< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Zavahiri 60 éves – radikális orvos lett az al-Kaida vezére

| Mobile | RSS

Zavahiri 60 éves – radikális orvos lett az al-Kaida vezére

2011. június 20. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Zavahiri 60 éves – radikális orvos lett az al-Kaida vezére

Bekebelezte az al-Kaidát, oroszlánrészt vállalt a New York-i merényletek megszervezésében, és egy, az al-Kaidának tulajdonított közlemény szerint ő bin Laden utódja. Valaha gyógyítóként kezdte.


A New York-i terrortámadások gyakorlati részét az egyiptomi értelmiségi családból származó Zavahiri agyalhatta ki, állítja több szakértő. A most kinevezett vezető korábban is az amerikai kormányzat által felállított top 22 terroristalista második helyezettje volt – csak bin Laden előzte meg –, és a mai napig 25 millió dolláros vérdíj van kitűzve a fejére. Zavahiri befolyására jellemző, hogy több szakértő szerint, az egyiptomi Iszlám Dzsihád lényegében átvette az irányítást az al-Kaida felett, amikor a két szervezet az 1990-es évek végén egyesült.

Nincs filmszakadás: Zavahiri (jobbra) szerint bin Laden a síron túlról is terrorizál.

Az iszlamista vezetőt utoljára 2001-ben látták Afganisztánban, a tálib diktatúra megdöntésére indított amerikai offenzívát megelőzően azonban ismeretlen helyre menekült. Arra gyanakodnak, hogy Afganisztán és Pakisztán határa mentén húzódó (Vazirisztán) sziklás hegyek között húzta meg magát és szimpatizáns helyi törzsek bújtatják – habár bin Laden, akiről hasonló feltevések voltak, egy katonai akadémia mellett élt évek óta a pakisztáni Abbottabádban.

Uszítás az interneten

Az utóbbi években Zavahiri lett a dzsihádista terrorszervezet egyik legismertebb szóvivője: mintegy 16 videót és hanganyagot adott ki 2007 óta – négyszer annyit, mint bin Laden. A szervezet ezekkel a hang- és videó felvételekkel uszította, radikalizálta valamint toborozta a muszlimokat világszerte. Zavahiri különösen aktív tevékenysége állhat egy 2006-os amerikai légicsapás hátterében, amivel élhetően a terrorvezért szerették volna likvidálni az afganisztáni határ mellett. A támadásban négy al-Kaida tag életét vesztette, de Zavahiri túlélte, és két héttel később videó üzenetben fenyegetőzött: „sem az amerikai elnök, sem pedig a Föld összes hadereje nem, tudja akár egy másodperccel se közelebb hozni a végzetét”. 2007 júliusában Zavahiri másfél órás videó felvételen szólította fel a muszlimokat, hogy álljanak fel az al-Kaida globális dzsihádja mögé, valamint felvázolta a szervezet jövőbeni stratégiáját. Azt mondta, hogy rövidtávon a „keresztesek és a zsidók” érdekeltségeinek a támadása a cél – az Egyesült Államokra és Izraelre utalva. Hosszú távon pedig a mérsékelt muszlim rezsimek megdöntését tűzték ki, olyanokat, mint Szaúd-Arábia és Egyiptom – Afganisztánt, Irakot és Szomáliát felhasználva, ahol iszlamista fegyvereseket képezhetnek ki. 2011. június 8-án Zavahiri újabb nyilatkozatot adott közre az interneten. Azzal fenyegetett, hogy „Oszama bin Laden a síron túlról is terrorban fogja tartani az Egyesült Államokat”.

60 éves Zavahiri

Zavahiri 1951. június 19-én született egy megbecsült középosztálybeli egyiptomi orvos családban. Nagyapja, Rabia al-Zavahiri volt al-Azar imámja, a Közel-Kelet egyik szunnita tanközpontjában, míg egyik nagybátyja az Arab Liga főtitkára volt. Zavahiri még iskolás évei alatt találkozott a politikai iszlámmal és 15 évesen letartóztatták, mert belépett a tiltott Muzulmán Testvériség soraiba – Egyiptom legkorábban létrehozott iszlamista szervezetébe. Politikai nézetei azonban nem akadályozták meg abban, hogy sebészként végezzen egy kairói orvostudományi egyetemen 1974-ben. Apja, aki 1995-ben halt meg, gyógyszerész professzor volt ugyanebben az intézményben.

