< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Döntött a kormány az adósságcsökkentésről

| Mobile | RSS

Döntött a kormány az adósságcsökkentésről

Magyarország fordulóponthoz érkezett – mondta a miniszterelnök. A kormány 9 év után először jelentősen csökkentette az államadósságot, egy lépésben 81-ről 77 százalékra. Orbán Viktor szerint ezzel megkezdődött a tartós adósságcsökkentés korszaka.

A kormányülés után Orbán Viktor bejelentette, hogy a mai döntéssel kilenc év után jelentősen csökkentették az államadósságot. „Olyan gazdasági átrendeződés zajlik jelenleg a világon, amely korábban sikeres országokat tett sikertelenné, ugyanakkor számos korábban sikertelen országnak esélyt és lehetőséget kínál. Hogy ki melyik csoportba kerül, az azon áll vagy bukik, hogy melyek képesek stabilan csökkenteni az államadósságukat” – fogalmazott a miniszterelnök.

Magyarországon ma minden befizetett 10 adóforintból 7 forint az államadósság törlesztésére megy el, ez semmiképpen sem nevezhető szabadságnak, tette hozzá a Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint azt, hogy rossz szándék, vagy butaság van-e az eladósodottság mögött, a vizsgálóbizottságok feladata kideríteni, de tény, hogy 2002-ben 52 százalék volt az államadósság a nemzeti össztermékhez viszonyítva, ezt a polgári kormánykövető, szocialista kormányoknak 81 százalékra sikerült növelni. Az adósság ellenség, amit le kell győzni, az első csatát megnyertük, 81 százalékról 77 százalékra csökkentve az államadósságot – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a kormány átalakította, megszüntette az államadósságot újratermelő rendszereket is, „például a magánnyugdíjpénztárnak nevezett nyugdíjtőzsdét is”.

A világ fejlett államaiban az államadósság, általában 90 százalék körül van, az eurozóna országaiban átlagosan ez 80 százalék és folyamatosan nő. Ezért ami ma Magyarországon történik államadósság-csökkentés ügyben, az Unión belül rekordnak számít – fogalmazott a Orbán Viktor.

Az új alaptörvény is azt írja elő, hogy az államadósságot 50 százalék alá kell csökkentenünk, most ebben az irányban született egy fontos lépés. Ha a kitűzött célt sikerül elérni, akkor sikeres országgá válunk, és magasabb lesz az életminősége minden polgárnak. A kormány ez ügyben igyekszik tartani a szavát – fejezte be tájékoztatóját a miniszterelnök.

Az államadósság csökkentése megnyugtathatja a pénzpiacokat

Erősödött a miniszterelnök bejelentésére a forint, ezzel pedig a régió legerősebb fizetőeszközévé vált. Piaci szempontból egyébként jó pillanatban érkezik a magyar államadósság csökkentéséről szóló hivatalos közlés. A görög pénzügyi válság ugyanis ezekben a napokban is negatív hatással volt az európai országok gazdaságára.

Szuppán Gergely, az OTP vezető elemzője szerint az államadósság négy százalékos csökkentésével egy kis levegőhöz jutunk. A múlt héten Görögország adósságfokozódása miatt romlott a devizahiteleseknek a helyzete. Azóta kicsit javult a hangulat. Emellett a ma bejelentett államadósság-csökkentés szintén javítja valamelyest a helyzetet – mondja a szakember.

A közgazdász szerint a nemzetközi piac pozitív megítélése forintba mérhető nyereséget hoz majd az országnak. Az államadósság csökkenésével pedig a számítások szerint évente mintegy 90 milliárd forinttal fizetünk majd kevesebb hitelkamatot, ami további egy-másfél százalékponttal csökkenti az adósságot.

Szuppán Gergely szerint az őszre bejelentett további államadósság-csökkentés fedezete az eddig le nem hívott IMF hitel lehet. Azt visszafizetve, ugyancsak a bruttó államadósság csökken, ám a piac éppen ezeket az adatokat figyeli. Így újabb kedvező lépésnek ítélhetik a kölcsön visszafizetését.

Az államadósság csökkentése fontos, de…

Hallgassa meg, mit mondanak a döntésről az Ütközőben a közgazdászok!

Tóth G. Csaba a Századvég gazdaságkutató igazgatóhelyettese szerint a kormány döntése annyiban jelent fordulatot, hogy eddig nőtt az államadósság, és most ezzel a lépéssel csökkenni fog. De az állam már fölvállalat kötelezettségei egyelőre nem csökkennek, – ahhoz kell egy komoly és felelősségteljes hosszú távú költségvetési politika – tette hozzá.

Magyarország egy olyan ország, ahol a látszat és a valóság nem mindig esik egybe – fogalmazott a döntés kapcsán a GKI gazdaságkutató elnöke. Vértes András azt mondja: az államadósság csak amiatt csökken, hogy a magán-nyugdíjpénztár tagok vagyonát államosították. Ez azonban szerinte nem jelent hosszú távú adósságcsökkentést: most csökken az adósság, 2025-30-tól pedig durván elkezd nőni, és azokra a generációkra pedig nagyobb terhek hárulnak majd.

Számításai szerint egymillió forintot vettek el fejenként átlagosan a nyugdíjpénztári tagoktól, ugyanakkor megnőtt az állam kötelezettsége a nyugdíjkifizetésekre. Vértes András úgy számol: a hárommillió ember megnövekvő nyugdíjkiadása sokkal nagyobb összeget jelent, mint amit megszerzett az állam, és a nyugdíjrendszer nem fogja ezt hosszú távon bírni.

A két gazdaságkutató fontosnak nevezte, hogy megvalósuljon a nagy állami rendszerek alapvető átalakítása, mert ellenkező esetben az adósság újratermelődhet. Ugyanakkor minden téren a kiszámíthatóság fontosságát hangsúlyozták.
forrás:mr1

Leave a Reply 284 megnézve, 1 alkalommal mai nap |