< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Hőség és viharok – figyelmeztetést adott ki az ÁNTSZ és az OMSZ

| Mobile | RSS

Hőség és viharok – figyelmeztetést adott ki az ÁNTSZ és az OMSZ

2011. június 17. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A hőség miatt figyelmeztetést adott ki szombatra az ÁNTSZ: az ország déli, délkeleti megyéiben a napi átlaghőmérséklet meghaladja majd a 25 fokot.

Pénteken a több-kevesebb napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan valószínű zápor, zivatar. Éjszaka csökken a felhőzet, és egyre kevesebb helyen lesz csapadék.

Szombaton napközben északnyugaton többször, másutt csak időnként lesz erősen felhős az ég, többórás napsütés mindenütt valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15, 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 27, 32 fok között alakul.
Hőségriadó

A déli országrészekben hőségriadó!

A várható hőség miatt előzetes, figyelmeztető jelzést adott ki szombatra az ország déli, délkeleti megyéire az országos tiszti főorvos – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken.

Szombaton a napi átlaghőmérséklet elsősorban Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében kevéssel meghaladja majd a 25 Celsius-fokot.

A várható nappali hőség miatt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ nyomatékosan felhívta a figyelmet a hőség okozta káros egészségi hatások megelőzésének fontosságára.

Ezekről, a napozás szabályairól, a közegészségügyi tanácsokról bővebb információk olvashatók mindkét szervezet honlapján, amelyeken a légkondicionált helyiségek listája is megtalálható – közölte az ÁNTSZ.

Este lehűlés és zivatarzóna jön

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombat estétől nyugat felől markáns zivatarlánc is kialakulhat, amihez 90 kilométer/órát meghaladó szél és néhol nagy méretű jég társulhat.

Szombat délutántól a péntekihez hasonló kísérőjelenségekkel főként északon és nyugaton már előfordulhatnak zivatarok, estétől nyugat felől markáns zivatarlánc is kialakulhat, amit 90 kilométer/órát meghaladó szél és néhol nagy méretű jég kísérhet.

Szombattól keddig

Kezdetben csak északon és nyugaton lehet egy-egy zápor, zivatar, majd erősen megnövekszik a felhőzet, és vasárnap többfelé várható eső, zápor, keleten még zivatar. A jövő hét elején kevés felhő, napos idő valószínű. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 50 százalékán lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte 15, 20, majd 10, 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kezdetben 27, 32 fok között várható, majd lehűl 18, 23 fokra, de az időszak végén már 26, 30 fok valószínű.

Orvosmeteorológiai jelentés

A hidegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek, idegesebbek, ingerlékenyebbek leszünk. Erősebben jelentkezhetnek egyes görcsös jellegű betegségekben szenvedőknél a rohamok.
forrás:hiradó

Leave a Reply 316 megnézve, 1 alkalommal mai nap |