< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Három kormány felelős az államadósságért?

| Mobile | RSS

Három kormány felelős az államadósságért?

A 2000-es években megnövekedett államadósságért három kormány viseli a felelősséget: az Orbán, a Medgyessy és az első Gyurcsány-kormány. – közölte Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök az illetékes parlamenti albizottság ülésén. Gyurcsány Ferenc számadatokat is mondott arról, hogy szerinte ki mekkora többletkiadást okozott.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: a szavazatokért folyó versenyben ezek a kormányok fedezet nélkül tettek jóléti intézkedéseket. A volt miniszterelnök az állította: ezért szaladtak el a költségvetési kiadások, és ezért nőtt meg az államadósság. A 2000-es éveket követően megnövekvő államadósság kialakulásáért a fő felelősséget alapvetően három kormány viseli. Az Orbán-kormány, a Medgyessy-kormány és az első Gyurcsány-kormány – mondta.

Gyurcsány Ferenc számítása szerint 570 milliárdba került az első Orbán-kormány alatt egyebek mellett a nyugdíjemelés és a köztisztviselői béremelés. Medgyessy Péter 100 napos programjának 1000 milliárdos, az első Gyurcsány-kormány intézkedéseinek pedig 520 milliárdos kiadásnövelő hatása volt.

A kormánypárti képviselők – köztük Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő – bírálták Gyurcsány Ferencet. Szerinte azon senki nem vitatkozik, hogy 2002-ben Magyarország az egyik legszebb reményű európai ország volt, aztán 2008-ra innen eljutott oda, hogy az első ország lett, amelynek nemzetközi szervezethez kellett fordulni, hogy valahogy túlélje.
Balla György fideszes képviselő azt mondta, szerinte a számok önmagukért beszélnek. „Mi azt állítjuk, hogy 2002-ben 52 százalék, 2010-re pedig 82 százalék volt a GDP-arányos államadósság. Megkérdezhetem miniszterelnök úr, hogy ha most ezt megnézzük, akkor ki a hazug?” – kérdezte a fideszes képviselő.

A személyeskedő vitát végül Szijjártó Péter zárta le. A politikus közölte, a 2012-ben életbe lépő új alaptörvény olyan új szabályokat teremt majd, amelyek kizárják, hogy eladósítsák az országot.
forrás:mr1

Leave a Reply 285 megnézve, 1 alkalommal mai nap |