< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Saját sírját ássa Orbán erős embere Kósa a saját kezét vágja le //Orban sterk mann undergravd sin egen grav Kosa hendene kuttet av

| Mobile | RSS

Saját sírját ássa Orbán erős embere Kósa a saját kezét vágja le //Orban sterk mann undergravd sin egen grav Kosa hendene kuttet av

2011. június 21. | hozzászólás | Közélet

Kósa Lajos legújabb javaslata az önkormányzati törvényhez: az a polgármester, illetve az a teljes testület, amelynek hivatali ideje alatt adósságrendezési eljárás alá vonják az önkormányzatát, tíz évre veszítse el a választhatósági jogát. Debrecen a negyedik legeladósodottabb város Magyarországon.
A Magyar Nemzet azt írta: az ősszel a parlament elé kerülő önkormányzati törvényjavaslatban azt is rögzíthetik, hogy az a polgármester, illetve az a teljes testület, amelynek hivatali ideje alatt adósságrendezési eljárás alá vonják az önkormányzatát, tíz évre veszítse el a választhatósági jogát. A szabályozást idővel az országot eladósító képviselőkre is kiterjesztenék.

– Ha komolyan vesszük, hogy rendet kell tenni az országban, akkor a rendhez hozzátartozik, hogy amennyiben valaki tönkreteszi az országot, annak következménye kell hogy legyen. Minderről Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és egyben Debrecen polgármestere beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában, amelyből az is kiderül, hogy a kormánypártok népszerűségvesztése mögött azok a konfliktusok állnak, amelyeket azért vállaltak, hogy az ország kikerüljön a jelenlegi helyzetből. Kósa szerint az ehhez szükséges összes vállalást jövő év végéig teljesíteniük kell, és akkor 2014-ben sem lehet problémájuk – olvasható a Magyar Nemzetben.

Főként a fideszes városok küzdenek jelentős adóssággal

Az önkormányzatok gazdálkodásának egyik fontos (ha nem a legfontosabb) mutatója az eladósodottság mértéke. A teljes adósságállományt megvizsgálva a legnagyobbal Pécs (Fidesz-KDNP)
„büszkélkedhet”, amely ugyan a tavalyi évhez képest csökkentette tartozásait, de még így is 30 milliárd forint felett van – derül ki a Progresszív Intézet múlt évben készült felméréséből, amely 23 budapesti kerület és a 23 megyei jogú város önkormányzatát vette górcső alá.

Szolnok (Fidesz-KDNP, polgármester Szalay Ferenc), Kaposvár (Fidesz-KDNP), Debrecen (Fidesz, polgármestere Kósa Lajos ) és Szeged (MSZP-SZDSZ, polgármester Botka László ) is 20 milliárd körüli adósságálománnyal küzd.

Módosul valamelyest a kép az főre jutó adósságállomány terén: e megközelítésben Hódmezővásárhely (Fidesz-KDNP, polgármestere Lázár János , a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, egy főre jutó adósság: 425 000 forint), az V. kerület (Fidesz-KDNP, polgármestere Rogán Antal , egy főre jutó adósság: 380 ezer) és Kaposvár (Fidesz-KDNP, polgármester Szita Károly, egy főre jutó adósság: 330 ezer) a három legrosszabb helyzetben lévő önkormányzat. E tekintetében a XIII. kerület (MSZP, Tóth István, egy főre jutó adósság: nem éri el a 10 ezer forintot – ez az egyetlen választókerület, ahol a szocialisták két képviselője egyéniben győzni tudott az országgyűlési választásokon) van a legjobb helyzetben, itt a legalacsonyabb az egy főre jutó adósság, ezt követi a XIX. kerület (SZDSZ-MSZP, polgármester Gajda Péter, egy főre jutó adósság: nem éri el a 10 ezer forintot).

Új önkormányzatiság: mint a kommunizmusban
Az új önkormányzati törvényt várhatóan idén ősszel fogadja el a parlament. Ez gyakorlatilag felszámolná az önkormányzatok önállóságát: a jövőben az önkormányzatokat a járási rendszer válthatja ki, a kormány emellett számtalan szigorítást tervez a finanszírozás terén.

