Hatay tartományban.
A közel-keleti országban a március közepe óta tartó tüntetések során már több mint 1200 ellenzéki vesztette életét, és a hatóságok mintegy 10 ezer demonstrálót börtönöztek be.
forrás:hiradó-hu

Leave a Reply 355 megnézve, 1 alkalommal mai nap |