< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Magának államosít az Orbán-kabinet a jövedelmező energiaszektorban?

| Mobile | RSS

Magának államosít az Orbán-kabinet a jövedelmező energiaszektorban?

Megcélozták az energia szektort a különböző Fideszhez köthető cégek, illetve üzletemberek. Ezen vállalkozásoknak az biztosít majd fellendülést, hogy az Orbán-kormány fokozatosan rátelepszik az energetikai iparágra. Államosítani kívánja az energia szektor szinte minden szegmensét. Így az áram és az olajipar mellett a kabinet tulajdont igyekszik szerezni a gáziparban és a zöld energia piacon is.

Az állami tulajdonosi szerep növekedése pedig zsíros megrendeléshez juttathatja a kormánypárthoz kapcsolódó gazdasági érdekcsoportokat. Az energia ágazatban máris felbukkantak a Fidesz emberei.

Miután a gazdasági válság következtében az építőipar már nem olyan nagy üzlet, hiszen alig akadnak nagyszabású, jól jövedelmező állami beruházások (híd, autópálya építések) és a pénzügyi szektor jövedelmezősége is csökkent, a Fideszhez köthető üzleti körök figyelme a még mindig jókora hasznot hozó energetikai iparág felé fordult – állítja egy lapunknak nyilatkozó szakértő. A mostani politikai helyzet pedig jelentősen kedvez a jobboldali párthoz kötődő üzletembereknek, mert a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező párt olyan döntéseket is meghozhat, amelyeket az elődjei nem. Így az Orbán-kormánynak lehetősége van az energia szektor egy részének államosítására, s az állami tulajdonba kerülő vagyon ” félig legális megcsapolására” – hangzott el szakemberektől.

A Fidesz-kabinet nem éri be kisebb falatokkal – mondják elemzők – erre ékes példa, hogy állami tulajdonba vonta a Mol Nyrt. csaknem 25 százalékát. Olyan módon, hogy elkobozta a kötelező magánnyugdíj-pénztárak vagyonát képező Mol részvényeket, és felvásárolta az Orosz Szurgutnyeftyegaz 21,2 százalékos részvény pakettjét. Több szakembernek állítja, hogy a következő lépésben eltávolítják posztjáról Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót, s helyébe valamelyik Fidesz-káder kerül. Így sokak szerint nem kérdéses, hogy Magyarország legnagyobb cége, a nemzetközi piacon is számottevő méretűnek tekinthető Mol hamarosan a mostani kormánypárthoz kötődő üzletembereknek, vállalkozóknak adja majd a jól fizető megrendeléseit.

A kormánynak az energia szektorban való uralom megszerzéséhez – a törvényalkotó ereje mellett – kiváló eszköz lehet a csaknem százszázalékos állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt., amely egyebek mellett az áram kereskedelmi, illetve szállítási cégekkel is rendelkezik, amellett, hogy kezében van az ország legnagyobb áramtermelője, az áram felhasználás mintegy 40 százalékát előállító a paksi atomerőmű. Vagyis a cégcsoport kiemelkedő gazdasági erővel bír.

Az MVM irányítását az Orbán-kormányzat még az előtt igyekezett a felügyelet alá vonni, mielőtt tavaly megtörtént volna a kormányváltás. “Tanácsadóként” még a váltás előtt az MVM-hez delegálta Baji Csabát, aki mostanra az MVM elnök-vezérigazgatója lett. ( Baji Csaba az előző Orbán-kormány idején a Paksi Atomerőmű vezérigazgatója volt.) A 2010-ben 560 milliárdos árbevételt produkáló állami cég megkerülhetetlen szereplő az energiapiacon, és kormányzat tervei szerint befolyása még tovább nő a jövőben. A hírek szerint ugyanis nem kizárt, hogy a hazai áram piacot máris uraló MVM-hez kerülnek az állam Mol részvényei, új földgáztársaságot alapít, illetve vásárol a társaság, és beszáll zöld energia iparágba is. Ezen felül a vállalat csoport külföldön is terjeszkedni kíván. Mindezek pedig – állítják hozzáértők – óriási lehetőségeket kínálnak majd arra, hogy a Fideszhez kötődő személyek, vállalkozások, és érdekcsoportok nagy pénzekhez jussanak.

forrás:Népszava

Leave a Reply 226 megnézve, 1 alkalommal mai nap |