Az állami és önkormányzati feladatok szétválasztásával biztosítható, hogy az önkormányzatok valóban a helyi közügyeket intézzék – írja a tervezet. Ehhez szükség van arra, hogy a jelenlegi, a jegyzők által ellátott államigazgatási feladatok átkerüljenek a létrehozandó járási kormányhivatalokhoz. Az önkormányzati működést demokratikus elven, de az állam által erőteljesen szabályozott és a helyi választó polgárok, valamint a kialakítandó törvényességi felügyeletet ellátó szervezetrendszer által átlátható és ellenőrizhető módon, a jogok és a kötelezettségek összességére vonatkozóan kell biztosítani. Ne fordulhasson elő, hogy a választott képviselő testületek nem végzik el feladataikat, felelősség nélkül kezelik a helyi közösség közfeladatok ellátására biztosított vagyonát.

Szakértők szerint az új törvény teljesen kilúgozza az önkormányzatiságot, minden fontosabb feladatot a kormányhivatalok fognak ellátni, amelyek vezetőjét a miniszterelnök nevezi ki. Azaz nem csak a bevételeket veszik el a helyi hivataloktól, de a hatáskörüket is megkurtítják. sokak szerint ez teljesen ellenkezik az EU egyik alapelvével a szubszidiaritás elvével.

Debrecen a negyedik legeladósodottabb

Egyáltalán nem meglepő módon tehát elsősorban a Fidesz-KDNP vezette önkormányzatok küzdenek hatalmas adóssággal, ami mögött már jó ideje kirajzolódni látszik az a fajta gazdaságpolitika és érvelés, amely a 2006 óta tartó megszorítások és a válság nyomán nem a közkiadások lefaragásával reagált, hanem egyre nagyobb mértékű kötvénykibocsátással. (Utóbbi negatív hatásai ráadásul még csak a következőévekben fognak érződni, mikor a kibocsátott kötvényeket törleszteni kell.)

A jóléti juttatások terén a megyei jogú városok listáját magasan Salgótarján (Fidesz-KDNP) vezeti, ezt követi Debrecen (Fidesz) és Kaposvár (Fidesz-KDNP). A sort egyébként szintén a Fidesz által vezetett önkormányzatok folytatják – írta a Világgazdaság.

vg.hu
A fejlesztések tekintetében az egyik legbeszédesebb adat a vállalkozások száma, hiszen az egyes kerületek, illetve a megyei jogú városok vonzóságát és innovativitási szintjét jól mutatja, hogy hogyan alakul a területén megtelepedő és működő cégek száma. A fővárosban ebben a mérkőzésben magasan az V. kerület, ami nyilván már csak elhelyezkedése okán is vonzza a befektetéseket és vállalkozásokat. Beépítettsége okán a Belváros viszont kifejezetten hátrányos pozícióba került: a hosszú éve listavezető XIII. kerület továbbra is őrzi első helyét az új lakások tekintetében (több mint 1300 lakás/év), vagyis ebből a szempontból még mindig rendkívül népszerű kerületnek számít. Az elmúlt ciklusban nagy átrendeződésről nem beszélhetünk, hiszen a korábban kedvelt városrészek még mindig vonzzák a befektetőket. A XIII. kerületet a XIV. kerület (kevesebb mint 1200 lakás/év, majd Szeged követi (több mint 800 lakás/év), s végül az a XI. kerület jön, amelyik az utóbbi években ebben a területen sokat fejlődött.

Szembetűnő jelenség, hogy néhány kivételtől eltekintve az önkormányzatok az utóbbi négy évben jelentősen növelték adósságállományukat. Kivétel tehát a XIII. kerület, melynek 2006-os 1,2 milliárd forintos adósságállományát 2010-re 191 millió forintra sikerült csökkenteni. De ugyanígy megemlíthető Győr (Fidesz-KDNP, polgármestere Borkai Zsolt) is, amely a négy évvel ezelőtti több mint 6 milliárd forintos adósságát 400 millió közelébe csökkentette 2010-re.

