< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Szerveződik az Orbán-ellenes “új-többség”?

| Mobile | RSS

Szerveződik az Orbán-ellenes “új-többség”?

2011. június 15. | hozzászólás | Közélet

Még életbe sem lépett a Széll Kálmán-terv legtöbb pontja, de máris több tüntetéssel tiltakoznak a kormány politikája ellen. Elemzők szerint a mostani helyzet hasonló lehet a Bokros-csomag utáni időszakhoz, amikor egészen különböző csoportok vonultak az utcára. Az ellenzéki pártok feltehetően a háttérben maradnak, miután a tüntetők egysége csak így biztosítható.


Egy napon, de egymástól függetlenül két demonstrációt is tartanak az érdekvédők csütörtökön a fővárosban. Négy szakszervezeti konföderáció pedig országos megmozdulást hirdetett, az autós menet délután a fővárosi Hősök teréről indul, ezzel párhuzamosan a vidéki nagyvárosokban demonstrációk lesznek. Az érdekvédők munkavállalókat sújtó intézkedések miatt döntöttek a tiltakozás mellett. Június 29-ére pedig sztrájkot hirdettek a vasutasok, a BKV-sok, és több szakszervezet.

Az elmúlt évtizedekben a különböző tüntetések, sztrájkok általában egy-egy szakmához, társadalmi csoporthoz kötődtek, néhány példát lehet csak a rendszerváltás utáni időből említeni, amikor a lakosság teljesen eltérő szegmensei egyszerre érezték sértve magukat a kormány intézkedései miatt – kommentálta a tüntetéssorozatot Boros Tamás, a Policy Solutions igazgatója.

A ritka kivétel egyike volt, amikor 1995-ben a Bokros-csomag következtében egymás után tüntettek tanárok, diákok, egészségügyi dolgozók, tűzoltók, illetve amikor 2007-ben az egészségügyi reformot ellenző különböző társadalmi szervezetek mozdultak meg közösen.

Az elemző szerint 2011 tavasza és nyara e tekintetben a Bokros-csomag és az egészségügyi reform időszakához hasonlít, hiszen egyszerre tiltakoznak a pedagógusok, a rendvédelmisek, a BKV és VOLÁN alkalmazottak, az orbáni hatalomgyakorlást elvető értelmiség, és tüntetést helyeztek kilátásba az egészségügyben dolgozók is.

A Fidesz-kormány intézkedései miatt egymással amúgy ritkán érintkező társadalmi csoportok kerülnek közös platform alá, így létrejöhet egy Orbán-ellenes “új többség” – fogalmazott Boros Tamás, aki a következő egy évre a tüntetések, sztrájkok számának és méretének növekedését prognosztizálja. “A Széll Kálmán terv megszorításainak jelentős része ráadásul még életbe sem lépett” – fűzte hozzá.

A Policy Solutions igazgatója úgy vélte, a tüntetők megőrizhetik a társadalom szimpátiáját is. “Miután elsősorban tüntetésekkel, nem pedig munkabeszüntetéssel járó sztrájkokkal tiltakoznak az érintettek, így nem akadályozzák a mindennapok menetét – ez fontos lehet abból a szempontból, hogy ne váltsanak ki a lakosságból olyan ellenszenvet, mint a MÁV-sztrájk váltott ki néhány esetben” – húzta alá.

Rendvédelmisek nyugdíja: az alkotmányellenesség az elfogadhatatlan

Boros Tamás a tüntetésekkel kapcsolatban kifejtette, hogy a korkedvezményes nyugdíj ügyét nem szabad feketén-fehéren nézni. Egyrészről jogos igény, hogy munkaképes korú, tapasztalt és képzett emberek ne nyugdíjból, hanem a munkájukért kapott bérből éljenek. Mindez nem csak pénzkérdés: az egyes rendvédelmi szerveknél komoly problémát jelent, hogy szinte csak újoncokból áll a kötelék, az idősebb, tapasztaltabb kollégák jelentős része ugyanis a nyugdíjat választja a szolgálat helyett. A jelenlegi rendszer tehát valóban fenntarthatatlan volt.

Ugyanakkor, a Fidesz-kormány intézkedései erőből, alkotmányellenes módon próbálják meg a helyzetet kezelni, ahelyett hogy az érintettekkel közösen találnának megoldást. A motiváció és a bérezés javítása a szabályok szigorításával közösen elfogadhatóbb megoldást jelentene. A lakosság túlnyomó többsége érzékeli a korai nyugdíjazás finanszírozási problémáit, ugyanakkor nem látja, hogy a Fidesz-féle intézkedések miért elfogadhatatlanok az érintettek számára – fogalmazott az elemző.

Az ellenzék valószínűleg a háttérben marad

Boros Tamás szerint az ellenzéki pártok feltehetően azt a stratégiát választják, hogy a háttérből segítik a tiltakozásokat, szimpátiájukról biztosítják azokat. Mivel a tüntetések résztvevői ideológia, társadalmi csoport és pártszimpátia alapján is heterogének, ezért egy-egy pártpolitikus szerepeltetése ezeken a rendezvényeken kontraproduktív lehet a szervezők szempontjából. Ha azonban egy politikus képes lenne az elégedetlen tömeg élére állni és egyben tartani a különböző csoportokat, akkor az utcai ellenzék erősebb kontrollja lehet a kormánynak, mint a parlamenti ellenzék. Jelenleg azonban nem látszik ilyen politikus vagy politikai erő – mondta.

forrás.nepszava.hu

Leave a Reply 332 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: