< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Visszahódítaná Esztergomot a Fidesz Törvény készül Tétényi Éva ellen?

| Mobile | RSS

Visszahódítaná Esztergomot a Fidesz Törvény készül Tétényi Éva ellen?

2011. június 22. | hozzászólás | Közélet

Tíz évre veszítse el választhatóságát az a polgármester és önkormányzati testület, amelyiknek a hivatali idejében az önkormányzata adósságrendezési eljárás alá esik – javasolta Kósa Lajos debreceni polgármester, a Fidesz parlamenti képviselője és alelnöke. És bár úgy tűnik, hogy a javaslat a felelős önkormányzatiságot szolgálná, valójában lehetséges, hogy a Fidesz más célokat szeretne elérni vele. Például Esztergom visszahódítását.

Jól látja a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök: Magyarország egyik legsúlyosabb problémája az eladósodottság – mind az államadósság tetemes volta, mind az önkormányzatok adósságállománya rendkívüli módon szűkíti az ország gazdasági mozgásterét és lehetőségeit. A Fidesz ennek érdekében több lépést is tett, többek között alkotmányban fektette le, hogy „mindaddig, amíg az államadósság a teljes hazai össztermék felét meghaladja, az Országgyűlés csak olyan központi költségvetésről szóló törvényt fogadhat el, amely az államadósság a teljes hazai össztermékhez viszonyított arányának csökkentését tartalmazza.”

Ugyanez a logika jelenik meg Kósa Lajos javaslatában is, aki korlátozná azoknak a polgármestereknek és önkormányzati testületeknek az újraválasztását, akik alatt adósságrendezést kell végrehajtani. A javaslattal azonban több probléma is van: az első és legfontosabb mindjárt az, hogy az adósságrendezés csak következmény, nem pedig a politikai hiba: mivel az önkormányzatok vezetése négyévente cserélődik, lehetséges, hogy az előző ciklusban elkövetett gazdasági hibákért a következő vezetésnek kellene bűnhődnie.

Jó példa erre Esztergom városa, ahol 2010-ben egy szokatlanul széleskörű ellenzéki összefogásnak köszönhetően új, független polgármestert választottak Tétényi Éva személyében. A polgármester asszony megválasztása után közvetlenül, 2010. november 23-án adósságrendezési eljárást megindítását kérte a bíróságtól. Az eljárás nyilvánvalóan Tétényi hivatali idejében indul, de azt józan ésszel sem nehéz belátni, hogy a felelősség érte nem a független, alig egy hónapja hivatalban lévő polgármestert terheli, hanem a fideszes Meggyes Tamás vezette testületet. Mégis Tétényi az, akit Kósa javaslata értelmében 10 évig nem lehetne újraválasztani.

Természetesen amíg a javaslatot hivatalos formában nem indítványozza Kósa a parlamentben, annak részleteiről nehéz beszélni, ugyanakkor kérdéses, mi lenne az eljárás egy olyan testületben, ahol a polgármester és a közgyűlés többsége ellentétes pártállású. Nem könnyű ugyanis megítélni, hogy ilyen esetben a település vezetőjét vagy a közgyűlési többséget terheli-e nagyobb felelősség az adósságállomány kialakulásában.

Ráadásul meglehetősen furcsa ötlet ez egy olyan parlamenti frakcióból, amelyet Lázár János vezet, ő ugyanis Hódmezővásárhely polgármestereként rekordösszegű fejenkénti tartozást halmozott fel. Még inkább visszás, hogy a javaslattevő Kósa Lajos Debrecen polgármestereként, ráadásul fideszes közgyűlési többséggel a háta mögött szintén nem büszkélkedhet: a város tartozása ugyanis 2007 és 2010 között 7,068 milliárd forintról 22,836-ra, azaz 15,767 milliárd forinttal nőtt. Ugyanakkor adósságrendezés csak akkor indul meg a város ellen, ha az önkormányzati kifizetések elmaradása átlép egy bizonyos időhatárt.

Nem előzmény nélküli, hogy Kósa Lajos kifejezetten Esztergomra szabott elemeket építene bele egy törvényjavaslatba: az általa az 1996. évi XXV. törvényhez benyújtott módosító például elvenné a polgármesterektől azt a jogot, hogy kérésükre a képviselőtestület döntése ellenére is elindítható legyen az adósságrendezési eljárás. Ez egyébként azért is aggályos, mert az önkormányzatokról szóló törvény értelmében a település gazdálkodásáért a polgármester felel.

Úgy tűnik, a „Lex Tétényi”-törvények második felvonását nyitja meg a debreceni polgármester által kezdeményezett újraválaszthatósági moratórium – legalábbis addig nem igazán oszlatható el ez a gyanú, amíg a javaslat szövegét teljes egészében meg nem ismerhetjük. Abban a formában ugyanis, ahogy Kósa ezt a javaslatot felvetette, a felelősség áthárításán túl semmire sem alkalmas. Ha a parlament elfogad egy ilyen törvényt, és annak hatálya a frissen megválasztott, az adósságállományért legkevésbé sem felelős polgármesterekre és önkormányzati testületekre is vonatkozik majd, az valóban a demokrácia semmibevétele lenne.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 574 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: