< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Kovács Katié az első magyar arany Belgrádban, a Szabó-Csipes duó és a kenus négyes is tarolt

| Mobile | RSS

Kovács Katié az első magyar arany Belgrádban, a Szabó-Csipes duó és a kenus négyes is tarolt

2011. június 19. | 1 Hozzászólás | Sport

Kovács Katalin és a Szabó-Csipes kettős és a kenus négyes jóvoltából három arany, a Dombi-Kökény duónak köszönhetően pedig egy bronzzal lettünk gazdagabbak.


A magyar versenyzők nagyszerű teljesítményt nyújtva három arany- és egy bronzérmet szereztek a belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokság szombati 1000 m-es döntőiben. A győzelem Kovács Katalin (K-1), a Szabó Gabriella, Csipes Tamara (K-2) és a férfi kenus négyes nevéhez fűződött. A Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakkettes harmadik lett.

A piros-fehér-zöld küldöttség tagjai közül elsőként a fiatal Dombvári Bence szállt vízre a kajak egyesek fináléjában. A Domino Honvéd 19 éves, ifjúsági Eb-aranyérmes versenyzőjétől – aki élete első felnőtt világeseményén szerepel – már az dicséretesnek számított, hogy bekerült a legjobb kilenc közé, ott tehát csak a tisztes helytállás lehetett a célja. Nem is sikerült meglepetést szereznie, a végére teljesen elfáradva az utolsó, kilencedik helyen ért célba.


A folytatás aztán már sokkal nagyobb reményekre jogosította a magyar tábort, a kenu egyesek döntőjében ugyanis a szám aktuális olimpiai, korábbi világbajnokáért, Vajda Attiláért szoríthattak a szurkolók. A futamot kétszer is visszalőtték, s a harmadik, immár jó rajt nem sikerült rosszul a Démász-Szeged klasszis sportolójának, ennek köszönhetően a táv elején az élbolyban haladt. Utána azonban – a drukkerek csalódására – visszaesett, s ezúttal a tőle megszokott fantasztikus hajrá is elmaradt (megzavarhatta, hogy a férfi K-1 eredményhirdetését igencsak szokatlan módon az ő versenyének befutójával párhuzamosan tartották a parton). Vajda végül elmaradva a várakozásoktól csak nyolcadik lett.

“Most ennyit bírtam, szerintem ez várható is volt, hiszen a múlt heti válogató sokat kivett belőlem. Tudtam, hogy ez az Eb elsülhet jól és rosszul is, sajnos az utóbbi történt. Most szerencsére lesz egy kis pihenőm” – mondta utóbb Peking bajnoka.

A női kajakosoknál a kétszeres ötkarikás és 29-szeres világbajnok Kovács Katalin a tavalyi Eb-n meglepetésre leszorult a dobogóról, csak negyedik lett, s most mindenképpen javítani akart. Ez olyannyira sikerült, hogy esélyeshez méltóan egészen aranyéremig száguldott, gyakorlatilag nem is nagyon volt ellenfele. Egyedül a szerb színeket képviselő Antonija Nadj tudta tartani vele a lépést, de arra, hogy megszorítsa, neki sem volt esélye.

“Azzal azért tisztában vagyok, hogy ez nem az ötszázas mezőny, de azért természetesen nagyon örülök – nyilatkozta Kovács, akinek az elsők között edzője, Csipes Ferenc gratulált. – Én tudtam, hogy Kati simán nyer, csak ő nem hitte el” – fogalmazott a tréner.

A párosoknál az idén alakult Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakkettes az éremszerzést tűzte ki maga elé célként, s ezt nagy versenyben sikerült is elérnie. A táv elején még a mezőny közepén lapátoltak a magyarok, a hajrára azonban rákapcsoltak, és a németek, valamint az oroszok mögött harmadikként értek a célba.

“Ez az első jelentős versenyünk együtt, úgyhogy elégedettek vagyunk. Eddig még nem tudtunk ilyen erős mezőnyben menni, kicsit szokatlan volt, hogy mennek előttünk, de kezdésnek nem volt rossz. A szegedi világbajnokságig még van két hónapunk gyakorolni, nem fogunk tétlenkedni” – mondta az MTI-nek a rutinos Kökény.

A nők hasonló számában Szabó Gabriella és Csipes Tamara világ- és Európa-bajnoki címvédőhöz méltóan versenyzett, s bár a németek rájuk ijesztettek – féltávnál vezettek is -, ez nem zavarta meg őket abban, hogy újabb közös diadalt ünnepelhessenek és megvédjék tavaly, Trasonában kiharcolt címüket.

“Nagyon kemény verseny volt, elsősorban a hajónkra ragadó rengeteg hínár miatt, ez pszichésen is óriási erőpróba volt – árulta el a célba érkezést követően Szabó. – A taktikánk szerint leginkább az oroszokra akartunk figyelni, de ez mindjárt az elején borult, mert a németek jöttek nagyon. Attól nem ijedtünk meg, hogy féltávnál átvették a vezetést, mert éreztem, hogy sok van még bennünk, csak azok a fránya hínárok ne lettek volna…” “Ha Gabi nincs, én lehet, hogy már feladtam volna, nagyon kemény verseny volt” – tette hozzá Csipes.

A Széles Gábor, Nagy Péter kenus duó nem tudott beleszólni az érmek elosztásába, hatodik lett, a magyar férfi kajaknégyes azonban – amely tavaly teljesen más összeállításban második lett a kontinensviadalon – nagyot küzdve éppen csak leszorult a dobogóról, és negyedikként zárt. Az ebben a számban kétszer is olimpiát nyert, rutinos Kammerer Zoltán és Vereckei Ákos mellett még Kucsera Gábor és Boros Gergely kapott helyet a hajóban, amely a portugálok, a németek és a románok mögé szorulva centikkel maradt le az éremről.

A végén jött a csattanó: a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Tóth Márton, Mike Róbert összeállítású kenus kvartett – amelynek a kevés nevező miatt nem kellett selejteznie, s csak a döntőben szállt vízre először – nagyszerű produkciót nyújtva első lett a hat hajót számláló mezőnyben.

“Eddig négy edzésünk volt összesen, számunkra is teljesen meglepő, hogy ilyen jól sikerült összeszoknunk” – fogalmazott Tóth, Sáfrán Mihály pedig hozzátette, hogy ez az aranyérem mindannyiuk számára vigaszdíj a múlt héten elvesztett páros válogatókért.

később:
200 m-es középfutamok 15 ó

vasárnap:
500 m-es döntők 9:50 ó
200 m-es döntők 12:25 ó
5000 m-es döntők 15 ó

forrás:hiradó.hu/Forrás: telesport.hu

Leave a Reply 297 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: