< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A fogyasztó fizeti meg Orbánék különadóját //Der Verbraucher zahlt die steuerliche Sonderbehandlung Orban

| Mobile | RSS

A fogyasztó fizeti meg Orbánék különadóját //Der Verbraucher zahlt die steuerliche Sonderbehandlung Orban

Lassan beérik a kormány különadóztatási politikája, egyre több jel utal arra, hogy az extra terhet az érintett ágazatok kényszerűen tovább hárítják a fogyasztókra. Az energetikai, kereskedelmi, telekommunikációs és banki szféra cégei közül jó néhányat veszteségessé tett a különadó, ám a Fidesz kommunikáció kizárólag a vállalatokra hárítja a felelősséget.

Szakértők azonban emlékeztetnek arra, hogy a kormány egy kulcsos adópolitikája ütött több százmilliárdos sebet a költségvetésen és emiatt vetették ki a sarcot a hazai húzóágazatokra.

Legutóbb a Vodafone kényszerült bejelenteni a tarifaemelést a Telenor és a T-Mobile után. A cégek beszámolója szerint a különadó már veszteségbe sodorta a Telenort és a Vodafone-t. Ám nem csak a telekommunikációs cégek szenvedték meg a kormány adópolitikáját. A szakemberek emlékeztettek arra, hogy az Orbán kabinet szakmai egyeztetés nélkül bevezetett 16 százalékos, egy kulcsos adórendszere miatt 500 milliárd forintos léket ütött a költségvetésen. A banki, energetikai, kereskedelmi és a telekommunikációs ágazatok különadóztatásával is ezt a lyukat akarták betömni.

Ezzel azonban a tömegesen bedőlt devizahitelek miatt egyre romló portfólióval küszködő pénzintézetek, az amúgyis rendkívül kis haszonkulccsal tevékenykedő kereskedelmi cégek rákényszerültek, hogy a többletköltségek legalább egy részét áthárítsák a fogyasztókra. Egyebek mellett ez is hozzájárult ahhoz, hogy a kormányzat által erre az évre előrejelzett 3,5-3,6 százalékos infláció a legtöbb elemző szerint inkább a 4 százalékhoz lesz közelebb.

Tukacs István, az Országgyűlés költségvetési bizottságának MSZP-s tagja külön is kiemelte a mobilcégeket, hiszen azok a legutóbbi időkig a verseny hatására folyamatosan csökkentették a tarifáikat. Egyértelmű, hogy a májusi, illetve a Vodafone augusztusra ígért áremelése a különadó okozta veszteségek mérséklését célozza.

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője elmondta, a bankok kettős nyomás alatt álltak, állnak. Az ország kockázati felára 100-150 bázisponttal mérséklődött, s emiatt a bankoknak nem a hitelkockázati költségek növelésére, hanem a csökkentésére kellene törekedniük. Ha a forrás költségek, amelyek az országkockázati piaci felárhoz kötöttek, csökkentek, akkor a magatartási kódex értelmében az ügyfeleknek is érezniük kellene ezt az előnyös változást.

Igaz, ezzel ellentétes tendencia ugyanakkor a bankok portfóliója, a rengeteg bedőlt, illetve késedelmesen törlesztő ügyfél miatt romlik, s emiatt a pénzintézeteknek felára és többletköltsége keletkezik – jegyezte meg a PSZÁF szóvivője. A jogszabályok tiltják, hogy a hitelszerződések jutalékait, egyéb fix költségeit emeljék a pénzintézetek.

A pénzügyi felügyelet azt tapasztalta, hogy a bankok nem is a hiteleknél hárították át a költségeiket az ügyfelekre, hanem a kamatoknál. Egyes hitelintézeteknél a hitelkamat és a betéti kamat közötti rés, a marzs, megnövekedett. Miközben a piaci környezet és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatpolitikája is indokolta volna a magasabb betéti kamatokat, előfordult, hogy még mérsékelték is azokat. Így végül mégis csak az ügyfelek fedezik a különadó terheit.

