< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: Sajtóközlemény Családi kedvezmény alakulása a Dél-alföldi régióban

| Mobile | RSS

Sajtóközlemény Családi kedvezmény alakulása a Dél-alföldi régióban

2011. június 22. | hozzászólás | Nav

A 2011. évi személyi jövedelemadózásban nagy hangsúlyt kapott a gyermekes családok támogatása. A családi kedvezmény már egy gyermek után is figyelembe vehető és megszűnt az érvényesíthetőség felső jövedelmi korlátja. A kedvezményt adóalap-kedvezményként lehet igénybe venni a korábbi adókedvezmény helyett. Mértéke egy és két eltartott esetén havonta és kedvezményezett eltartottanként 62 500 forint, három eltartott esetén 206 250 forint, ennyivel csökkenthető a „bruttósított” összevont adóalap az adóelőleg vagy az adó fizetésekor (adóban kifejezve 10 ezer és 33 ezer forintot jelentenek). Kedvezményezett eltartottnak minősül a magzat is a várandósság 91. napjától megszületéséig.

A családi kedvezmény rendszerének 2011. január 1-jével életbe lépett nagyvonalú bővítése azonnal érezhetővé vált az érintettek számára. Családi kedvezményt a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság illetékességi területén közel 75 ezer fő (a korábbi évek igénybevevői számának ötszöröse) érvényesített a személyi jövedelemadó-adóelőleg megállapításánál. Az eddigi tapasztalatok alapján várható, hogy év közben az igénybevevők száma még nőni fog. A családi kedvezmény figyelembe vételével adójuk csaknem felét megtarthatják a gyermekesek, ami fejenként havonta 14 ezer forintot jelent.

Az igénybevett családi kedvezmény egy főre jutó összege

forrás: NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága

Utoljára 2005-ben lehetett egy gyermek után családi kedvezményt érvényesíteni, egy gyerek esetén havi 3 ezer forint, két gyerek esetén eltartottanként havi 4 ezer forint, három vagy több gyerek esetén eltartottanként havi 10 ezer forint összegben. Ekkor havonta átlagosan 6700 forinttal csökkentette adóját közel 105 ezer igénybevevő. 2006-tól már csak három, vagy annál több gyermek esetén járt családi kedvezmény, gyermekenként havi 4 ezer forint. Az érvényesítők száma így 14 ezerre apadt, az egy főre jutó kedvezmény pedig 9200 forint volt, ami a három gyermekre számított maximális összeg (12 ezer forint) háromnegyede. A következő években az egy fő által felhasznált családi kedvezmény összege fokozatosan emelkedett a jövedelmi viszonyoknak megfelelően, a maximálisan igénybe vehető összeg állandósága mellett.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága

Leave a Reply 406 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: