< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Borzasztó hőség és extrém erős UV sugárzás, ez vár ránk ma

| Mobile | RSS

Borzasztó hőség és extrém erős UV sugárzás, ez vár ránk ma

2011. június 23. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Az egész ország területén strandidőre számíthatunk ma és holnap, a 8,1-es erősségű UV-B sugárzás miatt azonban fokozottan óvatosnak kell lennünk.

Szerdán túlnyomóan derült idő várható, felhő is alig lesz az égen. Eső kizárt – írja tájékoztatásában a köpönyeg.hu. Igazi strandidőre számíthatunk, hiszen országos hőség lehet, délkeleten 35 fok sem kizárt. Élénk lesz viszont a délnyugati szél.

Csütörtökön marad a nyaralóidő: a forró napsütés mellett a magasra törő gomolyokból északon elszórtan lehet frissítő zivatar. 28 és 35 fok közötti értékeket mérhetünk délután.

Pénteken már hidegfront éri el hazánk térségét, hatására megerősödik, a Dunántúlon viharossá fokozódik az északnyugati szél. Nyugaton már jelentősen visszaesik a hőmérséklet, keleten még nyári melegre van kilátás. Szórványosan lehet eső, zápor, zivatar.

A szerdai és csütörtöki hőség idején óvatosan kell a szabad ég alatt tartózkodnunk, hiszen 8,1-es értéket is elérő UV-B sugárzás várható az ország egész területén.

Az Országos Meteorológia Szolgálat szerint különösen szerda délelőtt 11 és délután 3 óra között kell kerülni a napozást, fényvédő krémet pedig a jelzett időtartamon túl is indokolt használni.

Az OMSZ kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében kérte az embereket, hogy a riasztás visszavonásáig fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott megégés ellen. Normál bőrtípusnál ugyanis már 17 percnyi napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat ugyancsak felhívta a figyelmet kedden arra, hogy szerdán a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön hőség várható.

Az OMSZ előrejelzése szerint szerdán és csütörtökön a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön várhatóan 25 Celsius fok felett alakul a napi középhőmérséklet. Ezért az országos tiszti főorvos és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja az érintett területeken élők és nyaralók figyelmét, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, délelőtt 11 és délután 3 óra között pedig ne tartózkodjanak a tűző napon.

forrás:atv/koponyeg.hu/MTI

Leave a Reply 355 megnézve, 1 alkalommal mai nap |