Radikális doki

Zavahiri kezdetben a családi hagyományt követve nyitott egy klinikát Kairóban, de hamarosan egyre inkább a radikális iszlamisták bűvkörébe került, akik az egyiptomi kormányzat megdöntését tűzték ki célul. 1973-ban, amikor létrehozták az Iszlám Dzsihád egyiptomi szárnyát, Zavahiri csatlakozott a csoporthoz. 1981-ben, több száz más gyanúsítottal együtt bevitték a rendőrségre, miután katonaruhás terroristák meggyilkolták Anvar Szadat egyiptomi elnököt egy kairói katonai parádén. Szadat azzal vívta ki az iszlamisták haragját, hogy több száz aktivistát letartóztatott, békét kötött Izraellel, valamint visszaszerezte a Sínai-félszigetet.

„Iszlamista Egyiptomot szeretnénk”

A perek alatt Zavahiri egyre inkább a vádlottak vezetőjévé vált, és egy bírósági felvételen látható, amint azt mondja a törvényszéknek, hogy „muszlimok vagyunk és hiszünk a vallásunkban. Azon dolgozunk, hogy iszlamista államot és iszlamista társadalmat hozzunk létre”. Annak ellenére, hogy felmentették Szadat meggyilkolásának a vádja alól, Zavahirit illegális fegyvertartás miatt elítélték, és 3 évet ült börtönben. Börtöntársai azt állítják, hogy fogva tartói kínozták, és lehetséges, hogy ez az élmény is hozzájárult ahhoz, hogy fanatikus, erőszakos szélsőséges lett belőle. Szabadon engedését követően Zavahiri 1985-ben Szaúd-Arábiába költözött.

1200 egyiptomit

Hamarosan azonban Pakisztánba ment, ahol – Afganisztán határa mellett – létrehozta az egyiptomi Iszlám Dzsihád egyik frakcióját, miközben orvosként dolgozott az országban a szovjet megszállás alatt. 1993-tól rendszeres támadásokat indított Egyiptomban az Iszlám Dzsihád – Zavahiri volt a kulcsfigura a támadások mögött, amelyek célkeresztjében az ország miniszterei voltak, beleértve az akkori egyiptomi miniszterelnököt Atif Szidkit. A terrorszervezet 90-es években folytatott hadjárata során – amellyel iszlamista államot próbáltak megteremteni a szekuláris Egyiptomban – több mint 1200 ember vesztette életét. 1997-ben Zavahiri állhatott a luxori mészárlás mögött is, amelyben külföldi turistákat kaszaboltak le. Két évvel később – Zavahiri távollétében – az egyiptomi katonai törvényszék halálra ítélte a terrorvezért az egyre szaporodó halálos támadások miatt.

Az európai rengetegben

A szovjetek afganisztáni kivonulását követően állítólag Bulgáriában, Dániában és Svájcban is megfordult – hamis útlevelekkel pedig vélhetően a Balkánon, Ausztriában, Jemenben, Irakban és Iránban is felbukkant. 1996 decemberében hat hónapot töltött egy orosz börtönben, miután érvényes vízum nélkül kapták el Csecsenföldön. Zavahiri szerint az orosz hatóságok nem találták meg a számítógépén lévő arab nyelvű szövegeket, így személyazonossága rejtett maradt. 1997-ben Dzsalalabadba ment Zavahiri – bin Laden is itt tartózkodott ekkoriban. Egy évvel később az Iszlám Dzsihád szövetséget kötött öt másik radikális iszlamista szervezettel, beleértve a bin Laden által irányított al-Kaidát. Ezzel létrejött a Globális Iszlamista Front a „zsidókkal és keresztesekkel” szemben. A Front első közleménye egy fatva volt (vallási ediktum) amelyben felhatalmazták híveiket az amerikai civilek meggyilkolására. Néhány hónappal később két párhuzamos támadás lerombolta az amerikai nagykövetségeket Kenyában és Tanzániában – 223 ember életét vesztette a terrortámadásokban.

„Mondd meg az amerikaiaknak”

Zavahiri műholdas telefonját lehallgatva az amerikaiak bebizonyították, hogy bin Laden és az al-Kaida volt a merényletek hátterében. Két héttel a támadást követően az Egyesült Államok bombatámadást indított az iszlamista szervezetek afganisztáni kiképzőbázisai ellen. Másnap Zavahiri felhívott egy pakisztáni újságírót: „mondd meg az amerikaiaknak, hogy a bombáik, a fenyegetéseik nem rémisztenek meg bennünket. A háború még csak most kezdődött el”.

forrás:atv/atv.hu / BBC / ml

Leave a Reply 359 megnézve, 2 alkalommal mai nap |