< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Gyurcsány: Hamlettől Orbánig A volt kormányfő Hamlet-elemzése, amelynek lényege, hogy “Magyarországot ellenállásra kell hívni”.

| Mobile | RSS

Gyurcsány: Hamlettől Orbánig A volt kormányfő Hamlet-elemzése, amelynek lényege, hogy “Magyarországot ellenállásra kell hívni”.

2011. július 6. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Gyurcsány Ferenc olvasata szerint “Hamlet hitt a tisztességes uralkodásban. Ma úgy mondanánk, hogy hitt az őszinte, emberi kormányzásban”. Aztán rájött, ha úrrá akar lenni a bűnön, ha le akarja győzni apja gyilkosát, Claudiust, akkor magának is ármányhoz kell folyamodnia. Szerepet játszott, őrültnek tettette magát, cselt vetett. Így legyőzte a gyilkost, a trónbitorló Claudiust, de halált hozott ellenfelein túl kedvesére, Opheliára, anyjára, Gertrudra, és önmagára is” – emlékeztet legfrissebb írásában a volt kormányfő.

“Mit kezdjünk egy elvetemült hatalommal?” – ez itt a kérdés, legalábbis az ellenzéki képviselő szerint. Gyurcsány legfrissebb blogbejegyzésében úgy véli: a demokraták legsúlyosabb dilemmája, miként viszonyuljanak egy Claudiushoz. “Le lehet-e győzni a gonoszt tiszta, demokratikus eszközökkel”.

Gyurcsány ezt annak kapcsán veti fel, hogy összefutott egy kiváló emberrel, egy nagyszerű íróval, aki félve magyarázta neki, hogy “ezek” békésen soha nem adják át a hatalmat. A volt kormányfő nem így gondolja. Szerinte nem szabad hagyni, hogy az emberekkel csak úgy megtörténjenek a dolgok, mert akkor azok meg is történnek. “Megtörténik, hogy a kormány megszállja az összes kormánytól független intézményt, a Nemzeti Bank az utolsó a sorban, de ott is küszöbön áll az ügyészségi vizsgálat. Megtörténik, hogy nincs független alkotmánybíráskodás, nincs sajtószabadság. Megtörténik, hogy az Európai Parlament elítéli Magyarország kormányát, mert a kormány alkotmánya sérti az európai elveket. Megtörténik, hogy felhívják a magyar kormány figyelmét, hogy ne merészkedjen anélkül sarkalatos törvényt hozni, hogy ne lenne tekintettel az európai normákra. Megtörténik, hogy az ügyészség előzetes letartóztatásba akar helyezni minisztert és titkosszolgálati vezetőt, bár a bíróság eddig ellenállt.”

Magyarországon rendszerváltás zajlik – írja Gyurcsány. “A választók többsége még nem érti. Még hisz a Fidesznek, de legalább is nem hisz az ellenzéknek. A demokratikus ellenzék gyenge, megosztott és koncepciótlan.” Benne az MSZP is. A volt kormányfő szerint nem szabad úgy viselkedni, mintha minden rendben lenne. “Mintha működne a parlamentarizmus. De ez hazugság. A parlament Orbán bábja lett. Mit nem lehet ezen látni? Mi dolgunk van ezzel a Parlamenttel?” – teszi fel a kérdést.

Gyurcsány úgy véli: minden erőszakos szándékkal szembe kell menni, de asszisztálni nem szabad a hatalmi ámokfutáshoz, mert az is bűnös lesz, aki “részt vállal a III. Köztársaság feldúlásában, lebontásban”. Ezért azt javasolja, hogy az Orbán rendszerével szembenállók arra használják fel a nyarat, hogy tisztességes demokratikus alternatívát fogalmazzanak meg. “Nem beszélni kell, hanem egyértelműen meg kell mutatni, hogy nincs tovább együttműködés Orbán bábvilágával. Ebben együtt kell működnie az MSZP-nek és az LMP-nek, a szakszervezeteknek, a kormányfüggetlen civileknek. A demokraták erősebbek, mint pártjaik.”

Gyurcsány elismeri, nem könnyű a helyzet. Az MSZP a legerősebb ellenzéki párt. Ebben a minőségében nagy érték. De korlát is: változatlansága nem engedi, hogy demokraták széles köre számára választható legyen. “A változásról nem beszélni kell, hanem világos programmal menedzselni kellene. Hagyjuk a régi szövegeket, a rossz hatalmi meccseket!” – írja.

A volt kormányfő szerint “Magyarországot ellenállásra kell hívni. Ellenállásra a szabadság megóvása érdekében, hogy legyen erős független sajtónk, demokratikus alkotmányunk, szociális békénk. Hogy legyen értelme a szakszervezeteknek, az érdekegyeztetésnek. Hogy ne lehessen elvenni emberek százezreinek szerzett jogait, hogy ne lehessen visszamenőlegesen törvényt alkotni.”

“Az általános politikai, szociális ellenállás feltételeit kell megteremteni. Az önkénnyel szemben, Orbán rendszerével szemben. Ősszel új korszak kezdődhet. Az ellenzék vagy belesimul Orbán rendszerébe, vagy érti a dolgát: nem hátrál! Nincs hová” – véli az MSZP-s politikus, emlékeztetve rá, hogy
“Hamlet végül bosszút állt, de országa elveszett. Fortinbras, a norvég királyfi jött és győzött, Dánia meg elesett.” Gyurcsány szerint nem bosszúra van szükség. “De demokratának lenni nem azt jelenti, hogy balfékek vagyunk. Akinek dolga, az dolgozzon az ellenálláson. Ez a nyár feladata” – zárja írását.
forrás:fn.hu

Leave a Reply 567 megnézve, 1 alkalommal mai nap |