Az energetikai ágazatban a fogyasztók számára nehezen követhető módon történt meg a különadó áthárítása a fogyasztókra. A kormányzat a színfalak mögött valószínűleg alkut kötött a szolgáltatókkal. A fogyasztók pénzén feltöltött stratégiai gázkészleteket, mintegy 1,2 milliárd köbméternek a felét értékesítheti az állam a szolgáltatóknak. Az állam a piaci ár alatt 30 százalékkal adott el eddig 300 millió köbméter földgázt a cégeknek, ám azok a piaci áron adták tovább. Ugyanez érvényes a távhőszolgáltatókra is, hiszen ők is olcsóbban juthatnak a földgázhoz, így ármelés nélkül is kiegyensúlyozhatják a különadó okozta veszteségek egy részét.

Az áramszolgálatatók az úgynevezett viszonyítási árat módosították. Ez tette lehetővé a 3-9 százalékos áremelést. Ennek egyebek mellett nem csak az a következménye, hogy a fogyasztók állják a különadó költségeit, hanem a kormányzat feléli például az ország stratégiai földgáztartalékait, méghozzá 30 százalékkal olcsóbban a piaci árnál. Ráadásul később a fogyasztók jelentős áremelésre is számíthatnak. A Mol pedig mint magáncég, állami tulajdonrésszel, szintén különböző nemzetközi gazdasági hatásokra hivatkozva átháríthatja a fogyasztókra az energetikai ágazatot sújtó különadó terheit.

A kereskedelmi cégeknél ugyan rendkívül nehéz követni az áremelések indokait, főleg ahol több tízezer árucikket forgalmaznak, de azért bizonyos tendenciák kiszűrhetők. Például az, hogy az Orbán kormány a baráti kereskedelmi láncokat kivonta a különadó fizetésének kötelezettsége alól – tette hozzá Tukacs István. A szakpolitikus szerint egyértelmű a Fidesz szándék: megregulázni a multikat a különadóval, s azt is a fogyasztókkal megfizettetni.

Áthárították a cégek a különadót a fogyasztókra?

Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese: Egzakt módon nehéz bizonyítani, hogy egy cég miért emelt árat, hiszen egy ilyen lépésnek számos oka lehet. Az egyértelmű, hogy a különadó növeli a cégek költségeit, s ez mindenképpen áremelésre ösztönzi a vállalatokat. Így a különadóval érintett vállalatok árpolitikájában valóban meghúzódhat a törekvés a különteher áthárítására.

Tukacs István, az Országgyűlés költségvetési bizottságának MSZP-s tagja: Mind a négy különadóval sújtott húzóágazat szereplői kénytenek voltak tovább hárítani a többlet költségeket a fogyasztókra, ügyfelekre. A kereskedelemben például az élelmiszerek költségeinek alakulása igenis nyomon követhető. Az energia szektorban nehezebb ez a nyomon követés, de ne legyenek illúzióink. A felelősség azonban a kormányé, amely beleavatkozott a piaci folyamatokba.

Binder István, a PSZÁF szóvivője: Idén év elejéig a bankszektorban közvetlenül ugyan nem emeltek az infláción felül költségeket a pénzintézetek, de azért kisebb mértékű “áremeléseket” megállapítottak a pénzügyi felügyelet vizsgálatai. Az viszont elképpzelhető, hogy az elmúlt hónapokban a jogszabályi előírásokat kreatívan értelmezve, egyéb módon mégis csak áthárítottak bizonyos költségeket a bankok az ügyfelekre.

forrás: népszava/Bihari Tamás / Népszava

Der Verbraucher zahlt die steuerliche Sonderbehandlung Orban

Reift langsam trennen die Regierung die Finanzpolitik betrifft, mehr und mehr Anzeichen dafür, dass die zusätzliche Belastung für die betroffenen Branchen unweigerlich an die Verbraucher weitergegeben werden. Die Energie, Handel, Telekommunikation und Bankensektor Unternehmen, die zum Teil den Verlust der Sondersteuer, sondern nur die Fidesz-Kommunikation Unternehmen weitergegeben Verantwortung.

