< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Kirúghatják a bohócforradalom szervezőjét

| Mobile | RSS

Kirúghatják a bohócforradalom szervezőjét

2011. július 6. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Politikai tevékenységnek minősül, ha a rendvédelmi dolgozók az országgyűlési választáson leadott szavazatok visszavonásáért demonstrálnak – mondta Juhász Imre, a Független Rendészeti Panasztestület elnöke, aki szerint a bohócforradalom elnevezésű demonstráció több mozzanata alkotmánysértő volt – írja a Magyar Nemzet szerdai száma.

Sajátságos helyzetbe kerülnek a fegyveres és a rendvédelmi alkalmazottak, amikor az egyesülési, a gyülekezési és a sztrájkjogot szeretnék gyakorolni. Juhász Imre, a Független Rendészeti Panasztestület elnöke erről a Magyar Nemzetnek elmondta: a hivatásos rendőröknek, katonáknak kevesebb a politikai szabadságjoguk, mint a civil állampolgároknak. Függetlennek kell lenniük ahhoz, hogy megvédjék az alkotmányos rendet és az ország javait. Csak így övezi őket közbizalom.

Az ELTE oktatója, az európai jog szakértője – a hajdani Civil Jogász Bizottság tagja – annak kapcsán nyilatkozott, hogy a június 16-i, úgynevezett bohócforradalom után jogi vita alakult ki az eseményekről, Juhász Imre szerint viszont a rendvédelmiek szabadságjogait éppen az alkotmány korlátozza, vagyis a honvédség, rendőrség és nemzetbiztonsági szolgálatok emberei nem léphetnek be pártokba és politikai tevékenységet sem folytathatnak.

Juhász Imre szerint eszerint politikai tevékenységnek minősül az olyan demonstráció is, amelyen a szervezők arra buzdítják a résztvevőket, hogy vonják meg a bizalmat a kormánypártoktól. Bár Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke magánemberként hirdette meg a június 16-i bohócforradalom néven futó kormányellenes demonstrációt, Juhász Imre jogász szerint a fegyveres testületek tagjai egy ilyen kijelentéssel még nem válnak civilekké, a politikai tevékenység továbbra is tiltott számukra.

Igaz, az érdekérvényesítés és a szociális követelések miatti demonstráció engedélyezett számukra, a Magyar Nemzet által megkérdezett Juhász Imre szerint “a június 16-i tüntetésen a nyugdíjjogosultság követelése a kormány és kormánytagok ellen irányuló összehangolt támadássá vált”.

Juhász Imre elmondta, a jogszabályok szerint méltatlanná válik a szolgálatra, “aki súlyosan veszélyezteti a honvédség működéséhez szükséges közbizalom fenntartását”, és bár a szolgálati viszonyról szóló törvény tiltja, hogy a hivatásos állományúak sztrájkoljanak, a rendvédelmi szakszervezetek júniusban sztrájkbizottságot is felállítottak.

“Kónya Péter kapcsán szakszervezeti vezetőként s hivatásos katonaként is felvetődhet a törvénysértés gyanúja” – véli Juhász, aki szerint akár méltatlansági eljárás is indulhat Kónya Péter ellen, ami pedig a szolgálati viszony megszűnéséhez is vezethet.
forrás:hirszerző

Leave a Reply 345 megnézve, 1 alkalommal mai nap |