< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Édes dinnye, keserű termelők

| Mobile | RSS

Édes dinnye, keserű termelők

2011. július 4. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Még el sem kezdődött a szüret, máris napok alatt 30 forintot zuhant a gyümölcs ára. A gazdák azt mondják, ha nem változik a felvásárlási ár, félő, hogy egyszerűen eltűnik majd a magyar görögdinnye, mert nem lesz, aki termessze.

A dinnye édes, a gazdák szája mégis keserű. A szüret még el sem kezdődött, máris napok alatt harminc forintot zuhant a dinnye ára. A békési termelők szerint tragikus a helyzet, ilyen alacsony indulóára még sosem volt a dinnyének, pedig a gyümölcs kiváló, ízletes. A gazdák így idén sem a hasznot számolják, hanem azt, hogy minél kevesebb legyen a veszteség.

Azt mondják, legalább negyvenforintos indulóár kellene a túléléshez, de már most harminc-, meg húszonforintos árakat emlegetnek, és ez, ahogy telik az idő, még lejjebb mehet majd. A gazdák szerint a sokkal rosszabb minőségű, de olcsó külföldi gyümölcs nyomja lefelé az árakat, a dinnyelánc szereplőit pedig egyetlen cél vezérli, az, hogy a lehető legnagyobb hasznot szedjék le a gyümölcsről.

A termelők borúlátóak, azt mondják, ha nem változik a felvásárlási ár, félő, hogy egyszerűen eltűnik majd a magyar görögdinnye, mert nem lesz, aki termessze, pedig a magyar dinnye el tudná látni az országot. A folyamat egyébként már elindult, évről évre ugyanis kevesebben próbálnak megélni a dinnyetermesztésből.
forrás:mr1

Leave a Reply 508 megnézve, 1 alkalommal mai nap |