Allerdings weisen Experten darauf hin, dass die Regierung die Wohnung Steuerpolitik hat hunderte von Milliarden, um das Budget bekommen und das wurde oben, der eine Hommage an die inländischen Sektoren Wunde.

Zuletzt war Vodafone gezwungen, eine Erhöhung des Tarifs für Telenor und T-Mobile nach Bericht. Das Unternehmen berichtete, dass die Sonderregelung für die Besteuerung ist der Verlust von Vodafone und Telenor gebracht. Aber nicht nur die Telekommunikations-Unternehmen erlitt die Regierung Steuerpolitik. Die Experten darauf hingewiesen, dass die Orbán Schrank ohne Rücksprache mit dem Profi-Phase von 16 Prozent aufgrund einer Flat-Tax-System verfügt über eine durchgesickert 500 Milliarden Budget bekommen. Banking, Energie, Handel sowie im Telekommunikationssektor, ist separate Besteuerung wollte betömni dieses Loch.

Aber er in einem massiven Fremdwährungskredite aufgrund der sich verschlechternden Portfolio kämpfen Finanzinstitute zusammengebrochen waren die schon extrem niedrigen operativen Margen von Handelsunternehmen zumindest einen Teil der Mehrkosten an die Verbraucher weitergegeben gezwungen. Unter anderem auch dazu beigetragen, die Regierung für dieses Jahr 3,5 bis 3,6 Prozent Inflation, bevorzugen die meisten Analysten die 4 Prozent wird näher.

Tukacs Stephen Haushaltsausschuss des nationalsozialistischen Partei Mitglied und ausdrücklich darauf hingewiesen, das Mobilfunk-Unternehmen, wie sie reduziert kürzlich der Wettbewerb durch die laufenden Gebühren. Es ist klar, dass im Mai, und der Vodafone Preisanstieg im August eine Sondersteuer auf die Reduzierung Verluste richtet versprochen.

Stephen Binder, die Financial Supervisory Authority (FSA) Sprecherin sagte der Banken wurden unter doppelten Druck, zur Verfügung stehen. Das Land Risikoprämie sank von 100 bis 150 Basispunkte und damit das Kreditrisiko der Banken nicht auf Kosten erhöhen, sondern auch versuchen, zu reduzieren. Wenn die Kosten von Fonds, die das Land aufgeteilt werden in den Markt eingetreten Risiko sank, dann den Verhaltenskodex im Sinne der Kunden würden denken, dass dies von Vorteil zu verändern.

True, den gegenläufigen Trend, aber die Bank das Portfolio, eine Menge eingestürzt oder aufgrund sich verschlechternder Hypothek Kunden und damit die Prämie Finanzinstitutionen und die dadurch entstehenden Mehrkosten verzögert – sagte der FSA-Sprecher. Das Gesetz verbietet, dass die Provisionen zu Krediten und anderen Finanzinstituten auf das Niveau der Fixkosten zu erhöhen.

Die Finanzaufsicht festgestellt, dass die Banken sind nicht die Kreditvergabe an die Verlagerung der Kosten auf die Kunden, sondern auch für das Interesse. Einige Kreditinstitute, Kredit-und Einlagengeschäft Zinsdifferenz zwischen dem Rand erhöht. Während sich das Marktumfeld und die Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zinspolitik eine höhere Einlagenzinsen rechtfertigen können, kam es, dass sie ebenfalls gesenkt. So endlich nach all den Kunden, die zusätzliche Steuerlast zu decken.

