< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Ítélet a Stohl-ügyben – A védelem új bizonyítékkal áll elő

| Mobile | RSS

Ítélet a Stohl-ügyben – A védelem új bizonyítékkal áll elő

2011. június 21. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Ítéletet hoznak ma Stohl András ügyében. Ügyvédek szerint, bár a színészre elsőfokon kiszabott büntetés szigorú, egyáltalán nem lóg ki a sorból. A védelem új bizonyítékkal készül.

Civilek és ügyvédek is megszólaltak az ittasan autóbalesetet okozó Stohl András ügyének másodfokú tárgyalása előtt. Az egyik hátrányos helyzetű fiatalok segítésével foglalkozó alapítványnál úgy vélik, komoly haszonnal járhat, ha a színész folytatja bűnmegelőzési programokban vállalt munkáját, amely eddig is jelentős eredményt hozott. Jogászi vélemény szerint Stohl tettének megítélésében másodfokon azonban csak kevéssé fog számítani közelmúltban végzett segítő tevékenysége.

Stohlt súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt március 31-én első fokon két év négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Budakörnyéki Bíróság. A másodfokú, nyilvános tárgyalás június 21-én lesz a Pest Megyei Bíróságon, amely várhatóan jogerős döntést hoz. Stohl András 2010. május 8-án hajnalban a Budapestről Fót felé vezető úton gépkocsijával áttért a szemközti sávba, s ott összeütközött két szabályosan közlekedő autóval. A balesetben a vétlen sofőrök és utasok közül négyen sérültek meg, egyikük súlyosan.

Az otthonából mintavételre és kihallgatásra előállított Stohl beismerte, hogy ő okozta a balesetet. Később kiderült, hogy a színész aznap este kokaint is fogyasztott, de ez nem képezte a vád tárgyát, mert Stohl vállalta az úgynevezett elterelést. Az első fokú ítélet szerint Stohl tettét súlyosbítja, hogy a baleset után élettársára akarta hárítani a felelősséget, majd még mindig ittasan – ismét autóba ült, s nem várva meg a rendőri intézkedést, hazahajtott. A színész ráadásul korábban már volt büntetve ittas vezetés miatt, egy 2001-es gyulai motoros esete miatt pénzbüntetésre ítélték.

A Budakörnyéki Bíróság döntése szerint enyhítő körülményként csupán az vehető figyelembe, hogy a vádlott három gyermek eltartásáról gondoskodik, elismerte tettét, együttműködött a hatóságokkal, illetve bocsánatot kért a karambol súlyos sérültjétől, Kaincz Páltól, s a sértett megbocsátott neki.

Új papírokkal készül a védelem

Stohl András ügyvédje, Ruttner György a hirado.hu-nak elmondta, védencében erős a lelkiismeret-furdalás ezért is döntött úgy, hogy bűnmegelőzési programokban vesz részt. „Hatalmasat hibázott, tanuljanak belőle mások, elsősorban a fiatalok” – mondta a színész jogi képviselője, aki reméli, a bíróság ezt is figyelembe veszi a másodfokú, jogerős ítélet meghozatalakor.

Ruttner György szerint ugyancsak enyhítő körülménynek számíthat, hogy Stohl agyrázkódást szenvedett a tavaly májusi ütközéskor, aminek egyik tünete a részleges amnézia. Erről orvosi papírok is rendelkezésre állnak, de eddig senki nem tartotta fontosnak, hogy foglalkozzon vele. Stohl András sem akarta eddig ezzel védeni magát – mondta az ügyvéd. Ruttner György hozzátette, ha új lényegi információ vetődik fel egy ügyben, a bíróságok nem hagyják figyelmen kívül az erre vonatkozó dokumentumokat. A konkrét ügyben azonban nem lenne ildomos nyilatkozni – mondta a védő, aki azt azonban megerősítette, hogy az első fokú ítéletet túlzottan szigorúnak tartja. Ruttner György szerint hasonló súlyú bűntettek esetében a bíróság enyhébb ítéletet szokott hozni.

Szó sem lehet színházi munkáról

Az eset kapcsán nyilatkozott Zamecsnik Péter ügyvéd is, aki azonban úgy véli, a Stohlra kiszabott két év négy hónapos letöltendő börtönbüntetés ugyan valóban kissé szigorúnak tűnik, de nem lóg ki a sorból, előfordultak már hasonló ítéletek. Fontos körülmény, hogy a színész esetében nem egyszerű közúti balesetről van szó – ami gondatlan vétség lenne –, hanem ittas járművezetésről is, így a cselekménye szándékos bűntettnek számít. Stohl András civilekkel folytatott beszélgetéssorozatáról a jogász úgy véli, hasonló esetek bírósági megítélésekor nem az utólag végzett prevenciós munka a fő szempont. Zamecsnik Péter a hirado.hu-nak hozzátette, a bíróság ítélkezése szempontjából talán az sem szerencsés, ha nyilvános kampány folyik Stohl mellett a másodfokú döntés előtt.

