< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Emelkedő élelmiszerárak, tanácstalan nagyhatalmak

| Mobile | RSS

Emelkedő élelmiszerárak, tanácstalan nagyhatalmak

Nincs egyetértés a nagyhatalmak között az élelmiszerárak szabályozásáról. A húsz nagyhatalom képviselői Franciaországban tanácskoznak, de túl nagyok az érdekkülönbségek ahhoz, hogy valamilyen konkrét határozatot is hozzanak.

Az a piac, amelyik nem szabályozott, nem piac, hanem olyan, mint a lottó, ráadásul ott a szerencse arra mosolyog, aki a legcinikusabb – érvelt Nicolas Sarkozy francia elnök a konferencián, de véleményét csak kevesen fogadták el, a brit mezőgazdasági miniszter szerint nem bizonyított, hogy a tőzsdei manipulációk okozzák a bizonytalanságot és a növekvő árakat a világpiacon.

Argentína, Brazília és Kína képviselője is bírálta a francia elnök elképzeléseit, a nagyhatalmak ugyanakkor abban egyetértenek, hogy az élelmiszerárak emelkedése sok országban zavargást okoz, forradalmakhoz vezethet el. Azt viszont nem tudják eldönteni, milyen módszerekkel akadályozzák ezt meg. A francia mezőgazdasági miniszter szerint lehet, hogy ez volt az első, és egyben az utolsó ilyen agrárkonferencia, amelyet a húsz nagyhatalom képviselői megtartottak.
forrás:mr1

Leave a Reply 215 megnézve, 1 alkalommal mai nap |