< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Koki és saller Orbán monoklival távozott Strasbourgból

| Mobile | RSS

Koki és saller Orbán monoklival távozott Strasbourgból

Példátlan, hogy a soros elnökséget betöltő ország kormányát fél év alatt kétszer is elővegye az Európai Parlament az alapvető európai demokratikus értékek megsértése miatt. A kormányfőnek le kellene szállnia a magas lóról – így értékelte az MSZP és az LMP az EP állásfoglalását, amelyben bírálják az új magyar alkotmány elfogadásának módját és annak számos tartalmi elemét.
Az állásfoglalás szerint az összes alapvető polgári és szociális jogot egyértelműen védeni kell. A határozat követeli, hogy állítsák vissza az Alkotmánybíróság hatáskörét, változtassanak a bírák kötelező nyugdíjkorhatárának csökkentésén, valamint egyes sarkalatos törvények csak alapvető és korlátozott területekre legyenek alkalmazhatók.

Orbán Viktor a voksolás előtt kijelentette, a határozatnak nincs semmi jelentősége, mert „az alkotmányos identitás” európai védelem áll, minden uniós tagállam maga dönti el, milyen alaptörvényt alkot.

“Magyarország elszigetelődött”

Az MSZP szerint megszégyenítő vereség tett pontot a magyar uniós elnökség fél évére. Bár az állásfoglalás-tervezetet az EP Szocialista, Liberális, Zöld és Baloldali Frakciói nyújtották be, mivel az EP jobboldali többségű, annak elfogadásához szükség volt arra is, hogy a Fideszt is tömörítő Európai Néppárt, valamint a Konzervatív Frakció számos képviselője tartózkodjon a szavazásnál. Orbán Viktor a hétvégén gúnyosan azt állította, hogy az Európai Parlamentben „az izgágáknak adtunk néhány kokit, leesett néhány saller”. “Az ő sajnálatos hasonlatával élve ismét “monoklival távozott” Strasbourgból. Ez nem baloldali összeesküvés: a demokratikus európai jobboldal ismét világossá tette, hogy nem tartja a Fideszt a maga körébe tartozónak” – áll az MSZP közleményében.

Mint írják: példátlan, hogy a soros elnökséget betöltő ország kormányát fél év alatt kétszer is elővegye az Európai Parlament, méghozzá az alapvető európai demokratikus értékek megsértése miatt. “Az Orbán-kormány vegye ezt súlyos figyelmeztetésnek. Aggasztó, hogy az utóbbi egy évben Magyarország politikailag szinte teljesen elszigetelődött. E nemzetközi elszigetelődés már a közeljövőben konkrét gazdasági következményekkel is járhat. Orbán Viktor Brüsszelben már megbukott. Meg kell akadályoznunk, hogy Magyarországot is magával rántsa.”

A szocialisták szerint Orbán Viktor győzelmi jelentésnek szánt beszámolójára az európai parlamenti képviselőknek alig egytizede, mindössze 75 fő volt kíváncsi. Alig egy órával később viszont már a teljes ház vitatta meg a magyar alkotmányozási folyamatot és az alaptörvényt bíráló előterjesztést. “A szocialista, a liberális, a zöld és a radikális baloldali frakciók közös javaslata egyértelműen aláhúzta, hogy a rohamtempóban áterőltetett alaptörvény egy sor ponton ütközik az Európai Unió értékrendjével, a demokrácia szellemiségével és szabályaival. A szavazás eredménye – akárcsak a médiatörvényt az év elején elmarasztaló határozat esetében – ezúttal is cáfolta Orbán Viktor és a Fidesz hamis állítását, miszerint az európai baloldal támadt a magyar kormányra. A több mint 50 szavazatnyi különbség jelezte, hogy a többségben lévő jobboldali, néppárti frakció sem kívánta támogatni Orbán Viktor és pártja demokráciaellenes tevékenységét. Az alaptörvényt bíráló megfogalmazások – ahogy az a médiatörvény esetében is történt – egybeestek az Európa Tanács tekintélyes jogtudósokból álló Velencei Bizottságának elmarasztaló állásfoglalásával” – írják.

“Le kellene szállni a magas lóról”

Az LMP frakcióvezetője szerint a kormányfőnek le kellene szállnia a magas lóról és tudomásul kellene vennie, hogy vannak olyan egyetemes alapnormák, amelyek betartására nemcsak, hogy kötelezettséget vállalt Magyarország, de alapvető nemzeti érdekünk is, hogy ezeket senki ne sértse. Schiffer András azt mondta, hogy az állásfoglalás döntően megerősíti azokat az aggodalmakat, amelyeket az LMP már az alkotmányozás elején elmondott, és amelyek miatt a párt nem vett részt az alkotmányozási folyamatban sem.

A “választási szabadság elleni legsúlyosabb merényletnek” nevezte, hogy a kormányerők alapvető gazdasági és szociális törvényeket akarnak kétharmados többséghez kötni. Ennek következménye, hogy ha az emberek megelégelik, hogy a szegényebbekkel fizettetik meg a gazdagok adókedvezményeit, 2014-ben akkor sem lesz lehetőség arra, hogy másfajta gazdaságpolitikát válasszanak helyette. Az egyetemes alapértékek betartását hangsúlyozva a frakcióvezető közölte, hogy egyfelől Magyarország is ezek mentén tud fellépni a határon túl élő kisebbségek érdekében. Másfelől felhívta a figyelmet, hogy az EU csak akkor tud hatékonyan fellépni a diktatúrák és féldiktatúrák ellen, ha saját maga is nagyon kemény és nagyon demokratikus játékszabályokat “vasal be a saját tagjain”. Ez azért nemzeti érdek, mert ha nem tudjuk globálisan kikényszeríteni például az alapvető munkajogi rezsimeket, a klímaváltozás és a pénzügyi spekulációk elleni szabályokat, annak a magyar munkavállalók életkörülményei és a magyar föld látja kárát.

Schiffer András azt mondta, az európai kritika egy következmény, így nem az uniós kifogások miatt kell változtatni, hanem azért, mert az alaptörvényt “nem tűri el a magyar emberek demokratikus érzéke”.
forrás:168 óra

Leave a Reply 552 megnézve, 1 alkalommal mai nap |