Az eladósodás ritmusát tekintve egyébként érdekes jelenségre bukkantunk: míg Debrecen adóssága 2006 óta folyamatosan és meredeken ívelt felfelé, addig például Békéscsaba és Szolnok 2008 óta stabilizálta adósságszintjét. Ez tehát azt mutatja, hogy az önkormányzatok gazdálkodásában a külső körülmények (országos kormányzat gazdaságpolitikája, világgazdasági válság) nem azonos mértékben jelennek meg, illetve kimondható, hogy a külső körülményektől függetlenül alakul az egyes önkormányzatok gazdálkodása.
forrás:168 óra

Orban sterk mann undergravd sin egen grav
Kosa hendene kuttet av

Lajos Kosa siste forslag til kommuneloven betyr ordføreren eller hele kroppen, hvis funksjonstid under gjeldsordning prosessen er involvert, de lokale myndighetene i ti år for å miste retten til valgbarhet. Den fjerde mest gjeldstyngede byen Debrecen i Ungarn.
Den ungarske Nation, skrev høsten Stortinget skal forelegges lokale myndigheter regningen vil også registrere at ordføreren og hele kroppen, hvis funksjonstid under gjeldsordning prosessen er involvert, de lokale myndighetene i ti år å miste valgbarhet rettigheter. Forskriften tid, til landet representanter forlenge korrespondent for salg.

– Hvis vi mener alvor, må det treffes vedtak i landet, bør dietten inneholde at hvis du ødelegger landet, bør konsekvensene være. Alt dette Kosa Louis, snakket Fidesz executive vice president og Debrecen ordfører i den ungarske Nation i et intervju, som også viser at regjeringspartiene i popularitet tap bak disse konfliktene er, som antas at landet kommer ut av dagens situasjon. Kosa henhold til den nødvendige totale engasjement for å møte i slutten av neste år, og deretter i 2014, kan problemene ikke leses – den ungarske nasjonen.

Spesielt Fidesz store byene sliter med gjeld

Den lokale ledelse er en viktig (om ikke den viktigste) indikator for nivået av gjeld. Den totale gjelden er undersøkt med den største Pécs (Fidesz-KDNP)
“Proud” at samme forhold til i fjor redusert sin gjeld, men fortsatt over 30 milliarder kroner – ifølge en undersøkelse i fjor, den progressive Institute hvorav 23 distriktene i Budapest og 23 fylkestinget så på.

Szolnok (Fidesz-KDNP, ordfører Ferenc Szalay), Kaposvár (Fidesz-KDNP), Debrecen (Fidesz ordfører Lajos Kosa) og Szeged (Sosialistisk-Free Democrats, ordfører László Botka) er rundt 20 milliarder i gjeld per kamp områder.

Endret noe i bildet av per capita gjeld i feltet: i denne tilnærmingen Hódmezővásárhely (Fidesz-KDNP, ordfører John Lazar, leder av Fidesz stortingsgruppe, gjeld per innbygger: 425 000 HUF), V distrikt (Fidesz-KDNP, ordfører Antal Rogan, gjeld pr innbygger: 380 tusen) og Kaposvár (Fidesz-KDNP, ordfører Charles Screen, gjeld pr innbygger: 330 000) i de tre verste i regjeringen. I denne sammenheng XIII. distrikt (Socialist Party, John Smith, per capita gjeld: mindre enn 10 tusen gylden – den eneste valgkretsen der sosialistene to representanter i individuelle denne suksessen til stortingsvalget) er i best posisjon i det laveste per innbygger gjeld Dette er fulgt i det nittende. distrikt (Sosialistisk-Free Democrats, ordfører Peter Gajda, gjeld per innbygger: mindre enn 10 000 HUF).

En ny selv: som i kommunismen
Den nye lokale lover er ventet denne høsten for å godta parlamentet. Dette effektivt vil fjerne autonomi lokale myndigheter: regjeringene i fremtiden, kan systemet føre til at distriktet, mens mange av regjeringen stramme finansieringen.

