< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Két lábon járó bombák fenyegetik a repülőket?

| Mobile | RSS

Két lábon járó bombák fenyegetik a repülőket?

A Fehér Ház szerint nincs “közvetlen veszélye” annak, hogy terroristák az emberi bőr alá beültetett bombával kövessenek el merényletet.

Barack Obama amerikai elnök szóvivője, Jay Carney azt elismerte, hogy az Egyesült Államok közlekedésbiztonsági hatósága (TSA) és a belbiztonsági minisztérium “részletes betekintést nyújtott a légitársaságoknak azokba a nemrég szerzett értesülésekbe, melyek szerint terroristák a légi közlekedést kívánják célba venni”. Ugyanakkor azt állította, hogy az ezzel kapcsolatos intézkedéseknek “semmi közük nincs valamiféle közvetlen vagy különleges fenyegetéshez”.

Előzőleg a nap folyamán az amerikai sajtóban nagy visszhangot keltett az a TSA illetékeseire hivatkozó jelentés, amely szerint “terroristák műtéti úton akarnak beültetni emberekbe robbanóanyagokat annak érdekében, hogy így játszhassák ki a (repülőtéri) biztonsági ellenőrzéseket”.

A Los Angeles Times című napilap szerint “ezek az információk azt eredményezhetik, hogy újabb ellenőrző intézkedéseket kell majd bevezetni az amerikai repülőtereken”, mivel – mondják az LA Times által idézett szakértők – “a jelenleg használt testszkennerek nem feltétlenül tudnak kimutatni a bőr alá ültetett bombákat”.

A felmerült újabb biztonsági eljárások során – írta a lap – a biztonsági ügynökök egyebek közt az eddigieknél jóval nagyobb rendszerességgel folyamodnának ahhoz, hogy “vattapálcával mintát vegyenek az utasok bőréről, hogy kimutathassák a legkisebb robbanóanyagnyomot is”.

Fehér házi sajtótájékoztatóján Jay Carney nem ítélte “egyáltalán meglepőnek” azt a tényt, hogy “a terroristák újabb módokat keresnek a biztonsági ellenőrzések kijátszására, hogy repülőgépeket vehessenek célba”.

A francia hírügynökség által megkérdezett American Airlines és US Airways nem voltak hajlandóak “beszélni erről a biztonsági vonatkozású témáról”.
forrás:hiradó.hu

Leave a Reply 272 megnézve, 1 alkalommal mai nap |