Azzal kapcsolatban, hogy a művésznek letöltendő büntetés esetén, van-e lehetősége színészi munkára, Zamecsnik Péter azt mondta, az erről szóló korábbi sajtóhírek megalapozatlannak tűnnek. Ha valakit börtönre ítélnek, akkor több feltétel teljesülése esetén – például jó magaviselet – kijárhat dolgozni felügyelet nélkül is, de csak a büntetés-végrehajtás által meghatározott munkákra. „Itt szó sincs színházról” – tette hozzá Zamecsnik Péter. Stohl András szintén azt nyilatkozta a hirado.hu-nak, letöltendő esetén nem tudja elképzelni, hogy a börtönbe vonulása után színészként dolgozhasson tovább. Az ítélet előtt egy nappal, lehetséges jövőjéről a színész nem kívánt többet mondani, korábban azonban azt nyilatkozta, nincs olyan ember, aki börtönbe akarna menni, így ő maga is felfüggesztett büntetésben bízik.

Magyar György ügyvéd a színész esetét nem kívánta kommentálni, de a hasonló ügyek tapasztalatai alapján közölte, a magyarországi ítélkezési gyakorlat alapján elmondható, hogy ha a vádlotti magatartás megváltozik, illetve az enyhítő körülmények túlsúlyba kerülnek, akkor másodfokon esély van a kevésbé hosszú, felfüggeszt büntetésre.

Stohl drogprevencióval vezekel

Stohl András több nyilatkozata szerint önkéntes felvilágosító munkával is vezekelni szeretne tettéért. Ruttner György, Stohl ügyvédje elmondta, védence az elmúlt két hétben tizennégy drogprevenciós előadáson vett részt előadóként, illetve beszélgetőtársként. Legutóbb június 19-én – két nappal másodfokú tárgyalása előtt – a színész a Borsod megyei Lak községben rendezett Detektív Ifjúsági Táborba utazott. Az Esélyt a Tanuláshoz Alapítvány által szervezett két hetes program nyitónapján Stohl négy-ötszáz fős közönség előtt beszélt arról, hová jutathat egy embert a kábítószer használata.

Berzeviczi Zsolt, a rendőrség által is támogatott tábor egyik szervezője a hirado.hu-nak elmondta, nagyon jónak tartja Stohl körútját, mert – különösen a veszélyeztetett fiatalok számára – hitelesebben hangzik, ha egy ismert és sokak által kedvelt személy beszél a lehetséges tévutakról. Az alapítvány munkatársa szerint a színész előadása, majd a kialakult párbeszéd nagy hatással volt a hallgatóságra. Volt olyan résztvevő, akinek a múltját szintén bűncselekmény terheli, és a rendezvényen tudta először kibeszélni saját esetét. „Hatalmas megkönnyebbülés volt ez neki, amihez kellett, Stohl vallomása” – mondta Berzeviczi Zsolt.

A laki program szervezője szerint üdvözlendő lenne, ha a művész folytatná segítő munkáját, és rendszeresen visszatérne a nyári detektív táborba. Az alapítvány munkatársa hozzátette, a fiatalokat célzó bűnmegelőzési kampányuknak kiváló arca lehetne Stohl, amennyiben nem kell börtönbe vonulnia. A színész – aki mellett az ítélet enyhítéséért több művésztársa is kiállt – azt nyilatkozta, függetlenül attól, milyen büntetést kap, folytatni szeretné a bűnmegelőzésért folytatott tevékenységét.

Az Edelényi Rendőrkapitányság nem kíván belefolyni Stohl András büntetőügyébe, annyit azonban közöltek, pozitívak a tapasztalataik a közismert művésznek a Borsod megyei Lakon végzett drogprevenciós tevékenységével kapcsolatban. Az ittas járművezetés bűntette miatt a közelmúltban nem jogerősen elítélt közszereplőt – csakúgy mint más meghívottakat is – a rendezvényt szervező Esélyt a Tanuláshoz Alapítvány hívta meg a laki kéthetes bűnmegelőzési táborba.

Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a hirado.hu-nak elmondta, a bűnmegelőzési programok különösen indokoltak a halmozottan hátrányos helyzetű régióban. A rendőrség örül, ha iskolák és alapítványok kezdeményezően lépnek fel ezen a területen, amihez a kapitányságok munkájukkal hozzájárulva szakmai támogatást nyújtanak.

A hatóság egyetért az Esélyt a Tanuláshoz Alapítvány munkatársának véleményével, bevett gyakorlatnak tartják, ha a programokra híres embereket is meghívnak. Egy rendőr ugyanis szárazon és hivatalosnak tűnő hangnemben tudja a hallgatóság elé tárni a problémakört, amihez képest jóval sokkolóbb egy hasonló helyzetet már átélt személy önvallomása.

A táborban tapasztaltak alapján Stohl András hatékonyan szólította meg a laki rendezvényen jelenlévőket, ami segítheti a bűnmegelőzési célok megvalósítását. A színész korábban Sátoraljaújhelyen vett részt prevenciós előadáson, ahol szintén pozitív tapasztalatokról számoltak be az ottani kollégák – mondta el a Borsod megyei rendőrség szóvivője. Gaskó Bertalan hozzátette, korábban az edelényi rendőrség is hasonló módszert alkalmazott, amikor a közismert humorista, Ayala részvételével szervezett bűnmegelőzési előadást a helyi művelődési házban.
forrás:hiradó.hu

Leave a Reply 428 megnézve, 2 alkalommal mai nap |