Utskillelsen av statlige og kommunale funksjoner for å sikre at kommuner, lokale offentlige virkelig håndtere ting – gå inn i utkastet. Dette krever at dagens levert av notarius publicus administrasjonsoppgaver å bli migrert til etableringen av distriktet offentlige kontorer. Prinsippet om demokratisk selvstyre drift, men er sterkt kontrollert av staten og lokale velgere og legitimiteten til tilsyn organ som er opprettet av systemet transparent og etterprøvbar måte, skal rettigheter og forpliktelser for alle gis for. Oppstår ikke til de folkevalgte representative organer ikke utføre sine oppgaver uten ansvar for å forvalte de oppgavene som er fastsatt for lokalsamfunnet offentlig eiendom.

Eksperter sier den nye loven fullt kilúgozza av selvstyre, vil alle de viktigste funksjonene i offentlige etater være utstyrt med hodet av statsminister skal oppnevne. Det er ikke bare inntektene tapte til lokale kontorer, men også for sine krefter megkurtítják. Mange sier at det er helt mot EUs subsidiaritetsprinsippet.

Debrecen er den fjerde mest gjeldstyngede

Det er ikke overraskende derfor primært Fidesz-KDNP ledet lokale myndigheter sliter med enorm gjeld, som allerede hadde for litt tid å komme synes å være den slags økonomisk politikk og hevdet at siden 2006 restriksjoner og krisen er ikke av offentlige utgifter ved å kutte reaksjon, men flere og flere kötvénykibocsátással. (Sistnevnte har også en negativ innvirkning vil bli følt kun i de følgende årene, da obligasjoner utstedt skal tilbakebetales.)

Den velferdsgodene i en liste over byer i fylket høye Salgotarjan (Fidesz-KDNP) leder, etterfulgt Debrecen (Fidesz) og Kaposvár (Fidesz-KDNP). Linjen vil også fortsette Fidesz-ledede regjeringen – av verdensøkonomien.

vg.hu
Utviklingen av et av de mest snakkesalige av antall selskaper som rapporterer, fordi enkelte distrikter og byer i fylket et attraktivt nivå av innovasjonsevne, og viser hvordan man kan utvikle en rekke selskaper som opererer i felten og settling. Den største byen i kampen høyt i the Sun distrikt, som registreres bare fordi plasseringen å tiltrekke seg investeringer og virksomheter. Bygd i byen i kraft av sin stilling, men var mindre spesifikke: den lange år med diagram-XIII. distrikt fortsatt beholder sin posisjon som den nye boliger i (mer enn 1300 leiligheter / år), så dette aspektet er fortsatt svært populære distriktet teller. I den siste syklusen av høy átrendeződésről kan ikke snakke på grunn av den tidligere populære delene av byen er fortsatt å tiltrekke investorer. XIII. distrikt XIV. distrikter (mindre enn 1200 leiligheter / år, deretter fulgte Szeged (mer enn 800 leiligheter / år), og til slutt XI. distriktet vil, som i senere år dette området har utviklet seg.

Slående fenomen, med få unntak, har regjeringene i de siste fire årene betydelig økt sin gjeld. Unntaket er den trettende. distrikt, som i 2006 1200000000 gjelden i 2010 ble redusert med 191 millioner forints. Men det også nevnes Győr (Fidesz-KDNP, ordfører Borkai Ps), som for fire år siden, mer enn 6 milliarder i gjeld på nærmere 400 millioner nedgang i 2010.

Tempoet i gjeld vilkår ville vi har kommet over et interessant fenomen: mens Debrecen gjeld siden 2006 og kontinuerlig buet kraftig oppover, mens for eksempel Bekescsaba, Szolnok og stabilisere gjelden nivå siden 2008. Så dette viser at lokal forvaltning av de ytre forhold (det nasjonale regjeringens økonomiske politikk, økonomiske krisen) ikke vises i samme grad, og kan si at uavhengig av eksterne faktorer forekommer i forvaltningen av enkelte kommuner.
Kilde: 168 timer

Leave a Reply 387 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: