< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Timosenko: “a hangom a börtönből még hangosabb lesz”

| Mobile | RSS

Timosenko: “a hangom a börtönből még hangosabb lesz”

2011. június 25. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Julija Timosenko védelmének kérésével folytatódott szombaton a volt ukrán kormányfő elleni per a kijevi pecserszki kerületi bíróságon. Timosenkót azzal vádolják, hogy hivatali hatalmával visszaélve előnytelen szerződéseket kötött. A volt ukrán miniszterelnök tagadta a vádakat, és politikai akciónak tartja az eljárást, ahogyan Washington is.

A védelem a volt kormányfő ellen indított két bűnvádi eljárás egyesítését kérte. Timosenkót azzal vádolják, hogy hivatali hatalmával visszaélve 2009-ben Oroszországgal előnytelen gázszállítási szerződéseket kötött. A főügyészség azzal is megvádolta, hogy az üvegházhatású gázkibocsátási kvóták eladásából származó bevétel egy részét nem az előírt célokra, hanem költségvetési kiadások fedezésére használta fel.

A per pénteken kezdődött a kijevi bíróságon: Timosenko tagadta az ellene felhozott vádakat, és azzal vádolta meg Viktor Janukovics elnököt, hogy így akarja távolt tartani őt a jövőre esedékes parlamenti és a 2015-ös elnökválasztástól.

Timosenko a bíróságon 2005-től kezdődően időrendben bemutatta az ukrajnai gázszállítások teljes árkalkulációját, és korrupcióval vádolta a gázpiacra nemrégiben visszatért RoszUkrEnergo vállalatot. Timosenko megnevezte a RoszUkrEnergo több társtulajdonosát is. Timosenko, aki Leonyid Kucsma elnöksége alatt az energiaiparért felelős minisztelnök-helyettes volt, azt állította, hogy “az Ukrajnában kitermelt olcsó gázt exportálják, míg a drága orosz gázt belföldön használják fel”. A vádlott kérte, hogy zárják le az ellene a főügyészség által indított “hamisított” bűnvádi eljárást.

A nagy érdeklődéssel kísért per fokozott biztonsági intézkedések közepette nyílt meg. A bíróság épülete körül rendőrségi adatok szerint Timosenko másfélezer híve, nem hivatalos adatok szerint ötezren gyűltek össze. A zsúfolásig megtelt tárgyalóteremben legalább száz újságíró, Timosenko számos híve és ellenfele jelent meg. Előbbiek a bíró rendreutasító felszólítását semmibe véve “szégyen, szégyen” kiáltásokkal zavarták meg a tárgyalást, szidalmazták a bíróságot és a hatóságokat.

Timosenko, aki krémszínű kiskosztümben és feje köré csavart hajfonattal jelent meg a bíróságon, Viktor Janukovics elnököt vádolta azzal, hogy úgymond elítélt bűnözőként akarja őt távol tartani a közelgő parlamenti, illetve elnökválasztásoktól. Az ellenzék legfőbb vezetője azonban hangoztatta, nem marad nyugton. “A hangom a börtönből még hangosabb lesz, mert az egész világ hallani fog engem” – jelentette ki Timosenko.

Washington politikai indítékokat sejt Julija Timosenko volt ukrán kormányfő ellen kezdődött bírósági eljárás mögött. Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, az Egyesült Államokat aggasztja az, hogy Ukrajnában az ellenzék képviselői ellen bírósági eljárások kezdődtek szemlátomást politikai motivációból.

“A politikai indíttatás látszatát kelti az, ha más politikai szereplőkhöz viszonyítva aránytalanul sokat van egy ellenzéki párt vezetése az ügyészek figyelmének középpontjában” – tette hozzá a szóvivő.

Julija Timosenko 2004-ben a Nyugat-barát Viktor Juscsenkót Janukoviccsal szemben az elnöki székbe segítő “narancsszínű forradalom” vezéralakja volt, majd a kormányfői székbe került. A gazdasági nehézségek, a lassú reformok és a “narancsszínű táboron” belüli állandó torzsalkodás miatt azonban a 2010-es elnökválasztáson alulmaradt az oroszbarát Viktor Janukoviccsal szemben.
forrás:hvg.hu

Leave a Reply 403 megnézve, 1 alkalommal mai nap |