< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Egyelőre még állva marad a költségvetés

| Mobile | RSS

Egyelőre még állva marad a költségvetés

A kormány nem a Valutalap (IMF) bírálata miatt módosította a költségvetést és szakértők szerint ilyesmi akkor sem várható, ha nem sikerül tartani a vállalt célokat: az IMF nem tud komolyan szankcionálni, ezért inkább a Brüsszeli kritikáknak lehet ilyen hatása.

Bár voltak olyan értesülések, amelyek szerint a kormány megtudta, hogy az IMF kemény bírálatra készül és ennek mentek elébe a módosításokkal. Az általunk megkérdezett szakértők szerint a már korábban bejelentett 250 milliárd forintos zároláson és az 500 milliárdos Mol-részvény vásárlás következményeinek átvezetésén kívül nincs egyelőre szó a költségvetés átírásáról, az adatok időarányosan nagyjából megfelelnek a terveknek. Más kérdés, hogy ha eltekintünk az államosított magán-nyugdíjpénztári vagyontól, amely költségvetési bevételként a második félévben jelentkezik, jelentős a hiány.

A gond inkább az, hogy az einstandolt nyugdíjvagyon fogytával nehéz lesz majd tartani a jövő évi és a 2013-as célokat. Az is komolyan veszélyezteti a hiánycélokat, ha nem sikerül megvalósítani a tervezett megszorításokat. A Nemzetközi Valutaalap is azért bírálta a kormány gazdaságpolitikáját és nevezte kritikusnak az ország előtt álló 6-12 hónapos időszakot, mert nem lát biztosítékokat a tervek megvalósítására és nincsenek kidolgozva a részletek. A kormány egyébként a szakértők szerint nem aggódik az IMF bírálata miatt, hiszen a Valutaalap érdemben nem tud szankcionálni, csak annyit tehet, hogy nem ad több hitelt. A kormány pedig az általa meghirdetett “szabadságharc” keretében úgyis lemondott ezekről a hitelekről, kerül, amibe kerül. Amúgy nem kevésbe kerül, mert az IMF-hitel helyett a piacon kell kötvénykibocsátással pénzt szerezni nagyjából 7,5 százalékos kamatra.

A kormány igazán Brüsszel rosszallásától tart, elvégre az Európai Unió keményen szankcionálni tudja a renitenskedőket. Nem véletlen, hogy éppen az uniós – és nem kis részben német – nyomásnak engedve tavaly azonnal ejtette az Orbán-kormány eredeti, gyors növekedést vizionáló és erre alapozva a hiányt elengedő gazdaságpolitikáját és vett új irányt, az egyensúlyt engedelmesen középpontba állítva.

A februárban bejelentett 250 milliárdos zárolás részletei is csak nemrég derültek ki: a Költségvetési Felelősségi Intézet (KFI) hozta nyilvánosságra azokat, miután a nonprofit szervezet az adatokért már a Magyar Államkincstárt perelte. A KFI a kormány által szélnek eresztett Költségvetési Tanács elemzőiből alakult januárban. Hitvallásuk szerint a tanács feladatait próbálják ellátni, immár nem közpénzekből, hanem magánadományokból.

A zárolás legnagyobb vesztese a Magyar Honvédség, ugyanis 23 milliárd forintot vonnak el tőlük, miközben az egész tárca költségvetése 275 milliárd forint. A rendőrség arányában egy picivel még többet vesztett, 222 milliárdos büdzséjéből 19 milliárdot zároltak. A zárolás valódi célja ugyanis a bejelentett vésztartalék funkció helyett az, hogy az eredeti költségvetés tévedései ellenére tartani lehessen a hiánycélt.

forrás:hirposta/S.I. / Népszava

Leave a Reply 312 megnézve, 1 alkalommal mai nap |