< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Változik az üzletszabályzat Jogokat kapnak a MÁV utasai

| Mobile | RSS

Változik az üzletszabályzat Jogokat kapnak a MÁV utasai

A társaság közölte: bővülnek a vasúton utazók jogai a MÁV-Start Zrt. péntektől hatályos új személyszállítási üzletszabályzata értelmében.

Közleményében a MÁV-Start Zrt. ismerteti: az üzletszabályzatot az utasok észrevételeire figyelemmel módosította, a Nemzeti Közlekedési Hatóság jóváhagyásával.

A vasúttársaság a módosított személyszállítási üzletszabályzatának tervezetét január 25-én közzé tette a honlapján annak érdekében, hogy az érdeklődők véleményezhessék, és a visszajelzéseket figyelembe vették a véglegesítéskor.

Az egyik változás szerint a feláras (pót és/vagy helyjegy megfizetésével igénybe vehető) vonatok késése miatt járó átalány-kártérítést – ami a késés mértékétől függően a menetjegyek árának 25 vagy 50 százalékának visszatérítése – bizonyos feltételek teljesülése esetén akár már az utas célállomásán kifizetik az utasnak.

Az új szabályozás szerint a kifizetés határideje az igény bejelentésétől számított egy hónap, az eddigi lehetőségeken túl azonban július elsejétől az átalány-kártérítés ügyintézésére és a kifizetésre egyes vasútállomások pénztárában is lehetőség van.

A MÁV-Start Zrt. a fogyatékkal élők kényelmesebb utazását – magasabb kocsiosztályon – támogatja azzal, hogy az őket kísérő utazó számára biztosítja a kísérői minőségéből eredő, 90 százalékos kedvezményt, ha a fogyatékkal élő utas a magasabb kocsiosztályra átül, és a kísérője a 2. osztályon marad.

Ám a fogyatékkal élőnek és a kísérőnek az ilyen utazásra vonatkozó igényét a jegyvizsgálónak be kell jelentenie.

Az üzletszabályzat a vasúti társaság honlapján megtekinthető és onnan díjmentesen letölthető. Emellett a MÁV-Start Zrt. valamennyi pénztárában, valamint a személyes ügyintézéssel is foglalkozó ügyfélszolgálati ponton lehetővé teszi a betekintést az üzletszabályzatba, kivonatát a vasútállomásokon és a megállóhelyeken hirdetményben teszi közzé – ismerteti a közlemény.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 290 megnézve, 2 alkalommal mai nap |