< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Közel tízezer állás jöhet létre az államilag támogatott befektetések révén

| Mobile | RSS

Közel tízezer állás jöhet létre az államilag támogatott befektetések révén

Egy citromsav- és egy napelemgyártó üzem létesítésének állami támogatásáról szóló döntésre vár két kínai cég – írja a Népszabadság, amely szerint összesen huszonkilenc befektetővel tárgyalnak a kormány illetékesei az egyedi kormánydöntés alapján adható támogatásról, a beruházások összértéke meghaladja a 700 milliárd forintot.

Egyedi kormánydöntés alapján számíthatnak kiemelt állami támogatásra azok a kínai és magyar befektetők, akik Berettyóújfaluban hoznának létre 10,5 millió eurós (közel 3 milliárd forint) beruházással egy napelemgyárat. Szintén állami támogatással valósulhat meg a kínai befektetők által Szolnokra tervezett citromsavgyár, amely 18 milliárd forintba kerülne – derül ki a pénteki Népszabadságból. A beruházók az állam válaszára várnak.

Azt még nem tudni, hogy a napelemgyár milyen állami támogatás kap, szóba jöhet az adókedvezmény és a képzési támogatás is. A szolnoki beruházásról Szalay Ferenc, a város polgármestere pedig azt mondta, komoly esély van arra, hogy a kiemelt állami beruházás címet megkapja a projekt, ez a városvezető szerint a nyár közepéig megtörténhet. Az idő sürget, mert a szolnoki gyárépítést tervező kínai beruházó hat hónapos határidőt határozott meg arra, hogy a magyar kormány támogatja-e az elképzelést – derül ki a cikkből.

A lap érdeklődésére a Nemzeti Külgazdasági Hivatal részletek említése nélkül közölte: a kínai befektetők érdeklődése Magyarország irán megnövekedett. A szervezet egyúttal tájékoztatott arról is, hogy jelenleg huszonkilenc – nem csak kínai – befektetővel tárgyalnak, amelyek egyedi kormánydüntés alapján kaphatnak támogatást. Ha valamennyi beruházás megvalósul, akkor azok összesen 700 milliárd forintos befektetést és 9600 új munkahelyet jelentenének.
forrás:origo

Leave a Reply 345 megnézve, 1 alkalommal mai nap |