< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: 2-3,5 százalékos lehet az őszi csökkentés. Orbánék nem fizetnek segélyeket

| Mobile | RSS

2-3,5 százalékos lehet az őszi csökkentés. Orbánék nem fizetnek segélyeket

2011. június 22. | hozzászólás | Közélet

A miniszterelnök szerint a következő, kora őszi államadósság-csökkentés mértéke 2-3,5 százalék között várható.

A kormányfő a nap folyamán jelentette be, hogy a kabinet döntése alapján – a magán-nyugdíjpénztári átalakításból származó forrásokkal – egy lépésben 81 százalékról 77-re csökken a GDP-arányos államadósság mértéke, ami több mint 1.340 milliárd forintos csökkenést jelent. Szólt arról is, hogy ősz elején várható még egy nagyobb adósságcsökkentő lépés.

Utóbbival kapcsolatban a TV2-nek Orbán Viktor azt mondta: kora ősszel – ugyancsak a magán-nyugdíjpénztári átalakításból származó pénzből – 2-3,5 százalékos lehet az államadósság-csökkentés mértéke.

Mint fogalmazott, ősszel az államadósság ellen viselt háború második csatáját is szeretnék megvívni.

Arra a kérdésre, hogy miért nem fordították államadósság-csökkentésre a magán-nyugdíjpénztári átalakításból felszabaduló összes pénzt, azaz csaknem háromezer milliárd forintot, a miniszterelnök kifejtette: sok olyan papírt is kaptak, amelyek külföldi pénzügyi alapok felé testesítenek meg követeléseket. Először át kell tekinteni, mikor érdemes ezeket kiváltani – tette hozzá. Mint mondta, a következő, ősz eleji államadósság-csökkentést is a magán-nyugdíjpénztári átalakításból származó pénzből hajtják végre, de ahhoz először az említett papírokból “pénzt kell előállítani”.

Ráadásul – folytatta – még azt is pontosan tudni kell, hogy minden visszaérkezett-e az államhoz, továbbá a reálhozamokat is ki kell fizetni az embereknek. Utóbbival kapcsolatban közölte, hogy azok a korábbi magán-nyugdíjpénztári befizetők, akiknek volt reálhozamuk, augusztus környékén összesen 200-250 milliárd forintot fognak kapni.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 278 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: