< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Rosszak a szegény gyerekek lehetőségei Magyarországon

| Mobile | RSS

Rosszak a szegény gyerekek lehetőségei Magyarországon

2011. június 19. | 1 Hozzászólás | Közélet

Az általános szegénység szempontjából az európai mezőny közepén vagyunk, de a gyerekek kilátásai nagyon rosszak.

A szegény családok gyermekei csak akkor vihetik többre, mint apjuk, anyjuk, ha tanulnak, jó szakmát szereznek, ha befuthatják azt a pályát, amire tehetségük alkalmassá teszi őket. Mert nem igaz, hogy a tehetség mindig utat tör magának. Korgó gyomorral iskolába járni, villany nélküli viskóban tanulni, pihenni ott, ahol egy ágyon többen osztoznak, nem lehet.

Négy évvel ezelőtt indult el az MTA Gyermekszegénység Elleni Programja, amelynek keretében a „ Szécsényi Gyerekesély program” működik. Itt már látszanak az első eredmények is.

A program négy évét idén összegezték a tudományos kutatók is. Erről beszélt Ferge Zsuzsa szociológus, akivel egy hónapja beszélt Péhl Gabriella a Gyerekesélyek Magyarországon című könyv bemutatóján.

Ferge Zsuzsa szerint a szegénység szempontjából az európai mezőny közepén vagyunk, de ha speciális csoportokat, főképpen, ha a gyerekeket nézzük, akkor kiderül, hogy nagyon rosszak a magyar adatok, vagyis a gyerekek az átlagos szegénységen belül is le vannak maradva. Európában az utolsó három-négy között vagyunk a családok elszegényedésének tekintetében. Látható a középosztály lecsúszása, sok családnak a mélyszegénység felé süllyedése.

Már a válság előtti két-három évben jobban romlott a családok helyzete, mint másoké Magyarországon. Ferge Zsuzsa úgy látja, a legszegényebb rétegekben 25-30 százalékos életszínvonal csökkenéssel kell számolnunk a következő években, ha nem történik semmi.
forrás:mr1

Leave a Reply 272 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: