< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: A Magyar Rádióban kezdődött a tisztogatás

| Mobile | RSS

A Magyar Rádióban kezdődött a tisztogatás

2011. július 7. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A Magyar Rádióban kezdődött a közmédiumoknál dolgozók elbocsátása, a héten a Magyar Televízió, a Duna Televízió és a Magyar Távirati Iroda érintett munkatársai is megkapják az előzetes értesítést. A már kirúgottak nem túl humánus megoldásról beszélnek, sokuk ismeretlenektől vette át az elbocsátó levelet. A szakma is értetlenül áll a lista előtt; ismert, különböző díjakkal jutalmazott szaktekintélyek vannak a névsorban.

A Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsa határozottan elutasítja az elfogadható szakmai érvekkel alá nem támasztott, a műsorkészítőket és az 50 év feletti korosztályt az átlagnál sokkal nagyobb arányban érintő elbocsátásokat.

Sírás és csend – ez jellemezte a közmédiumok épületét, elkezdődött ugyanis a felmondásokról szóló előzetes értesítések átadása a közmédiumokban. Az MTVA vezérigazgatója, Böröcz István kedden bejelentette: a napokban 550 dolgozótól válnak meg. Mindenki kap levelet, azokat is raportra hívják, akik maradhatnak, de megváltozik a munkakörük. A szakmát meglepte a névsor. A legkülönbözőbb díjjal, elismeréssel rendelkező munkatársak lettek most munkanélküliek.

A rádió arcait nyírták ki – mondta egy informátorunk, hiszen a kirúgások itt kezdődtek. Valaki úgy nyilatkozott: “ha szeretném, akkor kiolvashatnék egyfajta balos, liberális pártállást, de jóval inkább arról lehet szó, hogy külsősöknek készítik elő a terepet”. Információnk szerint a közmédia átalakításában fontos szempont lehet, hogy a nem politikai tárgyú műsorok készítésének legalább 40 százalékát külső gyártásba adják. Erre utalhat, hogy – bár a 180 perctől és a Krónikából is küldtek el embereket -, a listán jóval többen vannak olyanok, akik magazinműsorokat készítettek, a Közelrőlt, a Napközbent, a Hajnal-tájt vagy a Vendég a háznált. Az MTV-székházban és a Duna Tv-ben a műszaki munkatársakkal folytatódik a sor. Az elküldendőknek 40 százaléka 50 év feletti, őket a 30-40-es korosztály követi, míg a 20-30 éveseket érintené legkevésbé a leépítés. A szakszervezet azt tanácsolta az elbocsátottaknak, hogy ne írják alá a kirúgásukról szóló értesítést. Az érdekvédők munkaügyi jogászt fogadtak, akik már most jelezték lapunk egyik informátorának, a kollektív szerződés szerint nem rúghatták volna ki.
Az egyik elbocsátott arról beszélt lapunknak, hogy kedden három értesítést kapott, az egyiket az otthoni emailjére, a másikat sms-ben küldték, a harmadik pedig egy telefonos felszólítás volt arról, hogy szerda reggel 10 órára menjen be a rádióba. Azt nem mondták, miért. Munkahelyén három teljesen ismeretlen fogadta, ők közölték vele, hogy tovább nincs szükség a munkájára. Az utóbbi időben egyébként ő is, mint szinte mindenki kora reggeltől késő estig dolgozott, abban reménykedve, hogy az igyekezetet méltányolják. Nem így lett, két kiskorú gyerekkel került az utcára a tudományos élet szereplőivel riportokat készítő rádiós.

Távoznia kell a rádióból Gócza Anitának, a Gondolat-jel állandó munkatársának is. Ő három gyereket nevel. Várkonyi Benedeknek két kicsi gyereke van; felesége pedig, aki a rádió műszaki területén dolgozik gyesen van. László Judit a Krónika műsorvezető-szerkesztője elbocsátása után még elszaladt egy riportra, Horváth Ida pedig ugyan nyugdíjas, de az egyetlen családoknak szóló műsort, a közkedvelt Vendég a háznál-t vezette. Bogár Zsolt ellen korábban fegyelmi eljárás indult, amiért a 180 percben – Mong Attilával közösen – egy perc csenddel tiltakozott a médiatörvény ellen, tavaly december 21-én. Bogárnak nem adtak munkát, bár fizetését megkapta; neki Papp Dániel, a hírműsorok területét irányító főszerkesztő adta át az előzetes értesítést. Papp kinevezése előtt az MTV hírigazgatóságán dolgozott riporterként, nevéhez fűzödik a Daniel-Cohn Benditet hamis színben feltüntető riport.

Sándor Kata év elején tért vissza gyesről, mikrofon-engedélyét egy hónapja újították meg. Férje a Klubrádiónál dolgozik. Hatvani Tóth Erika a Krónika volt műsorvezetője, a szerkesztő riporter nevét a közönség a választási műsorokban ismerhette meg.
Kovács Anna pályakezdő, “ügyes és nagyon sokat” dolgozott a Krónika 180 percében, de összetűzésbe került a vezetőséggel. Azt állították egy anyagáról, hogy egyoldalúan készítette el, ám ő ragaszkodott ahhoz, hogy minden érintettet megkérdezett. Azt kérte főnökeitól, hallgassák meg együtt a kifogásolt műsort. Erre nem került sor, a visszavágóra igen. Sorra kerültek Rovó Attila és László Pál az MTV-vel közösen készülő Balaton közelről című műsor fő koordinátorai. László Pál párjával, Veiszer Alindával pedig a napokban közölték, hogy a Záróra című műsor nem folytatódik. Nagy Emesét múlt héten még Brüsszelbe küldte a rádió, most kirúgták A 180 perc stábjából Bödő Anitát is elbocsátották, valamint Solténszky Tibor is a listára került. Felmondtak Nyárádi Péternek, aki a Harminc perc alatt a Föld körül szerkesztőjeként vált ismertté, és Udvarhelyi Szabolcsnak, aki a magyar uniós elnökség eredményeinek kommunikálására januárban kapott új műsort Európai idő címmel. Szente László munkájára sem tart igényt tovább a közmédium, pedig a rádió egykori vezető szerkesztője, a 180 perc és a 16 óra című műsorok szerkesztője 2006-ban Pulitzer-emlékdíjat kapott.

A Közelről című műsor munkatársai és vezetői tegnap délután ötre kaptak időpontot. A műsor szerkesztőgárdájából hat embert bocsátottak el, köztük Szénási Sándort, aki emellett a Gondolat-jel című hetente jelentkező interjúműsort is készítette. A gyártásvezetőket péntekre hívták be. Kirúgták Urbán Szabolcsot, a Petőfi Rádió főszerkesztőjét, valamint Rábai Balázst, a 180 perc műsorvezetőjét, aki Mong Attilát váltotta. Elbocsátották a Kossuthtól Pais Juditot, a Hajnal-táj című műsor szerkesztőjét is, az újságírót korábban érdeméremmel tüntette ki a FAO. Az Este című műsor egykori főszerkesztőjével, Kardos Ernővel is közölték, hogy érintett a létszámleépítésben. Németh Árpád Duna TV-s főszerkesztő is megkapta a felmondásáról szóló előzetes értesítését. Neki a Külügyminisztérium éppen egy nappal korábban köszönte meg a magyar EU-elnökség rendezvényei tévés sugárzásának levezénylését.

Nej Györgynek Gazsó L. Ferenc adta át

A Táncsics-, és a Sajtópáholy-díjjal kitüntetett Nej György is az elbocsátottak között van; a Krónika korábbi rovatvezetőjének, a Szombat délelőtt felelős szerkesztőjének néhány hónapja hiányzott ahhoz, korengedményes nyugdíjba mehessen. Az 1976 óta a rádiónál dolgozó szakember tudta, hogy politikai hovatartozása miatt most nem kedvező a helyzete, de – mint lapunknak elmondta – reménykedett abban, hogy az “öreg rókákat”, a szaktekintélyek nem rúgják ki. Nem így lett. Gazsó. L. Ferenc, az MR1 intendánsa egy titkárnő, és egy jogásznő társaságában közölte vele, hogy a gazdasági racionalitás miatt szükséges tőle megválni, de nyugtatásként hozzátette: ebből a helyzetből “jól is ki lehet jönni”. Nej György szerint a rádió régen értelmiségi szakműhely volt. Az ott dolgozók nagyon sokat olvastak azért, hogy a vendégekkel jó interjúkat tudjanak készíteni – az intézmény “nem egy dobozgyár volt”. Most olyanok ülnek a rádióban, akiknek nincs hozzá hangjuk, pöszék, nem tudják mi a riport és az interjú között a különbség.

forrás:népszavaonline/Muhari Judit / Népszava

Leave a Reply 636 megnézve, 1 alkalommal mai nap |