Der Energiesektor ist für Verbraucher schwierig, wie eine Sondersteuer auf die Verbraucher abgewälzt zu folgen. Die Regierung ist wohl hinter den Kulissen beschäftigen sich mit den Anbietern. Consumers ‘Geld füllte eine strategische Gasvorräte, rund 1,2 Milliarden Kubikmeter, die Hälfte der Staat darf die Dienstleistung. Der Staat ist um 30 Prozent unter den Marktpreisen bisher 300 Millionen Kubikmeter Erdgas-Unternehmen verkauft, aber sie waren auf den Marktpreis weitergegeben. Das gleiche gilt für die Fernwärme-Service, weil sie billiger Gas, so ármelés ohne ein Gegengewicht der steuerlichen Verluste, die durch einen separaten Teil verursacht bekommen kann.

Die sogenannte Benchmark-Preis áramszolgálatatók geändert. Möglich wird dies durch ein 3-9 Prozent Preiserhöhung. Dies unter anderem, nicht nur die Folge davon ist, dass die Verbraucher die Kosten der besonderen steuerlichen tragen, aber die Regierung sagt, das Land der strategischen földgáztartalékait Beispiel sogar 30 Prozent günstiger als der Marktpreis. Darüber hinaus wird nach deutlichen Preiserhöhungen für die Verbraucher zu erwarten. Mol als ein privates Unternehmen, Beteiligung der öffentlichen Hand, auch unter Hinweis auf diverse internationale wirtschaftliche Einflüsse an die Verbraucher im Energiesektor steht vor einer besonderen Steuer.

Die Unternehmen der gewerblichen Wirtschaft ist sehr schwer zu folgen, weil die Gründe für Preiserhöhungen, insbesondere dort, wo Zehntausende von Waren gehandelt, aber es helfen, einige Trends erkennen kann. Zum Beispiel die Regierung Orbán freundlich Handelsketten wurden von der Zahlung der Sondersteuer Verpflichtung entfernt – hinzugefügt Tukacs Stephen. Die Politik ist klar, dass Fidesz wird: megregulázni eine Sondersteuer auf multinationale Unternehmen, und auch für die Verbraucher zahlen.

Das Unternehmen verabschiedete der Sondersteuer auf die Verbraucher?

Gabor Karsai, stellvertretender Geschäftsführer der GKI: genau schwer zu beweisen, warum ein Unternehmen, dass die Preise erhöht, da ein solcher Schritt eine Reihe von Gründen. Es ist klar, dass die Sondersteuer wird die Kosten für Unternehmen erhöhen, und dies ist sicherlich die Unternehmen die Preise zu erhöhen. So ist die Sonderregelung für die Besteuerung des Unternehmens Preispolitik wirklich Streben nach einem eigenen Fracht meghúzódhat passieren.

Tukacs Stephen, der Parlamentarischen Haushaltsausschusses und Mitglied der Sozialistischen Partei: Alle vier Spieler in wichtigen Sektoren getrennt besteuert kénytenek hatte, um die zusätzlichen Kosten für die Verbraucher und Kunden weitergeben. Die Entwicklung des Handels, da die Kosten des Essens ist sehr nachvollziehbar. Der Energiesektor ist schwieriger zu überwachen, aber es gibt keinen Illusionen hin. Doch in der Verantwortung der Regierung, die in den Markt eingegriffen.

István Binder, Sprecher der FSA: Anfang dieses Jahres wird der Bankensektor nicht direkt zur Erhöhung der Kosten der Inflation zusätzlich zu den Finanzinstituten, aber weniger “Preiserhöhungen”, wie sie in der Finanzverwaltung Beurteilungen gelegt. Aber elképpzelhető, dass in den vergangenen Monaten, kreativ Auslegung der gesetzlichen Bestimmungen, sonst ist es nur an den Kunden bestimmte Kosten für die Banken verabschiedet.

Quelle: Referendum / Thomas Bihari / Volkes Stimme

Leave a Reply 305 megnézve, 1 alkalommal mai nap |